Pobednici Festivala kratkog metra

Kratki igrani film "Laku noć" Valerija Rozijea iz Belgije proglašen je 3. aprila za pobednika Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Beta
Podeli

Odlukom žirija, koji je svoje odluke saopštio na ceremoniji zatvaranja manifestacije, Rozijeovo ostvarenje dobilo je "Gran pri" 56. festivala kratkog metra i novčanu nagradu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za najbolji film u domaćoj selekciji proglašen je dokumentarac "Tačka prekida" Igora Toholja iz Srbije, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio dokumentarni film "Zina, živela, bivala" Aleksandra Belobokova iz Rusije. Autori oba filma dobili su "Zlatnu plaketu Beograda" i po 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U inostranoj selekciji, u kategoriji dokumentarnog filma, "Zlatnu medalju Beograda" i 1.000 evra dobio je David Kinsel za "Božanstvenu tragediju", a u kategoriji kratkog igranog filma - Kontantin Popesku za "Malo žuto lice".

U domaćoj selekciji, u konkurenciji dokumentarnog filma istu nagradu dobio je Ognjen Glavonjić za ostvarenje "Živan Pujić Džimi", dok ju je u kategoriji kratkog igranog filma dobila Marija Stojnić za "Između sna i sna".

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je "Helijum" Đuzepea Šetina, dok je za najbolji animirani film proglašen "Fantazmagorija 2008" Rastka Ćirića.

Pobednički filmovi moći će da se pogledaju 4. aprila od 15.00 u bioskopu Balkan.

Za individualne doprinose pohvaljeni su snimatelj Nikola Sekerić, animatorka Jelena Bešir, montažer Živan Pujić i kompozitorka Branka Popović.

Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su Žan Pjer Rem (Jean Pierre Rehm), Ari Gold, Nenad Puhovski (predsednik), Marko Jeftić i Marko Glušac.

Festival filmova snimljenih kamerom mobilnog telefona "Nova svetlost na dlanu", koji je ove godine poseban program festivala kratkog metra, za pobednika svoje takmičarske selekcije proglasio je ostvarenje "The Day Before Tomorrow" Jasera Baklavija iz Irana. Autoru je pripala i novčana nagrada od 80.000 dinara.

Na ovom festivalu pohvaljeni su i filmovi: "Pank magacin", "Happy Together", "Mamurluk" i "Ljubav prema kameri".

Reditelj filma "Tačka prekida" Igor Toholj dobio je i nagradu srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI) za najbolji domaći film, kao i nagradu za najbolji domaći angažovani film na festivalu. U međunarodnoj selekciji istu nagradu dobio je nemački reditelj Johan Kuh za film "Izlaz".

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije "Jovan Aćin" pripala je autoru Bojanu Cvetkoviću za film "Dobrodošli u Italiju", a nagrada Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIF) dodeljena je Ivanu Ramadanu iz Bosne i Hercegovine za animirani film "Tolerancija".

U takmičarskoj selekciji Festivala kratkog metra bilo je 65 filmova, od čega 32 u domaćoj i 33 u stranoj selekciji. Bilo je prijavljeno više od 500 filmova. Na otvaranju festivala, 30. marta, režiser i scenarista Mića Milošević dobio je nagradu te manifestacije za životno delo.

Kultura

Mladi autori na Kratkom metru

Mladi italijanski reditelj Andrea Ludoviketi bio je 2. aprila gost Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma na kojem učestvuje u takmičarskom programu sa kratkim igranim filmom "Ispod moje bašte".

Film/TV petak 3.04. 00:00 Komentara: 0

Takmičarski program Kratkog metra

U takmičarskom programu 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma 31. marta će u Dvorani kulturnog centra (DKC) biti prikazani, između ostalih, "Prvenstvo sveta" Valentine Delić u produkciji Radio-televizije Srbije i "Tačka prekida" Igora Toholja, u produkciji "Megakom filma".

Film/TV utorak 31.03. 12:28 Komentara: 0

Počeo 56. festival "kratkog metra"

U bioskopu "Balkan" 30. marta je zvanično otvoren 56. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kome će do 3. aprila biti prikazano više od stotinu domaćih i stranih ostvarenja.

Film/TV utorak 31.03. 00:02 Komentara: 0

Festival "kratkog metra" 56. put

Na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji počinje 30. marta, do 3. aprila biće prikazano 39 ostvarenja u domaćem i 33 u stranom takmičarskom programu.

Film/TV ponedeljak 30.03. 14:00 Komentara: 0

Otkrivanje zvezde Krsti Škanati

U ponedeljak, 30. marta, na pločniku ispred bioskopa "Balkan", biće otkrivena zvezda Krste Škanate, legende jugoslovenskog dokumentarnog filma, a svečanosti će prisustvovati i sam Škanata.

Film/TV petak 27.03. 01:33 Komentara: 0

"U snu" otvara 56. Kratki metar

Dokumentarni film "U snu" Džeremaje Zagara, dobitnik nekoliko nagrada na svetskim festivalima, otvoriće 30. marta u bioskopu "Balkan" 56. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film/TV sreda 25.03. 14:55 Komentara: 0

Festival kratkog i dok. filma

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 56. po redu, na kome će biti prikazano 33 filma u stranom takmičarskom programu i 39 filmova u domaćoj konkurenciji, biće održan od 30. marta do 3. aprila u Beogradu.

Film/TV ponedeljak 16.03. 14:08 Komentara: 1