35 godina Zadužbine Ive Andrića

Zadužbina Ive Andrića obeležila je danas na na Sajmu knjiga svoj jubilej - 35 godina od osnivanja i rada, uz učešće predstavnika Zadužbine.

Izvor: Tanjug
Podeli

Upravnik Zadužbine, književnik Dragan Dragojlović je ovim povodom izjavio Tanjugu da je posetiocima Sajma govorio o Andrićevoj testamentarnoj volji da se formira Zadužbina sa ciljem da brine o njegovom delu i autorskim pravima i da dodeljuje nagradu sa njegeovim imenom za najbolju priču objavljenu na srpskom jeziku u jednoj godini. "Zadatak Zadužbine je da podstiče književnost i književno stvaralaštvo", dodao je Dragojlović. On je podsetio da je u tom cilju do sada uručeno 35 Anadrićevih nagrada sa izuzetkom ove godine, kada je žiri odlučio da se ta nagrada ne dodeli.
Dragojlović je rekao da Zadužbina izdaje godišnjak "Sveske" i ove godine je izašao 28. broj. To je jedinstven primer u svetskoj književnosti da jedan časopis bude posvećen jednom piscu i da izlazi kontinuirano. Zbog toga je veoma cenjen pa prilozi stižu iz celog sveta a ne sam od domaćih autora i neobilazna su gradja za one koji izučavaju Andrićev život i delo, rekao je Dragojlović.

Zadužbina je isključivi vlasnik autorskih prava i njoj se obraćaju svi izdavači u svetu koji žele da štampaju Andrićeva dela. Ona sklapa ugovore, brine se o njihovom sporvodjenju i živi i finasira svoje programe iz tih izvora, a ne od neke budžetske instiucije. Po tome je jedinstvna kulturna institucija kod nas, jer je uobičajeno da se takve institucije finansiraju iz budžeta.

Idući u susret dvostrukom Andrićevom jubileju - 100 godina od objavljivanja prve pesme i 50 godiina od dobijanja Nobelove nagrade, Zadužbina se opredelila da se uradi kompletna Andrićeva bibliografija i 2009. je sklopila ugovor sa Maticom srpskom koja je posao završila za nepune dve godine. Bibliografija ima oko 16.000 bibliografskih jedinica i iz nje se može videti gde i kada su objavljena njegova dela u svetu, kao i sve što je pisano o njemu i njegovom delu.

Zadužbina je finansirala izradu ove bibliografije uz delimičnu pomoć Ministrastva kulture Srbije. U elektronskoj formi se nalazi na sajtovima Zadužbine i Biblioteke Matice srpske. Štampana je i knjiga u zajedničkom izdanju Zadužbine, SANU i Biblioteke Matice srpske. Pomenut je i poduhvat štampanja Sabranih dela Andrića (20) koja su se pojavila na sajmu u izdanju "Nove knjige" iz Podgorice i "Makarija" iz Beograda.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine, akademik Radovan Vučković govorio je o Andrićevom književnom postupku, savetnik u Zadužbini Žaneta Djukić-Perišić o bibliografiji i uredjivačkom konceptu Sabranih dela, a saradnik Biljana Djordjeivić-Mironja govorila je o dodeli Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Kultura

Čuvari uspomene na Andrića

Njegova testamentarna volja imala je četiri stavke, jer je tačno znao kakvu sudbinu želi svojoj zaostavštini i svom delu, i za manje od godinu dana od njegove smrti sa radom su počele Zadužbina i Spomen muzej Ive Andrića, koje do danas brinu o svemu što je iza njega ostalo.

sreda 26.10. 00:55 Komentara: 1

Na Drini Andrićgrad

Čini se da nema “manjeg” mesta, koje u istoriji naše književnosti zauzima tako značajnu poziciju, od Višegrada, sa slavnom ćuprijom na Drini. Zato se, sasvim opravdano, baš na njegovim obalama koje zapljuskuje Drina, već mesecima gradi pravi Andrićgrad.

sreda 26.10. 00:35 Komentara: 5

Priča o Andrićevim pričama

Pre pola veka Ivo Andrić popeo se na pozornicu i zahvalio članovima Švedske akademije nauka i umetnosti na Nobelovoj nagradi, jedinoj koja je do sada pošla u ruke nekog od pisaca sa prostora bivše Jugoslavije. Njegov nadahnuti govor prerastao je u pravi esej „O priči i pričanju“.

sreda 26.10. 00:05 Komentara: 1

Andrićev dan na B92

Pre tačno pedeset godina, 26. oktobra 1961. godine, saopšteno je da je Ivo Andrić dobitnik Nobelove nagrade iz oblasti književnosti. U tu čast danas je na B92 dan posvećen Andriću i njegovom stvaralaštvu.

Knjige/Stripovi sreda 26.10. 00:01 Komentara: 17

Osvojite knjige, vodimo vas u Muzej

U danu koji je posvećen stvaralaštvu jedinog Nobelovca sa prostora ex-YU, B92 i izdavaćke kuće "Laguna" i "Dereta" poklanjanju vam knjige Ive Andrića, a Spomen muzej Ive Andrića poziva vas da besplatno obiđete stalnu postavku posvećenu životu i delu slavnog pisca.

Knjige/Stripovi sreda 26.10. 00:01 Komentara: 4

Zašto nema Andrića u pozorištima?

Jubilarna 50. godišnjica od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću za beogradska pozorišta je, za sada, samo književna činjenica. Na repertoaru nema Andrića a nema ni najava da bi ga moglo biti. Sam Andrić protivio se dramatizaciji svojih dela.

Pozorište nedelja 23.10. 00:26 Komentara: 1

Regionalna pozorišta igraju Andrića

U nizu aktivnosti kojima Beogradsko dramsko pozorište, uz podršku Ministarstva kulture Srbije, obeležava jubilej Ive Andrića, 13. oktobra na sceni "Rade Marković" biće izvedena beogradska premijera predstave "Prokleta avlija" u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića.

Pozorište utorak 11.10. 12:21 Komentara: 0

Tri jubileja Ive Andrića

Nа inicijаtivu Ministаrstvа kulture, informisаnjа i informаcionog društvа Vlаdа Republike Srbije donelа je odluku o obeležаvаnju jubilejа Ive Andrićа vezаnа zа život i rаd, nаšeg književnikа i diplomаte i jedinog dobitnikа Nobelove nаgrаde.

Ostalo sreda 5.10. 14:23 Komentara: 4
strana 1 od 2 idi na stranu