Okanite se nepotrebnih onlajn rasprava: I ako pobedite izgubili ste

Većina ljudi koji koriste društvene mreže, barem se jednom našla u situaciji da se iznervira zbog nečega što tamo pročita.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2021.

17:26

Okanite se nepotrebnih onlajn rasprava: I ako pobedite izgubili ste
Foto: Depositphotos/GaudiLab

Stručnjaci upozoravaju da je uključivanje u takve onlajn rasprave prilično štetno za mentalno zdravlje jer se, kažu, najčešće ne radi o konstruktivnim raspravama.

Uključivanje u bespotrebnu raspravu na internetu sa potpunim strancima vodi u začarani krug uvreda, optuživanja i neargumentovanih rasprava punih neprimerenog rečnika koji itekako ostavlja traga.

Nije ni čudo ako vam tom prilikom "skoči pritisak", ako vam živci prorade, i to je trenutak kada je pametnije stati i udahnuti, upozorava stručnjak za "burnout" sindrom Rejčel Stoun.

Stoun upravo taj problem modernog doba, "burnout" (sagorevanje), upoređuje sa osećanjem koje u ljudima ostavlja bespotrebna rasprava na internetu.

Ona ističe i četiri veoma stvarne posledice upuštanja u takve rasprave:

Osećate teskobu kad ste onlajn

Svaki put kad otvorite društvene mreže, puls vam se malo ubrza nakon što pročitate novi komentar ispod svoje objave. Takav oblik teskobe može dovesti do povišenog krvnog pritiska i ubrzavanja pulsa.

Raste nivo stresa

Nakon takvih svađa imate kraći fitilj, manje strpljenja i brže planete na ljude oko sebe. Zapravo se nalazite u konstantnom stanju stresa i svaka poruka koju vaš mozak tada percipira odmah izaziva odgovor u području mozga odgovornom za stresne situacije.

Ne možete da spavate

Zamišljanje razgovora sa osobama kojima smo okruženi uobičajena je stvar koju svi rade. Ali odgovaranje na nepostojeće argumente strancima na internetu mogu da uzrokuju nesanicu jer neprestano u glavi vrtite "bolje" odgovore koje ste mogli da date u toj konverzaciji.

Fizički problemi

Kad prestanete da brinete o svom mentalnom zdravlju i nivou stresa vrlo lako možete da razvijete i fizičke probleme i bolesti. To su najčešće želudačni probemi, čir, dijabetes, visoki krvni pritisak, gojaznost, nesanica i drugi.

Rejčel Stoun ističe da su događanja u stvarnom svetu dovoljno stresna da bismo dozvolili da nas i virtualni svet uzrujava. Pauza od interneta doprinetće boljem snu, osećaćete manje teskobe, a možda nestane i gorušica koja vas povremeno muči.

Osim toga, najveća nagrada je psihički mir koji vam ništa ne može zameniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: