Treba vam podrška u stresnim situacijama? Sada ćete to dobiti i putem aplikacije

Zahvaljujući projektu "Svako može da pukne" koji sprovodi mreža za mentalno zdravlje NaUm uz podršku ACT projekta i Vlade Švajcerske, redizajnirana, unapređena verzija besplatne mobilne aplikacije Krug Zdravlja ponovo je dostupna za sve one kojima je potrebna psihološka podrška.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

13:36

Treba vam podrška u stresnim situacijama? Sada ćete to dobiti i putem aplikacije
Foto: Profimedia

Krug Zdravlja predstavlja jednostavan "alat“ koji ljudima pomaže da brzo i lako dođu to stručnih psiholoških saveta i podrške, da se edukuju, informišu, unaprede svoje mentalno zdravlje, potraže i dobiju pomoć besplatno. Kroz opciju Pitajte psihologa možete potpuno anonimno da postavite bilo koje pitanje psihološke prirode i izneti problem koji vas muči i u roku od 48 sati dobićete odgovor kliničkog psihologa – psihoterapeuta.

Na ovaj način može se pomoći i onima koji zbog prirode problema ne mogu da potraže pomoć (agorafobija – strah da osoba izađe sama iz kuće, da putuje i sl., zatim socijalna anksioznost – osoba ima strah i oseća nelagodu da komunicira sa ljudima), osobama koje zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći, kao i onima koji žele da ostanu anonimni. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudi, a naročito mladi provode najveći deo vremena sa mobilnim u ruci, zašto ne upotrebiti telefon kao “alat” za mentalno zdravlje?

Neke od opcija koje aplikacija sadrži su: Info box – tekstovi o najčešćim psihičkim poremećajima i informacije o dostupnoj podršci, Blog – tekstovi psihologa o raznim svakodnevnim temama i problemima koje nas muče, Psihološki testovi – omogućavaju osobi da uz stručne i standardizovane testove proveri svoje mentalno stanje, Prepoznavanje simptoma, tehnike za prevazilaženje određenih stanja, opcija Pitajte psihologa, Video radionice – kratke radionice koje imaju za cilj da osobama pomognu oko rešavanja nekih mentalnih tegoba, Informacije o tome gde se mogu obratiti za pomoć, Kalendar događaja – najava raznih događaja koje organizujemo u okviru našeg projekta.

Kako SZO upozorava predstoji nam pandemija mentalnih poremećaja kao posledica krize s kojom se suočavamo a prema nacionalnom istraživanju realizovanom u okviru projekta CoV2Soul , broj osoba koje pate od depresije se udvostručio u odnosu na pre-pandemijski period. Zbog toga je izuzetno važno da ne zapostavimo svoje mentalno zdravlje i da iskoristimo sve moguće resurse da ga sačuvamo.

Aplikaciju možete preuzeti besplatno na na Apple Store i Play store.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: