Jug jugoistok

Podeli

Priča
Nekada popularna srpska glumica Sonja Savić, koja već deset godina živi u Sloveniji, došla je u Beograd da se sa majkom i bratom Milošem iz Belgije, koga nikad nije videla, dogovori oko nasledstva. Sonja dobije histerični napad tvrdeći da joj je oteta kćerka Sofija, i pobegne u nepoznatom pravcu. Miloš alarmira policiju i zajedno sa inspektorom Despotovićem krene u potragu za njom. Pronađu je i ona im prizna da je izmislila otmicu deteta. Despotovića, pretpostavljeni obaveste da Sonjino dete zaista postoji. Otac je ministar inostranih poslova Srbije, i Sonja ga štiti da taj podatak ne bi iskoristile neprijateljske službe koje su i otele dete. Međutim, ministar Despotoviću saopšti da nikakvo dete ne postoji, da ga Sonja odavno proganja, i da je ona verovatno u službi onih koji bi želeli da ga kompromituju.

Ko laže, a ko govori istinu? Ko je lud? Ko će biti ubijen?

O filmu

"Jug jugoistok" je psiho triler o krhkoj granici između realnosti i fikcije u društvu koje ne želi da se modernizuje, već se prepušta dejstvu inercije i tome da uvek drugi odlučuju o njegovoj sudbini. Sonja Savić je neko ko ne pristaje na postojanje tabu tema. Zato je ona glavna junakinja filma "Jug jugoistok", jer se kroz njenu životnu i profesionalnu priču, zahvaljujući njenoj iskrenosti prema sebi i okruženju, mogu sagledati događaji iz bliske prošlosti u širem kontekstu. Film "Jug jugoistok" je i esej o uticaju ideologije na društvo u kojem su mitovi uvek imali veliku prednost u odnosu na realnost. U vremenu kada se traži spremnost svakog pojedinca i celog društva da se suoči sa neposrednom prošlošću događaji se maskiraju, prekrivaju poluistinama ili naprosto potiskuju. Ako je XX vek bio vek šizofrenije, XXI vek je definitivna pobeda paranoje. Ni najobičniji događaj kojem prisustvujemo ne može više da bude oslobođen dodatne retorike po kojoj se prepoznaju različiti (para)politički uticaji. Istrenirani smo za "zaveru ćutanja", za gomilanje nasilja svake vrste koje na kraju jedino dovede do ravnodušnosti, što je zapravo i cilj onih koji truju prostor javnog mnjenja. U svetlu neokolonijalne kulturne politike Srbiji su ostavljene teme vezane za postkomunističku agoniju ili za magijski realizam. Kao da nam nisu dozvoljeni filmofilska osvešćenost, ozbiljnost dostojna misaonih bića i šansa da se bavimo žanrovima uobičajenim u drugim kinematografijama.

U tom smislu je film "Jug jugoistok" pokušaj da se napravi balkanski odgovor na Hičkokov film "Sever severozapad" i da se ne prepustimo ovdašnjem ustaljenom principu po kojem se estetika prepušta politizaciji. Naš cilj je da filmom "Jug jugoistok" obrnemo taj proces: da estetizujemo politiku, da ona postane potčinjena umetnosti. To je, naravno, u srpskim

produkcionim i ideološkim okolnostima gotovo nemoguća misija, ali zahvaljujući DV tehnologiji i prijateljskoj atmosferi u kojoj je nastajao film "Jug jugoistok" to ipak postalo moguće.

Podaci o izdanju:

Godina proizvodnje: 2004

Trajanje: 86 min.

Režija: Milutin Petrović
Scenario: Saša Radojević, Milutin Petrović
Producenti: Milutin Petrović, Predrag Bambić

Direktor fotografije: Predrag Bambić
Montažer: Petar Jakonić
Kostim: Gordana Angelovski
Scenografi: Balša Ðogo, Milutin Petrović
Organizacija:Nataša Višić, Mina Raišić
Koproducenti: LE SPOT , CONCEPT films

ULOGE:

Sonja- Sonja Savić

Inspektor Despotović-N. Despotović

Miloš- Miloš Lolić

Ðorđević- Mladomir Puriša Ðorđević

Ministar- Milutin Petrović

Kristina- Hristina Popović

Profesor- Vladimir Marjanović

Mama Mikaina- Sonja Savić

Balša- Balša Ðogo

Psihijatar- Bogdan Zlatić

Nadica- Ana Kraš

Pacijent- Dinko Tucaković

Savetnik- Saša Radojević

Sestra- Jelena Singer

Doktorka- Ana Milakara

Specijalni gosti

Dragan: Nikola Ðuričko

Stalker: Boris Milivojević

Kultura

DVD:Spaliti nakon čitanja i Gomora

U okviru novog kola distributerske kuće "Cinears" pojavila su se dva naslova koja su privukla pažnju domaće publike: "Spaliti nakon čitanja" braće Koen i "Gomora" čiju režiju potpisuje Mateo Garone.

Film/TV četvrtak 11.06. 13:48 Komentara: 1

Orkestar u gostima na DVD-u

Distributerska kuća "Cinears" objavila je ovih dana DVD izdanje filma “Orkestar u gostima”, koji je osvojio preko 35 međunarodnih filmskih nagrada, a kod nas sa velikim uspehom prikazan na proslogodisnjem "FEST-u".

Film/TV utorak 19.05. 14:06 Komentara: 0

Zrno utehe za vašu DVD kolekciju

Najnovija filmska avantura tajnog agenta 007 pojavila se i na DVD-u, u izdanju distributerske kuće "Tuck", kao deo 306. kola koje obuhvata i naslove "Roker", "Prepušteni slučaju" i "Dole u dolini".

Film/TV petak 24.04. 00:05 Komentara: 1

Ljubav u Barseloni na DVD-u

Od 15. aprila vašu DVD kolekciju možete obogatiti i filmovima "Ljubav u Barseloni", "Sirotište", "2012: Sudnji dan", "Izolacija" i "Don Huan de Marko" koje je objavila distributerska kuća "Cinears".

Film/TV sreda 15.04. 00:48 Komentara: 0

Krug laži na DVD-u

U okviru 305. DVD kola distributerske kuće "Tuck" objavljeni su triler "Krug laži", drama "Noći u Rodanteu", animirani "Ratovi zvezda" i porodični film "Nova priča o Pepeljugi".

Film/TV sreda 15.04. 00:00 Komentara: 0

Futurama na DVD-u

U prodaji se od 16. marta nalazi 304. DVD kolo distributerske kuće "Tuck" u okviru kojeg su objavljena dva diska "Futurame" i tri diska sa avanturama Lesi.

Film/TV utorak 17.03. 00:40 Komentara: 1

Hadersfild na DVD-u

Od 24. februara u prodaji se može naći DVD izdanje domaćeg filma "Hadersfild", po romanu Uglješe Šajtinca, u kojem glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković...

Film/TV utorak 24.02. 00:00 Komentara: 3

Specijalni dupli DVD Mračnog viteza

Jedan od najboljih filmova 2008. godine, "Mračni vitez", u distribuciji kuće "Tuck", konačno je u prodaji, na dva DVD-a, koji sadrže i TV spotove, trejlere, kako je film sniman i još mnogo toga.

Film/TV ponedeljak 29.12. 17:04 Komentara: 0

Spid rejser na DVD-u

Od 10. decembra u prodaji se nalazi DVD izdanje hit filma braće Vakovski, "Spid rejser" u kojem glavne uloge tumače Emil Hirš, Kristina Riči i Metju Foks.

Film/TV ponedeljak 15.12. 00:00 Komentara: 0