24. oktobra na Sajmu knjiga

Beogradski sajam knjiga se sve više "zahuktava" ako je suditi po broju događaja koji su najavljeni za 24. oktobar.

Tanjug
Podeli

Za posetioce koji žele da, pored razgledanja štandova, prate i neki od zvaničnih programa koje su osmislili organizatori sajma, tu su dva značajna okrugla stola - jedan je u 13 sati u sali "Slobodan Selenić" kod Pres centra na temu "Knjige koje nas predstavljaju u svetu" i učesnici su Dragan Velikić, Ismini Radulović (Atina), Gojko Lukić (Pariz), Dušan Petričić (Toronto), Gojko Božović (moderator).

Drugi forum je u 16 sati u Velikoj konferencijskoj sali i okupiće bibliotekare koji će razmatrati nabavnu politiku i pitanje specijalnih bibliteka.

Narodni poslanik dr Rajko Đurić održaće, u 12 sati, predavanje na štandu Ministarstva kulture "Izdavaštvo romske nacionalne manjine".

Ko želi da uživa u svečanostima može da prisustvuje otvaranju izložbe "Primo Levi-dani i dela" koja će biti otvorena u podne u galeriji Hale 14, a može da ode i do sale "Slobodan Selenić" gde će u isto vreme biti uručena nagrada "Bogorodica Trojeručica" koju dodeljuje srpska dijaspora u SAD.

Izgleda da je, barem što se tiče pisaca, "ženski dan", jer će u 17 sati na štandu "Filipa Višnjića" gostovati velika ruska književnica Ljudmila Ulicka koja već i kod nas uživa kultni satus, dok će se na štandu "Čigoja štampe" smenjivati ženski autori ovog izdavača od 13 sati, pa na svaki sat, a počeće s Mirjanom Bobić-Mojsilović. Slede Mirjana Đurđević, pa Vjera Mujović, a polsednja je Teodora Tara.

Na štandu "Stubova kulture", od 15 do 17 sati, čekaće posetioce književnice Vida Ognjenović i Snežana Ranković, a društvo će im praviti kolege Mileta Prodanović i Ljubomir Simović.

I "Narodan knjiga" je ceo dan odvojila za " žensko pismo" i, od 16 do 20 sati, na štandu će biti Sonja Atanasijević, Dušica Milanović, Svetlana Porović i Nena Lalović sa svojim novim knjigama.

Elizabet Abot, autorka knjige "Istorija ljubavnica", koja je prošle godine bila na Beogradskom sajmu knjiga, vratila se i ove i biće gost na štandu "Geopoetike" od 18 sati. Ova kanadska književnica najaviće svoju novu knjigu "Istorija celibata" koja uskoro izlazi i kod nas kod istog izdavača.

"Evro Đunti" se opredelio za "ženski dan", jer će na njegovom štandu biti predstavljene Marija Jakšić, autorka romana "Moć Pokore" i Olivera Ptica koja je napisla roman "Tajne verhutskih vitezova".

Na štandu Italije biće predstavljena knjiga "Istorija ružnoće" Umberta Eka, koju je objavio "Plato" i to je, prema nekim ocenama, najlepša i najinteresantnija knjiga ovog sajma u domenu likovne umetnosti.

Na istom štandu biće održana još jedna zanimljiva promocija knjiga za decu, u prisustvu autora, Pina Boera i Anđele Naneti, koje je, prevedene na srpski, objavio "Kreativni centar".

Ambasada Izraela i "Narodna knjiga" predastaviće, u 16 sati, u sali "Slobodan Selenić" dela Amosa Oza koga već nekoliko godina ubrajaju među favorite za Nobelovu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.