Trudnicama i porodiljama treba psihološka pomoć - gde mogu da je dobiju?

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" pre mesec dana otvorila je besplatnu telefonsku SOS liniju namenjenu psihološkoj podršci ženama pre, u toku i nakon trudnoće. U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. Iskustva pokazuju da ako se mnoge trudnice i majke i susretnu sa određenim psihološkim poteškoćama o tome retko govore, a pomoć još ređe zatraže.

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2021.

15:33

Trudnicama i porodiljama treba psihološka pomoć - gde mogu da je dobiju?
Foto: Profimedia

Za mesec dana telefon je zazvonio više stotina puta, a zabrinute trudnice i žene koje su nedavno postale majke imale su iste dileme.

"Najčešće se žale na anksioznost, depresiju, nesanicu a nekada čak identifikujemo i one probleme kojima se ova klinika bavi više od 160 godina, a to su ozbiljna stanja koja zavređuju opsežan klinički rad - postpartalna depresija i postpartalna psihoza", istakla je Ivana Stašević Karličić, direktorka klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Ta SOS linija je deo Nacionalnog servisa za zaštitu mentalnog zdravlja. Dvanaest posebno obučenih zdravstvenih radnika svakodnevno razgovara sa ženama.

"Mi radimo podršku i intervenciju u krizi, šaljemo ih u druge delove zdravstvenog sistema odnosno vodimo ih kroz sistem kako bi što brže i efikasnije dobile pomoć", navodi Stašević Karličićeva.

Zašto je društveno neprihvatljivo da se osećaš loše

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. Iskustva pokazuju da ako se mnoge trudnice i majke i susretnu sa određenim psihološkim poteškoćama o tome retko govore, a pomoć još ređe zatraže.

Jasmina Mihnjak, psihološkinja i urednica Roditeljskog portala "Bebac" ocenjuje da je to zato što je kod nas još uvek društveno neprihvatljivo da se osećaš loše u periodu trudnoće ili kada dođe beba.

"To možemo da vidimo i po brojnim komentarima kada se pokrene ova tema. Pa onda dobijamo savete poput: šta ti je, sada treba da budeš srećna, ovo ti je najsrećniji period u životu, brzo će ti proći, misli samo pozitivno... što naravno nije tačno i posebno ako se radi o nekom težem obliku depresije važno je da se trudnica ili majka javi nekom stručnom licu za pomoć", objašnjava Mihnjak.

Razgovor ključ za rešavanje problema

Psihoterapeut Ljubica Bogetić kaže da se one najčešće jave kada imaju preterane strahove za zdravlje ili za život bebe, a ponekad i za svoje zdravlje i za svoj život.

"To im zaista bude neka lampica: aha, meni nešto nije dobro, meni treba pomoć. Gubim konce, gubim kontrolu. I tek tada može da se radi sa njima, psihoterapija tu jako pomaže, ali ponekad psihoterapija nije dovoljna, ponekad je potrebno uključiti i farmakoterapiju", ukazala je Ljubica Bogetić.

Razgovor sa trudnicom ili porodiljom ostaje ključ za rešavanje problema. Zbog toga mrežu podrške ženama treba proširiti.

Jasmina Mihnjak misli da u nekim većim mestima možda i postoji neka adekvatna podrška ali i da u manjim mestima to nedostaje.

"I vrlo često dođemo u situaciju da je na nama da mi širimo svest o postporođajnoj depresiji da mi širimo svest o depresiji u trudnoći i najrazličitijim emocijama koje se tu dešavaju, a na kraju dođemo do toga da ta žena nema u svom mestu kome da se obrati, bar ne da je ta pomoć dostupna svima", ukazala je Jasmina Mihnjak.

I zato je ova SOS linija od velikog značaja, pokazali su prvi rezultati. Za savet i pomoć javljaju se trudnice i majke, ne samo iz Srbije, već i iz BiH, Crne Gore, Makedonije.

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ima četiri SOS linije. Poslednja novouvedena je ona namenjena ženama pre, u toku i nakon trudnoće. Kako se u Srbiji dnevno rodi 169 beba, mame ili one koje tek to treba da postanu, ukoliko osete da im je potrebna psihološka podrška i pomoć, nju mogu dobiti na broju 0800-309-309. I to 24 sata, svih sedam dana u nedelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: