Lemi na zidu svake sobe

Kad se jednom knjiga rokenrola definitivno zatvori, na njenim koricama će svakako biti i lik Lemmyja Killmistera. Kako drugačije objasniti jednim pogledom šta je rokenrol nego videti Lemmyja?

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.12.2015.

16:08

Default images
Foto: EXIT

„You know I'm born to lose, and gambling's for fools,

But that's the way I like it baby,

I don't wanna live for ever,

And don't forget the joker!“

(Motorhead - Ace Of Spades)

Kad se jednom knjiga rokenrola definitivno zatvori, na njenim koricama će svakako biti i lik Lemmyja Killmistera. Kako drugačije objasniti jednim pogledom šta je rokenrol nego videti Lemmyja?

Sa tonama harizme koja je osigurala da za života postane simbol u koga se moglo smestiti sve ono što se naziva rokenrolom - kao načinom života ili rok kulturom ili prosto dobrom rokerskom svirkom - Lemmy je jedna od njegovih definicija, jedno od njegovih konačnih oličenja, poster zauvek zakucan na zid svačije mentalne sobe.

Motorhead su uvek bili najglasniji bend na svetu. Ali Motorhead su uvek bili besprekorno bučni i zato što nikad nisu ništa imali - a i ono što su imali, uvek su delili. Svi koji su ikad dobili lošu kartu u životu, znali su da su Motorhead gospodari smejanja sudbini u oči i ponosno ohrabrenje kad sve izgleda bezizlazno.

Kad je odlazio sa Petrovaradina, pre nego što će ući u limuzinu u backstageu glavne bine Exita, rekao je "I wanna come back...". Bilo je to drugi put iste večeri da je isto izgovorio – prethodno je to bilo u samoj garderobi, odmah posle nastupa 11. jula 2015. Neobično je bilo slušati ga, kako – sa štapom u ruci – daje sebi pravo da naređuje gunđajući. Bila je to njegova prva i poslednja izjava na Exitu – i verovatno najveći kompliment kog smo kao organizatori mogli da dobijemo. Zvučalo je kao da zna da će se stvarno vratiti.

EXIT 2015 Live: Motörhead - Ace of Spades: I kao što je upornošću i verom samo u svoje snage Lemmy sve uspeo u životu, tako je sad rešio da nam se stvarno vrati, ali na drugi način, u obliku vanvremenskog bića koje ostaje zauvek sa nama. Kao apsolutna legenda koja uvek učini da se osećamo većim od života svaki put kad pustimo Motorhead - i onda on zaurla odnekud iz srca, sve one reči koje jedino i mogu da se urlaju.

Dragan Ambrozić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: