Radni elan kod kuće vam je ravan nuli? Ne brinite, ima rešenja

Rad od kuće umnogome je zaslužan za gubitak radnog elana, kako kod onih kojima nedostaje kancelarija, tako i onima koji se raduju tome što im je radni prostor soba ili neka druga prostorija u stanu. Iako je teško izračunati koliko je čovek efikasniji ili ne od kuće jer se neko bolje pokazao u novim uslovima, postoje načini da interesovanje za posao od kuće održite na približnom nivou kao da idete na posao.

Zdravlje

Izvor: Slaðana Vasiæ

Sreda, 17.02.2021.

17:42

Radni elan kod kuće vam je ravan nuli? Ne brinite, ima rešenja
Foto: Depositphotos/Deklofenak

Starijim zaposlenima je malo lakše, dok je najteže onima u 19 ili 20 godina koji su tek završili školu i počeli da rade. Osim toga, neko je socijalniji, a neko više voli da sedi kući, čita knjigu i gleda serije. Uzevši u obzir ove faktore, psiholog Marina Bunčić daje nekoliko saveta kako da u ovoj agoniji koja već predugo traje, ne izgubimo interesovanje za posao, svejedno da li ga volimo ili ne.

Za posao su nam, pre svega, potrebni mir i koncentracija, a to obezbeđujemo na sledećih nekoliko načina:

1. Odredite radno i slobodno vreme

Pre svega je potrebno strukturirati vreme i prostor, dakle napraviti dobru podelu tako što ćete sebi odrediti radno vreme ili se držati striktno onog koje traži firma sa sve pravom na pauzu. Organizujte tako da postoji slobodno i radno vreme.

2. Odredite prostor za rad

Nađite sebi odvojen prostor od ukućana, ako ga ima. Ako ga nema, gledajte da ne uzurpirate veoma važnu prostoriju u kući, tipa kuhinju, kupatilo i slično.

3. Razdvojte uloge

Teško je razdvojiti ulogu koju imate u kući od uloge zaposlenog. Dogovorite se sa ukućanima, deci i suprugu objasnite da radite i da vas što manje zapitkuju i zovu "mama" u to vreme, mada to neće biti striktno moguće. Pogotovo ako treba obaviti neke poverljive ili važne poslovne razgovore...
Foto: Depositphotos/TarasMalyarevich
4. "Rezervišite" vreme

Nemaju svi podjednake uslove i opremu. Ukoliko ste prinuđeni da delite prostoriju sa drugima koristite slušalice, a ako imate samo jedan računar, dogovorite vreme kad ga vi koristite, zavisno i od toga kad su deca u školi.

5. Menjajte aktivnost

Menjajte aktivnost, bilo tako što ćete posle radnog vremena biti fizički aktivni, spremati hranu, ići u šetnju, ulaziti u socijalne kontakte, pa čak i putem društvenih mreža...

6. Hranite se zdravo

Ne zaboravite da se zdravo hranite.

Na kraju krajeva, možda vam kolega nije tu nadohvat ruke ako imate neku nepoznanicu, ali dobar deo rada od kuće je taj što štedite na putovanju, doterivanju, hrani i garderobi. Dovoljni razlozi da kad pomislite na njih, ne klonete potpuno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: