Epidemija nije razlog da se odreknemo ljubavi; "Život uvek nađe način"

Epidemija koja traje već čitavu godinu uticala je i na to kako uspostavljamo nova poznanstva. Iako su stručnjaci saglasni da je ovo ozbiljan test za mnoge, upozoravaju da ne sme da služi kao izgovor za neupuštanje u nove odnose i neupoznavanje novih ljudi.

Izvor: B92.net

Sreda, 03.03.2021.

00:27

Epidemija nije razlog da se odreknemo ljubavi;
Foto: Depositphotos/Ruslan117

Uroš Pavlović, predsednik Asocijacije edukativnih praksi i trener asertivne komunikacije, kaže za #kakosi da "život uvek nađe način, kako egzistencijalno tako i društveno".

Pavlović objašnjava da je čovek pre svega društveno biće i da i pored svih poteškoća pronađe način za druženje i upoznavanje.

Za to su delom zaslužne brojne nove aplikacije, trendovi i načini na koje možemo da delimo sadržaj iz sopstvenog života sa drugima samo putem "klika", dodaje on.

"Počeli smo da puštamo posao i kolege u naše domove, tako da smo, rekao bih, bili u poziciji da budemo društveni onoliko koliko smo bili spremni na adaptaciju u novoj situaciji", navodi.

I sada, posle godinu dana možemo reći da sve epidemiološke mere kojima smo okruženi jesu u izvesnoj meri uticale na spontano upoznavanje ljubavnih partnera, ali da - ko želi, uvek nađe način.

"Ako je zbog straha i propisanih mera postojala apstinencija od ulaženja u odnose sa novim osobama, nakon perioda u kome nam se ništa nije desilo veća je mogućnost da ćemo sa uzbuđenjem prihvatiti započinjanje nove veze - kao dodatan izazov za koji smo spremni i motivisani", smatra on.
Foto: Depositphotos/nito103
Kako kaže, savremeni život doneo je brojne poteškoće današnjoj omladini, u smislu preusmeravanja svojih potreba na i kroz društvene mreže, gde je moguće projektovati najbolju sliku o sebi, bez osvrta na to da li možemo uopšte da je održimo.

"Period karantina usled koronavirusa je donekle 'prisilio' i one koji ne koriste društvene mreže da tamo sebi nađu mesto, makar za sastajanje sa dosadašnjim prijateljima ili potencijalnim partnerima", dodaje.

"To je uštedelo vreme tamo gde ga ne treba štedeti, a to je realno upoznavanje partnera onakvog kakav jeste, kao i za romantizaciju odnosa koja je važna faza u početku veze. Kontakt putem mreža za upoznavanje značajno je promenio i olakšao ovaj aspekt", smatra Pavlović.

Stručnjaci navode kao jednu od prepreka za nova poznanstva neizvesnost i nepostojanje jasnih kriterijuma kako bi se zapravo trebalo ponašati.

Dolazak proleća obeležiće i lakšu mogućnost upoznavanja ljudi na otvorenom, pa smatra Pavlović, i upozorava da strah od zaraze nije jedini koji će biti prisutan.

"Ono što se može pojaviti jeste strah od ličnih mogućnosti. Ako smo u periodu pandemije zanemarili svoje mentalno zdravlje i podlegli osudama do te mere da smo obezvredili sebe, imaćemo poteškoća da uđemo u novi odnos i prihvatimo ljubav i simpatiju druge osobe", objašnjava.

Nije lako ni onima koji imaju nekoga

Ne smemo da zanemarimo činjenicu da nije lako ni onima koji su u partnerskom odnosu, kaže on, jer su doživeli jedan vid stresa i vanredne situacije u kojoj su mogli da vide sve one stvari na koje inače ne obraćaju pažnju. "Ukoliko je odnos bio zdrav i otvoren u periodu pandemije, uspeli smo da se dodatno zbližimo. S druge strane, oni koji nisu imali partnere, imali su vremena da se osvrnu na svoje želje i potrebe i time olakšaju sebi potragu jer znaju šta bi im odgovaralo, a šta ne", smatra on.

Iako se u medijima pisalo da je protekle godine povećan broj prekida veza i brakova, Pavlović kaže da pandemiju možemo posmatrati iz drugog ugla i objašnjava da je ovo možda i prilika da shvatimo šta želimo i da li se naše želje podudaraju sa potrebama našeg partnera.

"Ovo nije samo prilika da upoznamo sebe više nego druge ljude, već period koji nas može podsetiti da volimo sebe kako bismo mogli da volimo druge. Samo tada možemo da budemo dovoljno otvoreni da sa radošću i zdravom dozom straha i uzbuđenja pustimo druge ljude u naš život. Sada smo imali vremena da upoznamo sebe i jedni druge. U skladu sa tim, izazova je definitivno bilo, ali kao rezultat imamo jasnije definisane stavove i okrećemo se sopstvenim potrebama koje smo odavno zaboravili", zaključuje on.

Piše: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: