O blogu kao vrsti književnosti

Forum 55. Beogradskog sajma knjiga održan u petak nije imao pretenzije da odgovori na pitanje "može li se pisanje na blogu, fejsbuku, ili četovanje smatrati nekim novim oblikom književnosti", kako je naslovljena ta tribina, ali je ukazao na sve veći njihov uticaj na naš društveni, pa i književni život.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na to su ukazale urednica bloga na sajtu RTV B92 Vesna Dozet i blogerke Tatjana Vrhovec i Jelica Greganović koja je, poput nekolicine javnih ličnosti, svoje tekstove na blogu pretvorila u vrlo tražene knjige. One su ocenile da je "blog drugo ime za slobodu", "pribežiste nezavinog novinartva", "paralelna stvarnost aktuelnoj", "u nekoliko i vrsta rijalitija, s obziom na ekstrovertnost koja je odlika pisanja na blogu". Svako ko ima ppotrebu da iznese lični stav može to da uradi na blogu koji je neka vsta ličnog dnevnika.

Greganovićeva je, ipak, napomenula da to mešanje javnog i pivatnog nije rijaliti šou, jer se piše sa vremenskom distancom i zato što je nase, lično biramo o čemu pišemo, dotičući se samo onoga što je univerzalno i što se dešava i drugima.

Pitanje moderatorke razgovra, književne kritičarke Jasmine Vrbavac da li je ta količina slobode koju omogućava pisanje na blogu dovoljna ako nema interakcije ostalo je bez odgovora.

Primećeno je, pak, da su neke od društveno korisnih akcija koje su pokrenute putem bloga dale rezultate, ili makar izazvale reagovanja koja su rezultirala na pravi način u nekim drugim sredinama.

Kultura

"Otvorena knjiga" zatvorila Sajam

Primopredajom "Otvorene knjige", kojom je ambasador Švedske Kristen Asp predao "štafetu" počasnog gosta sajma knjiga ambasadorima Brazila Danteu Koelju de Limi, Portugala Cetanu Luisu Pekitou i Angole Takou Dikengi Seraou, svečano je zatvoren 55. Međunarodni sajama knjiga.

Knjige/Stripovi nedelja 31.10. 19:04 Komentara: 1

AS na Sajmu - "IM na mjesecu"

Poznati hrvatski TV voditelj i autor emisije ,,Nedjeljom u dva” Aleksandar Stanković gostovao je na beogradskom Sajmu knjiga i tom prilikom prvi put predstavio svoju novu knjigu ,,Igor Mandić na mjesecu”.

nedelja 31.10. 09:40 Komentara: 0

Na Sajmu je danas školski dan

Po ustaljenoj tradiciji, četvrtak je na Beogradskom sajmu knjiga "školski dan", tako da je 28. oktobra sve podređeno učenicima osnovnih i srednjih škola, a izdavači se trude da im organizuju zanimljive programe.

Knjige/Stripovi četvrtak 28.10. 12:00 Komentara: 0