Ti – Život u dvoje

Posle fascinantnog EP-a “Koliko dana” i avanturističkog debi albuma “Vidimo se”, koji je brojne muzičke ideje pokušao da pretvori u homogenu dugosvirajuću celinu, beogradski tandem Ti predstavlja novi album – “Život u dvoje“.

Ivan Lončarević/ PD
Podeli

Pesme su snimane u kućnom Ti studiju, reči i muzika delo su Ilije Dunija i Trajčeta Nikolovskog, miks je radio Justin Pizzoferrato, na albumu je osam pesama, nešto manje od pola sata muzike, a tematski u prvom planu su ljubav, samostalnost, zajednički život, preispitivanje samog sebe – slično kao i na prvom albumu, ali ipak malo drugačije… Na prvi pogled sve su to tinejdžerske dileme, ali ako je verovati nekom istraživanju (Eurostat) koje se bavilo pitanjem koliki broj mladih (18-34) i dalje živi sa roditeljima, procenat za Srbiju (67%) i Hrvatsku (71%), od kojih je “uspešnija” samo Slovačka, govori da neke teme ostaju večite bez obzira na uzrast i da je život u dvoje podjednako bitna tema kao i gradski prevoz, štajk prosvetnih radnika, pitanje beskućnika, imigranata ili građenje Vavilonske kule koja će da potopi grad u kojem živimo… Za generaciju koja protestuje preko fejsbuka, voli/mrzi preko instagrama i filozofira ili navija preko tvitera, vreme protiče na neobičan način. Sve je rano, dok neko ne kaže da je kasno. TI na “Životu u dvoje” pravi revoluciju, onu čistu, iskrenu i jedino važnu. Polaze od sebe, od malih stvari, suočavaju se sa dilemama koje nisu bitne kao voda, hrana, sloboda i krevet, ali koje su odmah tu. Ova revolucija iz spavaće/dnevne sobe je preduslov za sve druge planove o menjanju sveta i sve druge bitke koje moraju da se povedu.

Kroz pesme to izgleda ovako: “Kako da joj kažem da mislim na nju” je novotalasna frustracija iskazana kroz gitaru i ritam – Ilija od prve pesme svoju reputaciju “najtišeg gitariste Beograda” stavlja na ozbiljan test, a TI album počinju budućim singlom i koncertnim vrhuncem. “Pravi čas”, “Život u dvoje”,”Sve uz put mi je” i “Nešto se ne vraća” su četiri priče istog studentskog omnibusa, a iz raznih uglova traže se odgovori na pitanja – kako biti srećan i kad si sam, kako biti strpljiv, kako živeti u zajednici i zašto… Iskorak, i to ogroman pravi “Stvari kad se promene” koja na Joy Division/LCD Soundsystem/Moroder način, ogoljena do sinta i Trajčetovog ritma pita ono pitanje koje preti svakom ko je bar jednom pokušao nešto da promeni – “Stvari kad se promene/Život biće isti k’o pre/Dokle tako/Pitam se“. Kao i obično, nije problem u odgovoru, problem je kada se neka pitanja ne postave.

Vreme ne postoji” je eho Velvet Underground i njihove “Venus in Furs”, a tokom skoro minuta električne predigre gitare i bubnja, neko zaista može da čuje “Shiny, shiny, shiny boots of leather…”, a posle toga na “sceni” ostaju samo njih dvoje – goli i slobodni.

Sepak istata sostojba” je obrada pesme genijalne makedonske grupe Padot na Vizantija, ali bez Bauhaus-šminke i Šarlo akrobata-surovosti kakvu je imao original. U TI verziji pesma je svedena na mantru, molitvu, dva minuta hipnoze (za ljubitelje trivije Goran Trajkoski, pevač PnV je iz Struge baš kao i Ilija Duni).

Ovo je album koji vas tera da razmišljate, koji nije na prvu loptu, koji nije za brzo i nepažljivo konzumiranje. Ovo je pop muzika koja provocira, uzbuđuje, od koje vam često nije dobro i koja je prvi i bitan korak da revolucija u vama počne. Menjajmo prvo sebe, svet može da sačeka još malo.

Muzika

Vasil i Bojan Z: Šta se zapravo desilo?!

Duboko sam uveren da će svima koji su u nedelju uveče bili na Kolarcu biti potreban još koji dan da smire disanje, da popusti slatki bol u mišićima smejavcima, pre nego što „hladne glave“ budu mogli da i razmisle šta se pred njima zapravo desilo.

Muzika utorak 3.02. 09:18 Komentara: 12

Yo La Tengo: 30 godina entuzijazma

Sredinom ove godine američki bend Yo La Tengo proslavio je tačno tri decenije postojanja. U tom periodu postali su sinonim za "indie rock" muziku, koja se u vreme kada su počinjali nije tako ni zvala (alternativni rok beše nekad). Do sada su objavili 13 studijskih albuma, a poslednji “Fade” u januaru 2013. godine.

Muzika četvrtak 6.11. 10:10 Komentara: 4

Paolo Frezu: Džez je sloboda

Jedan od najpoznatijih trubača na svetu Paolo Frezu, koga još nazivaju i "evropski Čet Bejker", priča o svom dugovečnom kvintetu sa kojim će posetiti ovogodišnji Beogradski džez festival i o tome kako nastaju njegove čuvene balade.

Muzika petak 24.10. 10:21 Komentara: 2
strana 1 od 17 idi na stranu