Keep Shelly in Athens: Srećni zato što su tužni

Keep Shelly in Athens je duo iz Atine koji svira elektronsku muziku na tragu grupa Air, St.Etienne ali i Cocteau Twins. U subotu će prvi put nastupiti u Beogradu, a tim povodom pročitajte intervju sa njima.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

15:16

Default images

Keep Shelly in Athens je electronic/downtempo/chillwave duo iz Atine. Počeli su da rade 2010. godine kada je producent RΠЯ našao pevačicu koja bi mogla da izvodi njegove nove stvari. Naziv benda igra je reči, Kypseli je deo Atine u kojem je RΠЯ odrastao. Vrlo brzo su potpisali i objavili album za nezavisnu izdavačku kuću i muzički blog Gorrila vs Bear. U novembru 2010. izdaju svoj prvi EP Love With Dusk. Krajem 2014. objavili su singl Fractals koji najavljuje njihovo novo izdanje.

Pitchfork opisuje Keep Shelly in Athens kao reinkarnaciju grupe Air i njihovog monumentalnog albuma "Moon Safari", sa primesama Balearic beat-a. Saint Etienne Official na kafi sa Cocteau Twins. Više puta su se nalazili na prvom mestu the most blogged artist na Hype Machine-u. Ovo je njihov prvi nastup u Srbiji.

Uoči koncerta imali smo priliku da razgovaramo sa frontmenom benda, misterioznim producentom koji se krije iza imena RΠЯ:

KSiA se najčešće opisuje kao electronic/downtempo/chillwave duo, ali svi znamo da korišćenje generičkih žanrova često iritira bendove na koje se isti lepe. Kako bi ti opisao vašu muziku i da li se taj opis menjao tokom vremena?

Kada slušate našu muziku možete čuti mnogo uticaja iz najrazličitijih žanrova. Slažem se da ne volimo etikete. Mislimo da komentar Guardian-a na predivan način opisuje ono što stvaramo: "They'll make you happy to feel sad." ili “Zbog njih ćete biti srećni što ste tužni”.

Postoje brojne recenzije, komentari i kritike u raznim uglovima interneta oko KSiA od malih muzičkih blogova pa sve do mejnstrim medija. Koji je tvoj omiljeni? Da li si saznao nešto novo o sebi, ili o bendu, čitajući te tekstove?

Kad god se nešto piše sa dobrom namerom to je zanimljivo pročitati i može ponekad da pomogne da vidite svoju muziku iz druge perspektive, ali nemam favorita ili nešto slično...

Nastupate u Beogradu po prvi put u svojoj karijeri. Da li ste imali priliku da ranije posetite Beograd? Koja su vam očekivanja od svirke koja će biti vaša prva u 2015. godini?

Da, to će zaista biti naš prvi nastup i poseta Beogradu. Nisam bio ranije, ali sam čuo veoma lepo stvari o gradu, ljudima i atmosferi. Baš se radujemo dolasku i nadamo se da ćemo svima koji dođu na koncert prirediti sjajnu veče i da će se dobro provesti.

Tvoj zvuk je vrlo slojevit i kompeksan na snimcima. U Beograd dolazite sa trećim članom benda, kako ćete prilagoditi zvuk na živom nastupu i kako taj dodatni član doprinosi zvuku?

Od samog početka smo želeli da naši nastupi budu drugačiji od snimaka. Da budu obogaćeni dodatnim instrumentima kao što su gitare i bubnjevi. To nastup čini mnogo življim, ali i zanimljivijim. Ovaj beogradski nastup će biti naj najelektronskiji nastup do sada pošto dolazimo sa gitaristom, bez bubnjara. To će biti pravi izazov i nadamo se da će izvući najbolje iz naše eletronske strane.

Nedavno ste sa nama podelili prelepu novu pesmu Fractals. Možemo li očekivati još nove muzike od vas ove godine u formi nekog EP-a ili albuma?

Hvala na lepim rečima” Da, ove godine izlazi naš drugi album (prvi sa našom novom pevačicom, Myrthom) i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Pre samog izdanja izbacićemo nekoliko singlova.

Mi mnogo volimo i pratimo Grčku indie scnenu, ali jedini input imamo na internetu. Reci nam kakva je stvarno situacija na sceni i da li bi sa nama podelio neke tvoje favorite?

Neka od imena koja volim su Ocean Hope, Melorman, Serafim Tsotsonis, Silly Boy, Astyplaz, ima ih još, ali ov vam je dovoljno za početak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: