Reč stručnjaka


Izbegavanje i poricanje su dva uobičajena načina kako se nosimo s negativnim situacijama.

Kako se nositi sa depresijom i anksioznošću...

Pandemija koronavirusa dovela je do porasta anksioznosti i velikih depresivnih poremećaja u celom svetu, posebno među ženama i mladima, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "The Lancet".

Epidemija koronavirusa sve nas je udaljila jedne od drugih što je jednako teško palo, kako onima koji su "društveni" tipovi, tako i onima koji su introvertni i nemaju baš puno prijatelja

Primetili ste sigurno da nekome "drhti glas" ili da možda viče ili, pak, govori jedva čujno... Po glasu, verujemo barem da je tako, možemo prepoznati da li je neko uzbuđen, ljut, tužan ili uplašen.

Jedan od tih jednostavnih načina da "zaobiđemo" nezavidnu realnost i ulepšamo je gledanje filmova i serija. Ali kakvih?

Loše raspoloženje, iako ga mnogi olako odbacuju, za puno ljudi predstavlja realan problem. I to se ne odnosi samo na one koji pate od značajnih kliničkih depresija, već i na druge - koje muče sezonske apatije ili opšti naleti tuge. I to jesu realni problemi.

Savremeno doba donelo je fascinaciju zdravom ishranom i načinom života kao i potenciranja estetskih ideala lepote i mladosti. Zbog toga, sve je "popularnije" i kontrolisano, smanjeno uzimanje hrane. Često, međutim, šteta od toga bude veća nego korist.

U potrazi za brzim rešenjem psiholoških tegoba, mnogi pribegavaju raznim metodama, od samopomoći čitanjem knjiga, preko konzumacije raznih čajeva, trava, dijeta, odlaska na 'posebne seanse', pre nego se obrate psihoterapeutu za pomoć.

strana 1 od 4 idi na stranu