Osnovan Pokret za mentalno zdravlje

Sa namerom da se udruženi bore za promene u oblasti mentalnog zdravlja, da zajedničkim snagama nastupaju pred donosiocima odluka, organizuju informativne kampanje i budu vidljiviji u javnosti, formiran je Pokret za mentalno zdravlje, a 17.jula 2021., u prostoru Miljenko Dererta na Dorćolu održan je prvi, inicijalni sastanak organizacija civilnog društva koje se bave temom mentalnog zdravlja.

Izvor: kakosi#

Četvrtak, 22.07.2021.

16:30

Osnovan Pokret za mentalno zdravlje
Foto: Promo

Pokret treba da omogući da se i pojedinci i organizacije aktivno uključe u proces zagovaranja i doprineće kako vidljivosti, tako i uključivanju građana u sve aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali Članice Mreže Naum (Udruženja: Herc, Videa, Duša i Zračak), Caritas Srbije, Udruženje Prostor, PIN, Inicijativa Za tebe, važno je. Preko Zoom konferencije uključili su se Udruženja Novi Iskorak i Humanitarni centar Duga Zrenjanin). Na sastanku su definisani prvi koraci u kampanji zagovaranja Pokreta za mentalno zdravlje kao i njegovi ciljevi:

- Afirmacija mentalnog zdravlja,
- Rešavanje problema osoba sa mentalnim smetnjama,
- Skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja,
- Uticaj na nadležne institucije da otpočnu primenu Programa o zaštiti mentalnog zdravlja u Republici Srbiji (2019-2026).
Fioto: Promo
"Veoma je važno je da se ceo sistem promeni, da se otvaranjem službi u zajednici razbija stigma koja postoji oko mentalnih poremećaja, kao i da udruženja prepoznaju kao važan resurs", rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne.

Na kraju sastanka, učesnici su potpisali pristupnicu Pokretu za mentalno zdravlje.

Pokret je otvoren za sve organizacije, inicijative, profesionalce, građane i građanke koji prepoznaju značaj zajedničkog delovanja u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja.
Foto: Promo
Nakon sastanka održan je besplatan Antistress događaj za građane "Svako može da pukne!" koji je obuhvatio niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti: Predstavljanje besplatne psihološke android mobilne aplikacije Krug Zdravlja (uskoro dostupna i za IOS) Smeh Yoga, Antistres radionica, Psihološki skrining, Slow date sa korisnicima, Art radionice i prodajne izložbe korisničkih radova Udruženja Videa, Prostor, Herc i Tribe F-20.

Pokret za mentalno zdravlje je glavni cilj projekta Svako može da pukne koji realizuje mreža za mentalno zdravlje NaUm u saradnji sa Caritasom Srbije i partnerskim organizacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: