Slobodan Unkovski: Lament nad Srbijom koja se nije dogodila

Nova drama Biljane Srbljanović „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“ koja će premijerno biti izvedena u JDP 17. juna, a koju je Danas objavio i poklanjao čitaocima povodom jubilarnog 5000. broja, kako autorka kaže, pisana je u istom ključu kao i prethodne.

Kultura

Izvor: Izvor: Danas, Aleksandra V. Malušev

Četvrtak, 16.06.2011.

14:15

Default images

Komad prati tragičnu i komičnu crtu intimnih problema anonimnih pojedinaca na koje je vreme ostavilo pečat. O novoj predstavi govori reditelj Slobodan Unkovski.

Karakteristika prethodnih drama Biljane Srbljanović je jasna socijalna angažovanost. U kojoj meri je ova nova iskorak ili još jedan nastavak njene velike „jedne“ drame i na koji način?

- „Smrt nije biciklo“ jednako je angažovana predstava kao i sve Biljanine, ovaj put iz vizure običnih pojedinaca koji su deo društvenog miljea. Kroz njihove uloge otvaraju se stavovi prema društvu i, nadasve, stanju duha u Srbiji, sve ljudske dileme povodom svega što nam se dešava.

Pomenuli ste da vas je u radu na predstavi vodila ideja o „lamentu nad Beogradom“. O kakvom žalu je reč?

- Zapravo, reč je o lamentu nad Srbijom, „Lament nad Beogradom“ originalni je naslov Crnjanskog... A radi se o lamentu nad Srbijom koja je mogla da bude, a koja se nikada nije dogodila iz različitih razloga u potonjih 20 godina. Ova predstava nije komentar ili primedba, već istinska žal za onim što je moglo da se dogodi, kuda smo mogli, a nismo...

Okosnica drame su deca koja stare, ali ne odrastaju. Zašto?

- O tome se govori na više nivoa, o tim mladim ljudima, deci koja su pogrešno porasla i koja nisu ostvarila svoj život niti se izborila za svoj prostor u društvu. Ipak, to je jedna od tema. Ona ključna je i ona iz naslova i radi se zapravo koliko o smrti toliko o samom životu.

Naslov drame nedvosmisleno upućuje na izvesnost smrti. Na koji način ste akcentovali komične trenutke u tako mračnoj ideji?

- Biljana je sjajno podvukla linije, komponente tragičnog i smešnog u ovim sudbinama, a mi smo ih samo proširili.

Samo tri igranja

„Smrt nije biciklo“ osim premijere 17. juna, do kraja sezone igraće se još samo tri puta: 18, 21. i 23. juna. U predstavi igraju Anita Mančić, Vojislav Brajović, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović i Ivana Vuković. Scenografija je poverena Valentinu Svetozarevu, kostim Maji Mirković a muziku je pisala Irena Popović.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: