Ponedeljak, 13.09.2010.

14:16

Najveća naučna otkrića u 2009.

Izvor: B92

Najveæa nauèna otkriæa u 2009. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 13 godina

Broj 6: galona vode na Mesecu ima otprilike 4 puta manje nego što ima litara (uputstvo: 1 galon = 4 litra)

Broj 8: uskoro Nokia i Motorola izbacuju na tržište mobilni ansibl! Ko ne zna, nek čita Ursulu Legvin.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Sve naucne teorije koje govore o "pocetcima" u sustini su religioznog karaktera ukljucujuci i evoluciju.Da bi se sustinski razumjela "univerzalna ravnoteza" onda je pojam pocetaka potpuno izlisan. Tu se, apsolutno, mora rukovoditi cinjenicom "nepostojanja vremena" koja iskljucuje pocetke kao izmisljene pojmove izvan univerzalne/svemirske kodirane ravnoteze. Knjiga od
J.Barbour-a "The end of time" je koristan prirucnik, prenatrpan nepotrebnom matematikom ali ipak jedan od prvih prodora u pokusajima razumujevanja svemira.
Ako se skoncentrisemo na pojam ili stvarnost zivota; on (zivot) je takodje dio svemirske ravnoteze bez pocetaka i krajeva. Kodiran da se pojavi kada su energetski uslovi za to povoljni a kada se ti isti(energetski uslovi)promijene, otkazu, zivot se takodje gubi ali samo prividno.Kodirani ostaci, tragovi, nevidljivi i jos naucno neobjasnjeni u svojoj beskonacnoj minimalnosti, pocinju da se bude kada energetski uslovi to, ponovo, dozvoljavaju.Gubljenje vremena u teoretisanju "koagulacije amino kisjelina i proteina" po necijim direktivama je potpuno izlisno. Za kodirane zivotne procese koji se svakodnevno desavaju oko nas nijesu potrebni nikakvi duplikati. Vise je vjerovatnije da ce se od olova dobivati zlato nego sto ce se "uspjesno" od neorganskih materijala, bez svemirskog koda, formirati zivotne strukture.
(vasilije knezevic, 20 sept. 2010) biti

Iogr

pre 13 godina

@ Dokins

???
Ako vam je tako lakše...
Prelazni oblici fosila? Da, neke živuljke između krajnjih oblika. Mora biti bar jedan od više miliona krajnjih oblika koji su pronađeni.

Hajmo odgovor na par lakih pitanja?

- Kako se život pojavio, tj kako je započeo?
(Teorija: Od jedne >slučajno< formirane ćelije pod dejstvom različitih neorganskih hemijskih supstanci i ekstremnih uslova tada na planeti... Odgovor: Do danas neuspešno izvedeno u savremenim labaratorijama)

-Ćelija?
Iako nisu imali predstavu o njenoj složenosti i da je to danas otkriven najkomplikovaniji sistem koji da bi se shvatio mora se uvećati hiljadama ili milionima puta i uporediti sa najsavremenijim sistemima... Uostalom, ćelija sadrži "energetske stanice", proizvodi enzime i hormone, složene "komunikacione ili transportne" sisteme, specijalizovane proteine ćelijske membrane za kontrolu ulaska materije u ćeliju...one se održavaju uz pomoć saradnje mnoštva organela koje ako ne funkcionišu, makar i jedna, ćelije ne mogu preživeti i nemaju vremena čekati neke mutacije ili prirodne selekcije da bi se razvijale.

- Proteini?
U uslovima prirode je nemoguće formirati ni jednog proteina od hiljade složenih molekula proteina koje izgrađuju ćeliju... A amino-kiseline od kojih se sastoji protein su u određenom nizu razmeštene i u određenim strukturama. Bilo koji poremećaj ove strukture čini protein beskorisnim..
A ovo su priznati evolucionisti:
-Aleksandar Oparin:"Poreklo ćelije ostaje pitanje koje je u stvari najtamnija tačka evolucije"
-Prof. Džefri Bad: "Nastanak života na zemlji je najveći nerešen problem sa kojim smo ušli i sa kojim izašli iz 20. veka."
Primera je puno, nije za ove prepiske ali je očigledno da ma koliko vremenski period bio dug, nemoguće je da aminokiseline formiraju proteine slučajno, i to u pravoj kombinaciji. Matematička verovatnoća je još manja, čudne su brojke koje su dobili neki.
Pored svega, čudna stavka je da se pojavljuju fosilni ostaci za koje se smatra prvim homo sapiens fosilnim ostacima ali vremenski mnogo stariji nego što se misli, čak i do 1- 1,5 miliona god. Znači prepliće se vreme sa njegovim nazovi evolutivnim precima, a fosili iz istog ili približnog perioda!?

Da se zamisli haos i nered i da se slučajno formira vrlo složen i osetljiv sistem, koji još ima i razum!?

NEŽIVA MATERIJA NE MOŽE DA PROIZVEDE ŽIVOT!
To su dokazali i evolucionisti sa poznatim eksperimentima: Foksov i milerov eksperiment.

Čak i sve ovo ako ostavimo po strani, formiranje makar i samo osnovne jedinice ćelije,da objasne, evolucionisti su nemoćni.

DNK ?
Molekul u jezgru svake naše ćelije, koji sadrži kompletan konstrukcioni plan ljudskog tela! Izvini slučajno :) Ima toga još puno.
Ovo sve je rezultat novije nauke koja nije postojala u vreme Darvina. Oslobodite se predrasuda! ;)

Dokins

pre 13 godina

@Igor

Prelaznih fosila ima na hiljade (onih koji su otkriveni). Ne znam sta ti konkretno ocekujes. Ako mislis da ces naici na neko bice koje ce imati udove tipa pola noga-pola peraje ili tako nesto,pa da ti to bude "pravi" prelazni fosil,grdno gresis. Evolucija je niz sitnih promena,koje posle dovoljno dugo vremena i broja generacija,dovodi do sustinskih razlika izmedju pretka i potomka. Evolucija zivih bica se ne izvodi skokovito,nego postepeno.
Ima sve lepo objasnjeno na teorijaevolucije.com

Koje li su to "na hiljade naucnika" ? Verovatno neki tipa pomenutog kvazigeologa,adventiste,sarlatana,coveka koji je protiv vakcinacije,koji govori da HIV virus ne postoji - Miroljuba Petrovica. Koji je uz to i prevarant i moralna nula jer uzima novac lakovernim ljudima.

JasamJa

pre 13 godina

Aplauzi za nauku u 2009. godini!

Bez obzira što ovaj tekst mozda nije najbolji povod za neke opsirne rasprave o evoluciji cini mi se da je dobro mesto da postavim jedno ili dva pitanja za kreacioniste. Zar Ardi nije prelazni oblik? Ako nije, o kakvim prelaznim oblicima pricate? Ovo vas nikad nisam razumeo.
I jos... Vasilije Knezevic je jedan od faacinantnijih likova za koje sam cuo. Cime se bavis Vasilije? Odakle ti sve ove stvari koje pises ovde? Originalno nema sta...

vasilije knezevic

pre 13 godina

Obicna, bez obzira koliko vazna, i striktno naucna otkrica u sustini su dva razlicita pojma. Voda na mjesecu nije "naucno" otkrivena kao nekakva specificna ili mozda "sveta" voda nego se, jednostavo, tehnicko/naucnim instrumentima pokazalo da postoji solidna mogucnost njenog postojanja.Medjutim negdje u proslosti naucno je dokazan njen hemiski sastav sto je, bez dvoumljenja, jedno od najznacajnijih naucnih otkrica svih vremena.
"Ardi" ili bolje receno samo skeleton tog covjekolikog bica takodje nije nikakvo naucno otkrice nego jednostavno pronalazak fosilizovanog kostura kojih najvjerovatnije ima bezbroj u zemljinoj kori.Godinama se traga za "missing link"-om da bi se udovoljile postavke Darvinove teorije i opovrglo misljenje da je bog stvorio covjeka.Predmet je postao toliko arhaican da se cak niko vise ne usudjuje da o tome javno diskutuje; jedino se negdje u tihim kuloarima religioznosti tiho shapuce "voistinu ga stvori i rodi".Sa druge strane "darvinisti" neumorno tragaju i kopaju da pronadju " missing link".Kome su potrebni pocetci i evolucije religioznog formata kada su, na kraju, i sama religiozna misljenja postala imaginarna?
U svemirskom "rjecniku" nije blo pocetaka niti ce biti krajeva, velikih prasaka,crnih rupa, zaceca ili nestanka zivota u onakvim predvidjenim teorisanjima koja se sve do danas forsiraju na ljudski mozak. Postojanje svemira i svega u njemu je beskonacno neunistivo, promjenljivo i tranzicionalno od celije, "amebe", covjeka, suncevog sistema, galaksija.Neko se transformise manje, neko vise, neko ostaje isti. Covjek kao narsisoidna jedinka je prosao kroz najvise promjena od "rutavog"
majmuna do celavog Jula Brinera.Dlakovost vise nije u modi ali ce se kad tada povratiti i osvojiti ljudsko tijelo kao nezeljeni korov. To ce uticati i na mozak koji ce tada funkcionisati prema potrebi i odvesti covjeka u pecinski zivot; tako bi izgledala "reverzna" evolucija.
(vasilije knezevic, 15 sept. 2010)

Igor

pre 13 godina

Majmuni su uvek bili majmuni, kornjače uvek kornjače a evolucija je postala dogma iz 19. veka. Za poslednjih 140 godina, od kada se iskopavaju fosili, do danas, ni jedan prelazni oblik "evolucije" nije pronađen! Prema teoriji evolucije, život je "nastao" u moru (kako li nastao, ni iz čega?) i onda transportovan na kopno preko vodozemaca. To su velike strukturne razlike. Nošenje sopstvene težine, dobijanje novih organa-bubrezi, razlike u dizajnu respiratornih organa... Ako od ribe treba nastati gmizavac iz koga je navodno nastala ptica, mora biti onda na milione prelaznih oblika fosila - čudnih živih bića koja su predstavljala te rezultate evolucije kako neki tvrde. Ali ih nema, niti će ih biti jer je to samo kako se inače i zove, teorija. A evo dokaza: Ako izuzmemo da Darvin nikada nije imao formalno obrazovanje u Biologiji i da tada nisu postojale nauke, genetika, mikrobilogija i druge i da nije bilo elektro mikroskopa (samim tim pojma nisu imali koliko je u stvari složen dizajn ćelije), može se zaključiti da je teorija zasnovana na prirodnoj selekciji i mutaciji pogrešna. Kažu da je poreklo evolucionih promena mutacija u genetskoj građi... Svaka mutacija ili oštećuje DNK ili menja položaje nukleotida što izaziva nepovratnu štetu. Ovo potvrđuje današnja nauka.
U najstarijem zemljinom sloju (kambrijumski sloj), gde su pronađeni prvi fosili sa pogrešnom procenom starosti, pronađeni beskičmenjaci su već u složenom obliku, dakle bez predaka. Isto važi i za novije slojeve sa novim , već složenim organizmima čiji su fosilni ostaci pronađeni.
Čudno je što je Darvin svojom knjigom „Poreklo čoveka“ prvo promovisao ideju evolucije od majmuna i tek onda počeo da kopa po „dokazima“.
Da je ćelija nastala slučajno pod slučajnim okolnostima,čak ni protein kao osnovni gradivni element života, je prazna priča. Neživa materija ne može da stvori život!
Još jedan vrlo zanimljiv primer „stvaranja“, pronalazak polonijuma (radioaktivnog elementa) zarobljenog – uhvaćenog u jednoj vrsti granitne stene u procesu raspada, čije vreme raspada je par sekundi do 2-3 minuta.
Zaključite sami.
Da ne spominjemo Marksizam i Darvina koji je postavio svojom evolucijom načelo materijalizma...
Sve je više, na hiljade naučnika po celom svetu koji osporavaju teoriju evolucije. Njihove knjige se mogu naći i kod nas, prevedene. Odličan su izvor. Moram spomenuti i našeg geologa Miroljuba Petrovića.
Oslobodite se predrasuda.

Gale

pre 13 godina

Sta to vredi kada superorganizmicki sistemi kao sto su populacije i ekosistemi propadaju sa tim da se milijarde originalnih genetickih informacija gube nepovratno. Nauka treba da obezbedi coveku bolju i sigurniju buducnost, a preko 60% naucnih kapaciteta je u svrsi vojnih programa, dakle, buducih ratova i razaranja.

TanjaT

pre 13 godina

Stalna potreba za daljim traganjem i otkrivanjem evo stigla je da nas odvede do prviH sekundi postanka "ovoga sveta".
Kada istrazivanja u teleportaciji uznapreduju pa bude moguca i teleportacija tela, hoce li se naucnici zdruziti pa smisliti nacin da nas vrate na pocetak evolucije?
A hocemo li tada mi biti mi...ili cemo opet imati glave nalik majmunima?
A ako pretpostavke ipak budu imale nekih propusta...evo, na Mesecu su pronasli jedan od uslova nepohodnih za zivot - vodu. A ko ce tamo stici? Oni koji ne žele nazad ili oni koji bi da preskoče buduće eksperimente?
Srećom genetika pravi čuda, pa ćemo tačno znati kako će naši potomci izgledati, a ako im svet bude bezlican i bezbojan - nema veze - mogu ubrizgati boje u oči i tako svet dozivljavati sareno i veselo....
I nista nece morati da rade...naucnici evo prave sebi konkurenciju, koja ce, moguce je, uspeti da prevazidje hipoteze i provere istih.
I zasto se bas taj robot zove Adam...koja je simbolika?
trudimo se da "uzmemo stvar u svoje ruke", a cini mi se da nam, sto se vise batrgamo, sve vise stvari izmicu kontroli...
Ipak, citiracu iz teksta "tajanstveni mehanizmi prirode" ostaju takvi, jer covek je deo nje... I ko koga remeti - covek prirodu ili priroda coveka?

Mateja

pre 13 godina

Cisto da bismo razjasnili ...

1.Teorijsko objasnjenje empirijskog fenomena
2.Zavrsen posao tipican za proces (Kunovski) normalne nauke
3.Eksperimentalna podrska kontroverzne teorije i osnov za tehnicko-tehnoloski napredak
4.Tehnicko-tehnoloski napredak
5.Tehnicko-tehnoloski napredak
6.Empirijsko otkrice
7.Dokaz vazne teoreme u formalnoj nauci
8.Tehnicko-tehnoloski napredak
9.Uspesno zapocet eksperiment
10.Empirijsko otkrice

Dakle samo su 1., 3. i 7. zaista naucna otkrica. 6. i 10. su vazna empirijska otkrica koja tek trebaju da nadju svoje mesto u teorijskim sistemima, dakle oni su pocetak (potencijalnog) naucnog otkrica. 2. je vazan ali ne i revolucionarni rezultat (rezultat ostvaren u okviru postojece paradigme, jako zahtevan i vazan posao, ali i dalje samo to - ne i novo otkrice). 9. je uspesni (manje-vise) pocetak eksperimenta (preciznije - grupe eksperimenata) koji ce svoje podrzavanje ili obaranje naucnih teorija tek pokazati. 4.,5. i 8. bi trebali da budu na nekoj listi rezultata tehnickih i primenjenih disciplina, ne naucnih, mada je 4. potencijalno bitan za dinamiku i razumevanje prirode bavljenja naukom u (daljoj) buducnosti.

Igor

pre 13 godina

Majmuni su uvek bili majmuni, kornjače uvek kornjače a evolucija je postala dogma iz 19. veka. Za poslednjih 140 godina, od kada se iskopavaju fosili, do danas, ni jedan prelazni oblik "evolucije" nije pronađen! Prema teoriji evolucije, život je "nastao" u moru (kako li nastao, ni iz čega?) i onda transportovan na kopno preko vodozemaca. To su velike strukturne razlike. Nošenje sopstvene težine, dobijanje novih organa-bubrezi, razlike u dizajnu respiratornih organa... Ako od ribe treba nastati gmizavac iz koga je navodno nastala ptica, mora biti onda na milione prelaznih oblika fosila - čudnih živih bića koja su predstavljala te rezultate evolucije kako neki tvrde. Ali ih nema, niti će ih biti jer je to samo kako se inače i zove, teorija. A evo dokaza: Ako izuzmemo da Darvin nikada nije imao formalno obrazovanje u Biologiji i da tada nisu postojale nauke, genetika, mikrobilogija i druge i da nije bilo elektro mikroskopa (samim tim pojma nisu imali koliko je u stvari složen dizajn ćelije), može se zaključiti da je teorija zasnovana na prirodnoj selekciji i mutaciji pogrešna. Kažu da je poreklo evolucionih promena mutacija u genetskoj građi... Svaka mutacija ili oštećuje DNK ili menja položaje nukleotida što izaziva nepovratnu štetu. Ovo potvrđuje današnja nauka.
U najstarijem zemljinom sloju (kambrijumski sloj), gde su pronađeni prvi fosili sa pogrešnom procenom starosti, pronađeni beskičmenjaci su već u složenom obliku, dakle bez predaka. Isto važi i za novije slojeve sa novim , već složenim organizmima čiji su fosilni ostaci pronađeni.
Čudno je što je Darvin svojom knjigom „Poreklo čoveka“ prvo promovisao ideju evolucije od majmuna i tek onda počeo da kopa po „dokazima“.
Da je ćelija nastala slučajno pod slučajnim okolnostima,čak ni protein kao osnovni gradivni element života, je prazna priča. Neživa materija ne može da stvori život!
Još jedan vrlo zanimljiv primer „stvaranja“, pronalazak polonijuma (radioaktivnog elementa) zarobljenog – uhvaćenog u jednoj vrsti granitne stene u procesu raspada, čije vreme raspada je par sekundi do 2-3 minuta.
Zaključite sami.
Da ne spominjemo Marksizam i Darvina koji je postavio svojom evolucijom načelo materijalizma...
Sve je više, na hiljade naučnika po celom svetu koji osporavaju teoriju evolucije. Njihove knjige se mogu naći i kod nas, prevedene. Odličan su izvor. Moram spomenuti i našeg geologa Miroljuba Petrovića.
Oslobodite se predrasuda.

Mateja

pre 13 godina

Cisto da bismo razjasnili ...

1.Teorijsko objasnjenje empirijskog fenomena
2.Zavrsen posao tipican za proces (Kunovski) normalne nauke
3.Eksperimentalna podrska kontroverzne teorije i osnov za tehnicko-tehnoloski napredak
4.Tehnicko-tehnoloski napredak
5.Tehnicko-tehnoloski napredak
6.Empirijsko otkrice
7.Dokaz vazne teoreme u formalnoj nauci
8.Tehnicko-tehnoloski napredak
9.Uspesno zapocet eksperiment
10.Empirijsko otkrice

Dakle samo su 1., 3. i 7. zaista naucna otkrica. 6. i 10. su vazna empirijska otkrica koja tek trebaju da nadju svoje mesto u teorijskim sistemima, dakle oni su pocetak (potencijalnog) naucnog otkrica. 2. je vazan ali ne i revolucionarni rezultat (rezultat ostvaren u okviru postojece paradigme, jako zahtevan i vazan posao, ali i dalje samo to - ne i novo otkrice). 9. je uspesni (manje-vise) pocetak eksperimenta (preciznije - grupe eksperimenata) koji ce svoje podrzavanje ili obaranje naucnih teorija tek pokazati. 4.,5. i 8. bi trebali da budu na nekoj listi rezultata tehnickih i primenjenih disciplina, ne naucnih, mada je 4. potencijalno bitan za dinamiku i razumevanje prirode bavljenja naukom u (daljoj) buducnosti.

Dokins

pre 13 godina

@Igor

Prelaznih fosila ima na hiljade (onih koji su otkriveni). Ne znam sta ti konkretno ocekujes. Ako mislis da ces naici na neko bice koje ce imati udove tipa pola noga-pola peraje ili tako nesto,pa da ti to bude "pravi" prelazni fosil,grdno gresis. Evolucija je niz sitnih promena,koje posle dovoljno dugo vremena i broja generacija,dovodi do sustinskih razlika izmedju pretka i potomka. Evolucija zivih bica se ne izvodi skokovito,nego postepeno.
Ima sve lepo objasnjeno na teorijaevolucije.com

Koje li su to "na hiljade naucnika" ? Verovatno neki tipa pomenutog kvazigeologa,adventiste,sarlatana,coveka koji je protiv vakcinacije,koji govori da HIV virus ne postoji - Miroljuba Petrovica. Koji je uz to i prevarant i moralna nula jer uzima novac lakovernim ljudima.

Iogr

pre 13 godina

@ Dokins

???
Ako vam je tako lakše...
Prelazni oblici fosila? Da, neke živuljke između krajnjih oblika. Mora biti bar jedan od više miliona krajnjih oblika koji su pronađeni.

Hajmo odgovor na par lakih pitanja?

- Kako se život pojavio, tj kako je započeo?
(Teorija: Od jedne >slučajno< formirane ćelije pod dejstvom različitih neorganskih hemijskih supstanci i ekstremnih uslova tada na planeti... Odgovor: Do danas neuspešno izvedeno u savremenim labaratorijama)

-Ćelija?
Iako nisu imali predstavu o njenoj složenosti i da je to danas otkriven najkomplikovaniji sistem koji da bi se shvatio mora se uvećati hiljadama ili milionima puta i uporediti sa najsavremenijim sistemima... Uostalom, ćelija sadrži "energetske stanice", proizvodi enzime i hormone, složene "komunikacione ili transportne" sisteme, specijalizovane proteine ćelijske membrane za kontrolu ulaska materije u ćeliju...one se održavaju uz pomoć saradnje mnoštva organela koje ako ne funkcionišu, makar i jedna, ćelije ne mogu preživeti i nemaju vremena čekati neke mutacije ili prirodne selekcije da bi se razvijale.

- Proteini?
U uslovima prirode je nemoguće formirati ni jednog proteina od hiljade složenih molekula proteina koje izgrađuju ćeliju... A amino-kiseline od kojih se sastoji protein su u određenom nizu razmeštene i u određenim strukturama. Bilo koji poremećaj ove strukture čini protein beskorisnim..
A ovo su priznati evolucionisti:
-Aleksandar Oparin:"Poreklo ćelije ostaje pitanje koje je u stvari najtamnija tačka evolucije"
-Prof. Džefri Bad: "Nastanak života na zemlji je najveći nerešen problem sa kojim smo ušli i sa kojim izašli iz 20. veka."
Primera je puno, nije za ove prepiske ali je očigledno da ma koliko vremenski period bio dug, nemoguće je da aminokiseline formiraju proteine slučajno, i to u pravoj kombinaciji. Matematička verovatnoća je još manja, čudne su brojke koje su dobili neki.
Pored svega, čudna stavka je da se pojavljuju fosilni ostaci za koje se smatra prvim homo sapiens fosilnim ostacima ali vremenski mnogo stariji nego što se misli, čak i do 1- 1,5 miliona god. Znači prepliće se vreme sa njegovim nazovi evolutivnim precima, a fosili iz istog ili približnog perioda!?

Da se zamisli haos i nered i da se slučajno formira vrlo složen i osetljiv sistem, koji još ima i razum!?

NEŽIVA MATERIJA NE MOŽE DA PROIZVEDE ŽIVOT!
To su dokazali i evolucionisti sa poznatim eksperimentima: Foksov i milerov eksperiment.

Čak i sve ovo ako ostavimo po strani, formiranje makar i samo osnovne jedinice ćelije,da objasne, evolucionisti su nemoćni.

DNK ?
Molekul u jezgru svake naše ćelije, koji sadrži kompletan konstrukcioni plan ljudskog tela! Izvini slučajno :) Ima toga još puno.
Ovo sve je rezultat novije nauke koja nije postojala u vreme Darvina. Oslobodite se predrasuda! ;)

TanjaT

pre 13 godina

Stalna potreba za daljim traganjem i otkrivanjem evo stigla je da nas odvede do prviH sekundi postanka "ovoga sveta".
Kada istrazivanja u teleportaciji uznapreduju pa bude moguca i teleportacija tela, hoce li se naucnici zdruziti pa smisliti nacin da nas vrate na pocetak evolucije?
A hocemo li tada mi biti mi...ili cemo opet imati glave nalik majmunima?
A ako pretpostavke ipak budu imale nekih propusta...evo, na Mesecu su pronasli jedan od uslova nepohodnih za zivot - vodu. A ko ce tamo stici? Oni koji ne žele nazad ili oni koji bi da preskoče buduće eksperimente?
Srećom genetika pravi čuda, pa ćemo tačno znati kako će naši potomci izgledati, a ako im svet bude bezlican i bezbojan - nema veze - mogu ubrizgati boje u oči i tako svet dozivljavati sareno i veselo....
I nista nece morati da rade...naucnici evo prave sebi konkurenciju, koja ce, moguce je, uspeti da prevazidje hipoteze i provere istih.
I zasto se bas taj robot zove Adam...koja je simbolika?
trudimo se da "uzmemo stvar u svoje ruke", a cini mi se da nam, sto se vise batrgamo, sve vise stvari izmicu kontroli...
Ipak, citiracu iz teksta "tajanstveni mehanizmi prirode" ostaju takvi, jer covek je deo nje... I ko koga remeti - covek prirodu ili priroda coveka?

Gale

pre 13 godina

Sta to vredi kada superorganizmicki sistemi kao sto su populacije i ekosistemi propadaju sa tim da se milijarde originalnih genetickih informacija gube nepovratno. Nauka treba da obezbedi coveku bolju i sigurniju buducnost, a preko 60% naucnih kapaciteta je u svrsi vojnih programa, dakle, buducih ratova i razaranja.

vasilije knezevic

pre 13 godina

Obicna, bez obzira koliko vazna, i striktno naucna otkrica u sustini su dva razlicita pojma. Voda na mjesecu nije "naucno" otkrivena kao nekakva specificna ili mozda "sveta" voda nego se, jednostavo, tehnicko/naucnim instrumentima pokazalo da postoji solidna mogucnost njenog postojanja.Medjutim negdje u proslosti naucno je dokazan njen hemiski sastav sto je, bez dvoumljenja, jedno od najznacajnijih naucnih otkrica svih vremena.
"Ardi" ili bolje receno samo skeleton tog covjekolikog bica takodje nije nikakvo naucno otkrice nego jednostavno pronalazak fosilizovanog kostura kojih najvjerovatnije ima bezbroj u zemljinoj kori.Godinama se traga za "missing link"-om da bi se udovoljile postavke Darvinove teorije i opovrglo misljenje da je bog stvorio covjeka.Predmet je postao toliko arhaican da se cak niko vise ne usudjuje da o tome javno diskutuje; jedino se negdje u tihim kuloarima religioznosti tiho shapuce "voistinu ga stvori i rodi".Sa druge strane "darvinisti" neumorno tragaju i kopaju da pronadju " missing link".Kome su potrebni pocetci i evolucije religioznog formata kada su, na kraju, i sama religiozna misljenja postala imaginarna?
U svemirskom "rjecniku" nije blo pocetaka niti ce biti krajeva, velikih prasaka,crnih rupa, zaceca ili nestanka zivota u onakvim predvidjenim teorisanjima koja se sve do danas forsiraju na ljudski mozak. Postojanje svemira i svega u njemu je beskonacno neunistivo, promjenljivo i tranzicionalno od celije, "amebe", covjeka, suncevog sistema, galaksija.Neko se transformise manje, neko vise, neko ostaje isti. Covjek kao narsisoidna jedinka je prosao kroz najvise promjena od "rutavog"
majmuna do celavog Jula Brinera.Dlakovost vise nije u modi ali ce se kad tada povratiti i osvojiti ljudsko tijelo kao nezeljeni korov. To ce uticati i na mozak koji ce tada funkcionisati prema potrebi i odvesti covjeka u pecinski zivot; tako bi izgledala "reverzna" evolucija.
(vasilije knezevic, 15 sept. 2010)

JasamJa

pre 13 godina

Aplauzi za nauku u 2009. godini!

Bez obzira što ovaj tekst mozda nije najbolji povod za neke opsirne rasprave o evoluciji cini mi se da je dobro mesto da postavim jedno ili dva pitanja za kreacioniste. Zar Ardi nije prelazni oblik? Ako nije, o kakvim prelaznim oblicima pricate? Ovo vas nikad nisam razumeo.
I jos... Vasilije Knezevic je jedan od faacinantnijih likova za koje sam cuo. Cime se bavis Vasilije? Odakle ti sve ove stvari koje pises ovde? Originalno nema sta...

vasilije knezevic

pre 13 godina

Sve naucne teorije koje govore o "pocetcima" u sustini su religioznog karaktera ukljucujuci i evoluciju.Da bi se sustinski razumjela "univerzalna ravnoteza" onda je pojam pocetaka potpuno izlisan. Tu se, apsolutno, mora rukovoditi cinjenicom "nepostojanja vremena" koja iskljucuje pocetke kao izmisljene pojmove izvan univerzalne/svemirske kodirane ravnoteze. Knjiga od
J.Barbour-a "The end of time" je koristan prirucnik, prenatrpan nepotrebnom matematikom ali ipak jedan od prvih prodora u pokusajima razumujevanja svemira.
Ako se skoncentrisemo na pojam ili stvarnost zivota; on (zivot) je takodje dio svemirske ravnoteze bez pocetaka i krajeva. Kodiran da se pojavi kada su energetski uslovi za to povoljni a kada se ti isti(energetski uslovi)promijene, otkazu, zivot se takodje gubi ali samo prividno.Kodirani ostaci, tragovi, nevidljivi i jos naucno neobjasnjeni u svojoj beskonacnoj minimalnosti, pocinju da se bude kada energetski uslovi to, ponovo, dozvoljavaju.Gubljenje vremena u teoretisanju "koagulacije amino kisjelina i proteina" po necijim direktivama je potpuno izlisno. Za kodirane zivotne procese koji se svakodnevno desavaju oko nas nijesu potrebni nikakvi duplikati. Vise je vjerovatnije da ce se od olova dobivati zlato nego sto ce se "uspjesno" od neorganskih materijala, bez svemirskog koda, formirati zivotne strukture.
(vasilije knezevic, 20 sept. 2010) biti

Ja

pre 13 godina

Broj 6: galona vode na Mesecu ima otprilike 4 puta manje nego što ima litara (uputstvo: 1 galon = 4 litra)

Broj 8: uskoro Nokia i Motorola izbacuju na tržište mobilni ansibl! Ko ne zna, nek čita Ursulu Legvin.

TanjaT

pre 13 godina

Stalna potreba za daljim traganjem i otkrivanjem evo stigla je da nas odvede do prviH sekundi postanka "ovoga sveta".
Kada istrazivanja u teleportaciji uznapreduju pa bude moguca i teleportacija tela, hoce li se naucnici zdruziti pa smisliti nacin da nas vrate na pocetak evolucije?
A hocemo li tada mi biti mi...ili cemo opet imati glave nalik majmunima?
A ako pretpostavke ipak budu imale nekih propusta...evo, na Mesecu su pronasli jedan od uslova nepohodnih za zivot - vodu. A ko ce tamo stici? Oni koji ne žele nazad ili oni koji bi da preskoče buduće eksperimente?
Srećom genetika pravi čuda, pa ćemo tačno znati kako će naši potomci izgledati, a ako im svet bude bezlican i bezbojan - nema veze - mogu ubrizgati boje u oči i tako svet dozivljavati sareno i veselo....
I nista nece morati da rade...naucnici evo prave sebi konkurenciju, koja ce, moguce je, uspeti da prevazidje hipoteze i provere istih.
I zasto se bas taj robot zove Adam...koja je simbolika?
trudimo se da "uzmemo stvar u svoje ruke", a cini mi se da nam, sto se vise batrgamo, sve vise stvari izmicu kontroli...
Ipak, citiracu iz teksta "tajanstveni mehanizmi prirode" ostaju takvi, jer covek je deo nje... I ko koga remeti - covek prirodu ili priroda coveka?

Igor

pre 13 godina

Majmuni su uvek bili majmuni, kornjače uvek kornjače a evolucija je postala dogma iz 19. veka. Za poslednjih 140 godina, od kada se iskopavaju fosili, do danas, ni jedan prelazni oblik "evolucije" nije pronađen! Prema teoriji evolucije, život je "nastao" u moru (kako li nastao, ni iz čega?) i onda transportovan na kopno preko vodozemaca. To su velike strukturne razlike. Nošenje sopstvene težine, dobijanje novih organa-bubrezi, razlike u dizajnu respiratornih organa... Ako od ribe treba nastati gmizavac iz koga je navodno nastala ptica, mora biti onda na milione prelaznih oblika fosila - čudnih živih bića koja su predstavljala te rezultate evolucije kako neki tvrde. Ali ih nema, niti će ih biti jer je to samo kako se inače i zove, teorija. A evo dokaza: Ako izuzmemo da Darvin nikada nije imao formalno obrazovanje u Biologiji i da tada nisu postojale nauke, genetika, mikrobilogija i druge i da nije bilo elektro mikroskopa (samim tim pojma nisu imali koliko je u stvari složen dizajn ćelije), može se zaključiti da je teorija zasnovana na prirodnoj selekciji i mutaciji pogrešna. Kažu da je poreklo evolucionih promena mutacija u genetskoj građi... Svaka mutacija ili oštećuje DNK ili menja položaje nukleotida što izaziva nepovratnu štetu. Ovo potvrđuje današnja nauka.
U najstarijem zemljinom sloju (kambrijumski sloj), gde su pronađeni prvi fosili sa pogrešnom procenom starosti, pronađeni beskičmenjaci su već u složenom obliku, dakle bez predaka. Isto važi i za novije slojeve sa novim , već složenim organizmima čiji su fosilni ostaci pronađeni.
Čudno je što je Darvin svojom knjigom „Poreklo čoveka“ prvo promovisao ideju evolucije od majmuna i tek onda počeo da kopa po „dokazima“.
Da je ćelija nastala slučajno pod slučajnim okolnostima,čak ni protein kao osnovni gradivni element života, je prazna priča. Neživa materija ne može da stvori život!
Još jedan vrlo zanimljiv primer „stvaranja“, pronalazak polonijuma (radioaktivnog elementa) zarobljenog – uhvaćenog u jednoj vrsti granitne stene u procesu raspada, čije vreme raspada je par sekundi do 2-3 minuta.
Zaključite sami.
Da ne spominjemo Marksizam i Darvina koji je postavio svojom evolucijom načelo materijalizma...
Sve je više, na hiljade naučnika po celom svetu koji osporavaju teoriju evolucije. Njihove knjige se mogu naći i kod nas, prevedene. Odličan su izvor. Moram spomenuti i našeg geologa Miroljuba Petrovića.
Oslobodite se predrasuda.

Dokins

pre 13 godina

@Igor

Prelaznih fosila ima na hiljade (onih koji su otkriveni). Ne znam sta ti konkretno ocekujes. Ako mislis da ces naici na neko bice koje ce imati udove tipa pola noga-pola peraje ili tako nesto,pa da ti to bude "pravi" prelazni fosil,grdno gresis. Evolucija je niz sitnih promena,koje posle dovoljno dugo vremena i broja generacija,dovodi do sustinskih razlika izmedju pretka i potomka. Evolucija zivih bica se ne izvodi skokovito,nego postepeno.
Ima sve lepo objasnjeno na teorijaevolucije.com

Koje li su to "na hiljade naucnika" ? Verovatno neki tipa pomenutog kvazigeologa,adventiste,sarlatana,coveka koji je protiv vakcinacije,koji govori da HIV virus ne postoji - Miroljuba Petrovica. Koji je uz to i prevarant i moralna nula jer uzima novac lakovernim ljudima.

Mateja

pre 13 godina

Cisto da bismo razjasnili ...

1.Teorijsko objasnjenje empirijskog fenomena
2.Zavrsen posao tipican za proces (Kunovski) normalne nauke
3.Eksperimentalna podrska kontroverzne teorije i osnov za tehnicko-tehnoloski napredak
4.Tehnicko-tehnoloski napredak
5.Tehnicko-tehnoloski napredak
6.Empirijsko otkrice
7.Dokaz vazne teoreme u formalnoj nauci
8.Tehnicko-tehnoloski napredak
9.Uspesno zapocet eksperiment
10.Empirijsko otkrice

Dakle samo su 1., 3. i 7. zaista naucna otkrica. 6. i 10. su vazna empirijska otkrica koja tek trebaju da nadju svoje mesto u teorijskim sistemima, dakle oni su pocetak (potencijalnog) naucnog otkrica. 2. je vazan ali ne i revolucionarni rezultat (rezultat ostvaren u okviru postojece paradigme, jako zahtevan i vazan posao, ali i dalje samo to - ne i novo otkrice). 9. je uspesni (manje-vise) pocetak eksperimenta (preciznije - grupe eksperimenata) koji ce svoje podrzavanje ili obaranje naucnih teorija tek pokazati. 4.,5. i 8. bi trebali da budu na nekoj listi rezultata tehnickih i primenjenih disciplina, ne naucnih, mada je 4. potencijalno bitan za dinamiku i razumevanje prirode bavljenja naukom u (daljoj) buducnosti.

Iogr

pre 13 godina

@ Dokins

???
Ako vam je tako lakše...
Prelazni oblici fosila? Da, neke živuljke između krajnjih oblika. Mora biti bar jedan od više miliona krajnjih oblika koji su pronađeni.

Hajmo odgovor na par lakih pitanja?

- Kako se život pojavio, tj kako je započeo?
(Teorija: Od jedne >slučajno< formirane ćelije pod dejstvom različitih neorganskih hemijskih supstanci i ekstremnih uslova tada na planeti... Odgovor: Do danas neuspešno izvedeno u savremenim labaratorijama)

-Ćelija?
Iako nisu imali predstavu o njenoj složenosti i da je to danas otkriven najkomplikovaniji sistem koji da bi se shvatio mora se uvećati hiljadama ili milionima puta i uporediti sa najsavremenijim sistemima... Uostalom, ćelija sadrži "energetske stanice", proizvodi enzime i hormone, složene "komunikacione ili transportne" sisteme, specijalizovane proteine ćelijske membrane za kontrolu ulaska materije u ćeliju...one se održavaju uz pomoć saradnje mnoštva organela koje ako ne funkcionišu, makar i jedna, ćelije ne mogu preživeti i nemaju vremena čekati neke mutacije ili prirodne selekcije da bi se razvijale.

- Proteini?
U uslovima prirode je nemoguće formirati ni jednog proteina od hiljade složenih molekula proteina koje izgrađuju ćeliju... A amino-kiseline od kojih se sastoji protein su u određenom nizu razmeštene i u određenim strukturama. Bilo koji poremećaj ove strukture čini protein beskorisnim..
A ovo su priznati evolucionisti:
-Aleksandar Oparin:"Poreklo ćelije ostaje pitanje koje je u stvari najtamnija tačka evolucije"
-Prof. Džefri Bad: "Nastanak života na zemlji je najveći nerešen problem sa kojim smo ušli i sa kojim izašli iz 20. veka."
Primera je puno, nije za ove prepiske ali je očigledno da ma koliko vremenski period bio dug, nemoguće je da aminokiseline formiraju proteine slučajno, i to u pravoj kombinaciji. Matematička verovatnoća je još manja, čudne su brojke koje su dobili neki.
Pored svega, čudna stavka je da se pojavljuju fosilni ostaci za koje se smatra prvim homo sapiens fosilnim ostacima ali vremenski mnogo stariji nego što se misli, čak i do 1- 1,5 miliona god. Znači prepliće se vreme sa njegovim nazovi evolutivnim precima, a fosili iz istog ili približnog perioda!?

Da se zamisli haos i nered i da se slučajno formira vrlo složen i osetljiv sistem, koji još ima i razum!?

NEŽIVA MATERIJA NE MOŽE DA PROIZVEDE ŽIVOT!
To su dokazali i evolucionisti sa poznatim eksperimentima: Foksov i milerov eksperiment.

Čak i sve ovo ako ostavimo po strani, formiranje makar i samo osnovne jedinice ćelije,da objasne, evolucionisti su nemoćni.

DNK ?
Molekul u jezgru svake naše ćelije, koji sadrži kompletan konstrukcioni plan ljudskog tela! Izvini slučajno :) Ima toga još puno.
Ovo sve je rezultat novije nauke koja nije postojala u vreme Darvina. Oslobodite se predrasuda! ;)

vasilije knezevic

pre 13 godina

Obicna, bez obzira koliko vazna, i striktno naucna otkrica u sustini su dva razlicita pojma. Voda na mjesecu nije "naucno" otkrivena kao nekakva specificna ili mozda "sveta" voda nego se, jednostavo, tehnicko/naucnim instrumentima pokazalo da postoji solidna mogucnost njenog postojanja.Medjutim negdje u proslosti naucno je dokazan njen hemiski sastav sto je, bez dvoumljenja, jedno od najznacajnijih naucnih otkrica svih vremena.
"Ardi" ili bolje receno samo skeleton tog covjekolikog bica takodje nije nikakvo naucno otkrice nego jednostavno pronalazak fosilizovanog kostura kojih najvjerovatnije ima bezbroj u zemljinoj kori.Godinama se traga za "missing link"-om da bi se udovoljile postavke Darvinove teorije i opovrglo misljenje da je bog stvorio covjeka.Predmet je postao toliko arhaican da se cak niko vise ne usudjuje da o tome javno diskutuje; jedino se negdje u tihim kuloarima religioznosti tiho shapuce "voistinu ga stvori i rodi".Sa druge strane "darvinisti" neumorno tragaju i kopaju da pronadju " missing link".Kome su potrebni pocetci i evolucije religioznog formata kada su, na kraju, i sama religiozna misljenja postala imaginarna?
U svemirskom "rjecniku" nije blo pocetaka niti ce biti krajeva, velikih prasaka,crnih rupa, zaceca ili nestanka zivota u onakvim predvidjenim teorisanjima koja se sve do danas forsiraju na ljudski mozak. Postojanje svemira i svega u njemu je beskonacno neunistivo, promjenljivo i tranzicionalno od celije, "amebe", covjeka, suncevog sistema, galaksija.Neko se transformise manje, neko vise, neko ostaje isti. Covjek kao narsisoidna jedinka je prosao kroz najvise promjena od "rutavog"
majmuna do celavog Jula Brinera.Dlakovost vise nije u modi ali ce se kad tada povratiti i osvojiti ljudsko tijelo kao nezeljeni korov. To ce uticati i na mozak koji ce tada funkcionisati prema potrebi i odvesti covjeka u pecinski zivot; tako bi izgledala "reverzna" evolucija.
(vasilije knezevic, 15 sept. 2010)

vasilije knezevic

pre 13 godina

Sve naucne teorije koje govore o "pocetcima" u sustini su religioznog karaktera ukljucujuci i evoluciju.Da bi se sustinski razumjela "univerzalna ravnoteza" onda je pojam pocetaka potpuno izlisan. Tu se, apsolutno, mora rukovoditi cinjenicom "nepostojanja vremena" koja iskljucuje pocetke kao izmisljene pojmove izvan univerzalne/svemirske kodirane ravnoteze. Knjiga od
J.Barbour-a "The end of time" je koristan prirucnik, prenatrpan nepotrebnom matematikom ali ipak jedan od prvih prodora u pokusajima razumujevanja svemira.
Ako se skoncentrisemo na pojam ili stvarnost zivota; on (zivot) je takodje dio svemirske ravnoteze bez pocetaka i krajeva. Kodiran da se pojavi kada su energetski uslovi za to povoljni a kada se ti isti(energetski uslovi)promijene, otkazu, zivot se takodje gubi ali samo prividno.Kodirani ostaci, tragovi, nevidljivi i jos naucno neobjasnjeni u svojoj beskonacnoj minimalnosti, pocinju da se bude kada energetski uslovi to, ponovo, dozvoljavaju.Gubljenje vremena u teoretisanju "koagulacije amino kisjelina i proteina" po necijim direktivama je potpuno izlisno. Za kodirane zivotne procese koji se svakodnevno desavaju oko nas nijesu potrebni nikakvi duplikati. Vise je vjerovatnije da ce se od olova dobivati zlato nego sto ce se "uspjesno" od neorganskih materijala, bez svemirskog koda, formirati zivotne strukture.
(vasilije knezevic, 20 sept. 2010) biti

Gale

pre 13 godina

Sta to vredi kada superorganizmicki sistemi kao sto su populacije i ekosistemi propadaju sa tim da se milijarde originalnih genetickih informacija gube nepovratno. Nauka treba da obezbedi coveku bolju i sigurniju buducnost, a preko 60% naucnih kapaciteta je u svrsi vojnih programa, dakle, buducih ratova i razaranja.

JasamJa

pre 13 godina

Aplauzi za nauku u 2009. godini!

Bez obzira što ovaj tekst mozda nije najbolji povod za neke opsirne rasprave o evoluciji cini mi se da je dobro mesto da postavim jedno ili dva pitanja za kreacioniste. Zar Ardi nije prelazni oblik? Ako nije, o kakvim prelaznim oblicima pricate? Ovo vas nikad nisam razumeo.
I jos... Vasilije Knezevic je jedan od faacinantnijih likova za koje sam cuo. Cime se bavis Vasilije? Odakle ti sve ove stvari koje pises ovde? Originalno nema sta...

Ja

pre 13 godina

Broj 6: galona vode na Mesecu ima otprilike 4 puta manje nego što ima litara (uputstvo: 1 galon = 4 litra)

Broj 8: uskoro Nokia i Motorola izbacuju na tržište mobilni ansibl! Ko ne zna, nek čita Ursulu Legvin.