Resonate - festival koji je odjeknuo

“Ovo je prvi put, koliko ja znam, da smo mogli da čujemo sve ove ljude na jednom mestu i to negde na istoku - jugoistoku Evrope.”

Kultura

Izvor: Mladen Savkoviæ

Ponedeljak, 19.03.2012.

10:28

Default images

Prvo izdanje festivala “Resonate“ održano je 15. i 16. marta u Domu omladine Beograda, okupivši stotine posetilaca. Prema rečima organizatora, zadatak festivala bio je da postavi nove standarde u umetničkoj industriji, kreirajući novu platformu za umrežavanje, informisanje, saznavanje, deljenje i obrazovanje.

Organizovan kroz brojna predavanja i radionice, festival je nastojao da smesti posetioce i predavače u istu ravan u kojoj bi i jedni i drugi ravnopravno učestvovali u kreiranju novih ideja. Stoga, ovom prilikom o festivalu neće govoriti poznata imena svetske scene već njegovi posetioci koji su se u Dom Omladine slili iz svih krajeva sveta.

Judit Ferencz/ ilustratorka/ Budimpešta, Mađarska

„Veoma sam loša u programiranju, priznajem. Zato mi je interesantna bila radionica WARP. Krenula sam od nule, a naučili su me kako da pravim animacije. Posle toga mi se čini kao da je sve moguće. Oduševila su me i predavanje koja su održali Marcus Wendt i Vera Glahn iz studija FIELD, kao i Chris O' Reilly iz Nexus Interactive Arts-a. S obzirom na to da se bavim ilustracijom knjiga i da pripremam dve knjige Džejmsa Džojsa, ovo mi je bilo i više nego korsino, jer sam upoznala vidove ilustracije kojima se još nisam bavila. I zaista sam želela da čujem Jonathana Richardsa iz Guardian-a, ali smo se zadržali tokom obilaska Beograda."
Mike Massie/ dizajner interaktivnih medija/ Milvoki, SAD

„Hteo sam da učestvujem u radionici Paper.JS ali nisam stigao na vreme. Međutim, iznenadilo me je predavanje Digital Stereoscope o 3D tehnologiji koje su držali Richard Difford i Anne-Laure Guiot. Posetio sam i panel diskusije koje su govorile o podacima, „The Age of Data“ i „Open source“ i tu smo mogli da čujemo zaista nove trendove koji polako menjaju svet.“

Danijela Massie/ ekonomistkinja/ Milvoki, SAD

„Mike je otkrio festival preko interneta, pratio je blog koji vodi Creative Aplications i odlučili smo da dođemo. Već tada sam se radovala predavanjima koje su najavili Nicholas Felton i Jer Thorp. Iako se bavim ekonomijom i finansijama, predavanja su mi bila veoma zanimljiva, posebno panel diskusije o podacima. Zaista je fascinatno dokle doseže ljudska kreativnosti ali i obuzetost podacima i biće interesantno pratiti kako se ona razvija u budućnosti.“

Vana Gaćina/ umetnica novih medija/ Zagreb, Hrvatska

„Festival mi je bio interesantan jer je najbliže mjesto u regiji gdje se mogu dobiti sve informacije o tome što se događa na sceni. I koncept festivala, sa blic informacijama i radionicama je savršeno uklopljen. Oduševljena sam onim što nam je pričao Nicholas Roy. Projekti koje on radi nisu skupi i svako njih može napraviti kod kuće, baš kao što je on napravio."
Fred Lagast/ veb dizajner/ Gent, Belgija

„Najbolja stvar koju sam naučio jeste da je internet polje neograničene slobode, kada je reč o produktivnosti i kreativnosti. Ne postoje ograničenja ili barijere za sve koji imaju bilo kakav kompjuter. Svidelo mi se ono što je govorio Rafael Rosendaal, jer se već dugo vremena bavim internetom i umetnošću. On ima zabavne poglede na ceo koncept. Odlična je bila i diskusija o umetnosti i internetu u kojej je on učestovao. Regine Debatty, autorka bloga We Make Money Not Art, prilično me je iznenadila. To je nešto skroz drugačije od Rosendaalovog koncepta, ali svakako vredno čuti.

Karls Adler/ muzičar, dizajner/ London, Velika Britanija

„Predavanje koje je održao Alexandros Tsolakis iz kompanije United Visual Artist je bilo impresivno. Projekat koji su radili za londonski muzej „Greenwich Martime“ je odličan. Govorio je i o radu na turnejama velikih bendova kao što su Massive Attack i Red Hot Chilly Peppers, što je meni zbog bavljenja dizajnom i muzikom bilo veoma zanimljivo. DJ Spookey, That Subliminal Kid je održao zanimljivo predavanje. Očekivao sam njegov odličan nastup, ali je i predavanje bilo iznenađujuće dobro.
Jovan Mikonjić/ dizajner/ Beograd, Srbija

„Ovde sam kao gost, u ime Centra za promociju nauke. Odlučili smo da podržimo manifestaciju jer se sve više radi na spajanju nauke, umetnosti i dizajna. To je delimično novo polje, u smislu da je već istraživano, ali da uvek ima nešto novo što se dešava. Interesantan mi je bio programer i umetnik Jurg Lehni i njegov projekat 'Open Source Java Script biblioteka'. Takav način rada i takav pristup radu su veoma inspirativni. Naravno, Jer Thorp i priča o data vizualizacijama je odlična i mislim da to može da zainteresuje i ljude koji inače ne prate ovu oblast.“

Alena Dorokina/ veb dizajner/ Moskva, Rusija

„Sada kad je festival završen mogu reći da sam oduševljena mnogo više nego kada sam saznala za njega. Ovo je prvi put, koliko ja znam, da smo mogli da čujemo sve ove ljude na jednom mestu i to negde na istoku - jugoistoku Evrope. Oduševljena sam radionicom DMX/Openframeworks lighting koju je držao Andreas Muller. To je sigurno nešto najkorisnije što sam videla ovde. Kako studiram u Muzeju savremene umetnosti u Moskvi, gde se spremamo za predstojeće bijenale, sigurna sam da će neka od mojih instalacija biti time inspirisana. I naravno, Alva Noto i Blixa Bargeld su me oduševili svojim nastupom, ali od njih nisam očekivala ništa manje.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: