Kandid ili Crni optimizam

Mladi i bezbrižni Kandid živi u vestfalskom dvorcu ujaka barona i druži se sa svojom rođakom Kunegondom, ujakovom ćerkom. O životu, na poseban način, podučava ga filozof Panglos. Po njegovim rečima, mi živimo u najboljem svetu i sve se uvek završava dobro.

Piše: Aleksandar Manić
Podeli

Videvši učitelja kako u žbunju sa jednom služavkom gasi požudu, mlada Kunegonda diskretno pokušava da zavede Kandida.

Mladićevo srce, a posebno telo, odgovaraju na devojčine izazove, ali razjareni otac, istoga trena isteruje mladića iz malog raja u kome je do tada živeo.

Primoran da se otisne u nepoznato, Kandid otkriva svet u kome vladaju glupost, fanatizam, nasilje, ratovi i smrt. "Kandid, ili Optimizam" Volterova je ironična priča koja postavlja pitanje porekla zla i oštro kritikuje Božju promisao, što je bio vrlo smeo nastup u 18. veku kada je crkva imala vodeću ulogu u društveno-političkom životu.

Svestan potencijalne opasnosti, pod okriljem anonimata, Volter je 1759. godine objavio ovu filozofsku bajku koja će potom doživeti svetsku slavu.

Strip adaptaciju "Kandida" (Delkur) uradili su scenaristi Mišel Difran i Gorian Delpatir, a nacrtao ju je srpski autor Vujadin Radovanović.

"Volterov stil mi je uvek bio vrlo 'stripovski' – prvi sloj je vizuelan, drugi je čitanje, a treći je razumevanje i razmišljanje o obrađenoj temi.

Želja mi je bila da uradim adaptaciju upotrebljavajući pravila starog dobrog francusko-belgijskog stripa i da šetam između realizma i prenosnog značenja.

Tako se adaptacija, s jedne strane, oslonila na Volterov rad u opisima, dijalozima i akcijama, a sa druge u nalaženju ispravnih strip kodova – kaže Mišel Difran, inače doktor psihologije koji se godinama profesionalno bavio video igrama, pre nego što je počeo da piše strip scenarije.

Sarađujući sa Delpatirom, novinarom i specijalistom za Volterovo stvaralaštvo, Difran je u svojoj adaptaciji uspeo da očuva jednostavnost i fluidnost književnog predloška.

Snaga Volterove priče ogleda se u autorovoj sposobnosti da poveže postavljanje osnovnih filozofskih pitanja sa pravom romanesknom avanturom, prepunom živopisnih intriga.

Takva konstrukcija omogućila je scenaristima da očuvaju Volterovo razmišljanje o poreklu zla i načinu na koji ono među ljudima obitiva zajedno sa dobrim.

Akciona i avanturistička strana obezbeđena je kroz Volterovo zapažanje da je skoro čitava ljudska istorija "sačinjena od nepotrebnih užasa".

Grafizam beogradskog strip crtača Vujadina Radovanovića uspešno se pridružio načinu adaptiranja ovog velikog dela. Vujin crtež je istovremeno realističan, karikaturalan i malo preteran, tako da taj lažni realizam prekriva i prikriva dimenziju filozofske bajke, dok preterivanje daje komičan ton koji omogućava da i scene pokolja izgledaju manje užasne.

Montaža je vrlo jednostavna i dinamična, podređena potrebama scenarija i povremenim komičnim elementima sâme priče.

Koloristi Araldi i Base u potpunosti su učestvovali u Vujinom grafičkom pristupu, upotrebljavajući živu paletu, neki put i drečavu, na granici karikature.

Serijal "Kandid" predviđen je u tri toma i najverovatnije će mlađim čitaocima omogućiti da otkriju snagu Volterovog stvaralaštva.

Čitati Volterov francuski jezik predstavlja posebno zadovoljstvo - rečenice su mu kratke, britke, jednostavne i elegantne, dok mu je stil smeo, vrcav i često ironičan.

Rečju, Volter je, uglavnom, imao sve ono što manjka današnjim piscima. Zato, knjigu u ruke, ili bar Vujin strip.

Kultura

Strip i savremena umetnost

Pariska fondacija Maison Rouge posvetila je izložbu Vraoum odnosu stripa i savremene umetnosti. Pariski Muzej primitivnih umetnosti organizovao je zanimljivu izložbu o Tarzanu. Poslednji album Animal'z, Enkija Bilala naćiće se 19. septembra na javnoj prodaji aukcijske kuće Artcurial.

petak 18.09. 15:30 Komentara: 0

Kandinski - vitez apstrakcije

Prva značajna izložba Kandinskog u Parizu posle četvrt veka, okupila je stotinak ulja većeg formata i izuzetne važnosti ne samo u opusu majstora, nego i u okviru moderne umetnosti, prolazeći kroz sve periode njegovog stvaralaštva.

nedelja 9.08. 19:07 Komentara: 1

Vodeni Vestern

Pred ljudskim pritiskom i svakodnevnim uništavanjem, planeta nije izdržala i okrenula se protiv čoveka. Njen bes se iskazao na različite načine, od sažimanja teritorija, preko izlivanja okeana, do pretnje istrebljenja ljudske vrste.

Knjige/Stripovi ponedeljak 29.06. 15:59 Komentara: 0

Deca udovice

Bitka u pribaltičkoj ravnici kod Ejlaua završena je francuskom pobedom nad pruskim i ruskim trupama. Međutim, Napoleonova pobeda je gorka – 22 hiljade mrtvih, što je više od trećine njegovih trupa.

Knjige/Stripovi utorak 19.05. 13:04 Komentara: 2

Verdenska bitka

Na francusko-nemački front 1915. godine stigao je Amareo Zamaj, crnac iz afričkih kolonija. Prihvatajući smrt kao neizbežan i jedini ishod rata, Zamaj je svojim borbenošću i fatalizmom izazivao divljenje saboraca, postavši tako legendom svih ratišta.

Knjige/Stripovi četvrtak 19.03. 11:58 Komentara: 0

Nemirno more

U proleće 1991. godine, hrvatska slikarka Helena Klakočar, sa mužem Milanom i kćerkom Iskrom, napustila je Zagreb i ukrcala se na katamaran.

Knjige/Stripovi petak 21.11. 16:21 Komentara: 1

Zversko slikarstvo

Pariska izložba “Vlaminck, instinkt zveri” okupila je u Muzeju Luksemburg sedamdeset platna i dvadesetak keramika pariskog majstora, iz njegovog najplodnijeg perioda - 1900. do 1915. godine.

Likovno ponedeljak 18.08. 15:47 Komentara: 1

Ujko iz Francuske

"Tog dana, kosovi su pevali na bojnom polju – kaže Pavle pijući kafu i pripovedajući srpsku istoriju od kneza Lazara, preko ćuprije na Drini, Mehmed Paše, Tita, komunizma, spomenika Francuskoj na Kalemegdanu, izolacije, sve do raspada Jugoslavije...

Knjige/Stripovi utorak 5.08. 10:30 Komentara: 0

Devojka iz Jukona

Boni, "devojka iz Jukona", nalazi se pred svojom budućnošću. Rođena u snežnim bespućima kanadskog severa, odrasla među kopačima zlata i starosedeocima, zaljubljuje se u Indijanca Taimu.

Knjige/Stripovi ponedeljak 30.06. 16:09 Komentara: 0

Čelična promenada

"Moja skulptura u Gran-Paleu je produžetak pariske šetnje. Njome sam hteo da stvorim drugi pogled na prostor i arhitekturu ove zgrade, ali i na ovaj grad veličanstvene i netaknute lepote – objasnio je Ričard Sera, poznati američki skulptor, na otvaranju izložbe "Promenada" u okviru tradicionalne manifestacije "Monumenta" (7. maj - 15. jun).

Likovno ponedeljak 16.06. 14:24 Komentara: 0

Ezoterična istorija-II svetski rat

1945. Rat je završen pre četiri godine. Saveznici su, bez pomoći Amerike, pobedili na Zapadu, ali na Istoku sukob još traje. De Gol i Čerčil su prihvatili separatni mir sa Trećim Rajhom, smatrajući da je bolje imati “malog nacistu pod kontrolom, nego velikog staljinistu pred vratima”.

Knjige/Stripovi četvrtak 29.05. 15:10 Komentara: 1

Taras Buljba

Po završetku bogoslovskih studija u Kijevu, Andrej i Ostap se vraćaju kući među zaporoške Kozake. Njihov otac, Taras Buljba, rešava da ih što pre nauči ratovanju, te ih odvodi u veliko vojno logorište Seč, u blizini fronta.

Knjige/Stripovi utorak 1.04. 14:12 Komentara: 0

Srce borbe

Kada sam ga ugledao, ostao sam ukočen, nesposoban da mrdnem. Nikada se pre nisam tako osećao. Taj je čovek zračio energijom i smirenošću.

Knjige/Stripovi petak 2.11. 17:19 Komentara: 0