Kad osetite da ne možete sami - potražite pomoć

Za nesrećnu manjinu, možda 10 do 15 odsto ljudi, život se neće vratiti u normalu, i to zbog uticaja pandemije na njihovo mentalno zdravlje, tvrdi Stiven Tejlor, profesor psihijatrije na Univerzitetu Britanske Kolumbije. A da će kod svakog od ljudi u našoj sredini doći do određenih mentalnih poremećaja tvrdi socijalni psiholog Vesna Tomić.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

12:29

Kad osetite da ne možete sami - potražite pomoć
Foto: Depositphotos/ocskaymark

"Problem se kod nas još ne vidi, ali će postati dominantan kako bude padao broj obolelih od kovida 19. Ova situacija nije kako je nazivaju 'nova normalnost', već 'nova okolnost' na koju je svako od nas dužan da se privikne u granicama svojih sposobnosti. Ova bolest nije samo poražavajuća po svojim medicinskim i zdravstvenim posledicama, poražavajuća je i za psihu zato što je to je dugotrajan, kontinuiran stres koji traje od zimus tako da je vraćanje u normalu problem i biće problem. Od početka je propušteno uključivanje psihologa kod nas u preventivi kako bi kanalisali da ne dođe do ovolike panike i straha", kaže Tomićeva.

Ugroženi su svi delovi populacije podjednako upravo time što je, dodaje ona, sama komunikacija među ljudima poremećena.

"Čim vi imate masku, rukavice, nemate više normalno pozdravljanje, mnoge firme rade od kuće, čim ne postoji više direktna komunikacija, odnosi su poremećeni. Trpeće i deca što se tiče kvaliteta znanja koje stiču onlajn nastavom."

Vrlo je važno, ističe Tomićeva, da se pojedinac obrati za pomoć onog trenutka kad oseti da ne može sam da se izbori sa napadom panike, anksioznošću, ima neadekvatnu komunikaciju, učestale svađe, tuče, agresiju, povećano zloupotrebljava cigarete, alkohol, droge, ako ima problema sa spavanjem...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: