Bake ne lažu kada kažu "Čini mi se da ga više volim od sopstvenog deteta"

Nauka je potvrdila snažnu emocionalnu vezanost baka i unuka.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

15:45

Bake ne lažu kada kažu
Foto: Shutterstock/BGStock72

Za razliku od ostalih primata, ljudi se u podizanju dece oslanjaju na članove svoje porodice. Uglavnom je reč o popularnom "baka i deka" servisu, koji olakšava umnogome život roditeljima, a deci pruža predivno iskustvo ljubavi bez striktnih pravila i zahteva.
Ipak, studije pokazuju da blagodeti osim unuka, imaju i bake i to su uspeli i da dokažu, koristeći u eksperimentu funkcionalnu magnetnu rezonancu. Naime, bakama su pokazivane fotografije njihovih unuka, roditelja mališana, zatim i nepoznate dece, kao i takođe njima nepoznatih odraslih osoba.

"Studija je delimično motivisana dobro poznatom "hipotezom o baki", koja tvrdi da je dugovečnost žena u postmenopauzi evoluirala zbog prednosti koje su bake mogle da pruže svojim unucima", rekao je profesor Riling, jedan od autora istraživanja i dodao:

"Gledajući svoje unuke, pokazale su jaču emocionalnu empatiju nego sa svojom decom. Emocionalna empatija je osećanje emocija koje oseća druga osoba. Kognitivna empatija je razumevanje šta neko misli ili oseća i zašto". Ipak, kongitivna empatija je naravno ostala na strani biološke dece, što je i razumljivo, ali je sada i naučno dokazano da kada baka kaže "mislim da ni rođeno dete nisam ovako volela" to ima jako uporište u nauci i zasigurno nije samo preterivanje.

Doktor Pavluski, takođe istraživač na projektu, je dodao: "Ovo istraživanje ne samo da pokazuje da se mozak baka aktivira sa dolaskom unuka, već pokazuje i da se područja mozga roditelja aktiviraju kasno u životu, ili su možda uvek aktivirana. Jednom majka, uvek majka" poentirao je na kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: