Mladi


Svi znamo da moramo da pravimo pauze od ekrana, ali šta je digitalna detoksikacija i zašto nam je potrebna?

"Spremnost za dalje unapređenje mentalnog zdravlja ne sme ni jednog časa da bude manja", rekla je dr Ivana Stašević Karličić.

Problem mentalnog zdravlja jedan od značajnih koji se pokazao tokom pandemije koronavirusom među adolescentima i mladima.

Sport uči decu da gube i da se posle poraza podignu. Nije važno da li si pobedio ili izgubio, važno je da nastaviš da se trudiš i ne odustaješ.

Sagovornica u prvoj epizodi podkasta #kakosi bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" dr Ivana Stašević Karličić.

Sagovornik u trećoj epizodi podkasta #kakosi bio je dr Vladimir Živković iz Kliničkog centra u Nišu, direktor Udruženja Lekarinfo.

Sagovornica u drugoj epizodi podkasta #kakosi bila je portparolka Udruženja "Herc" Ana Mate.

Epidemija koronavirusa sve nas je udaljila jedne od drugih što je jednako teško palo, kako onima koji su "društveni" tipovi, tako i onima koji su introvertni i nemaju baš puno prijatelja

Ne kaže se uzalud "U zdravom telu zdrav duh", jer osim što vežbanjem postižemo to da budemo fizički zdravi i snažniji, ono jednako utiče i na psihičko zdravlje

Povodom Međunarodnog dana porodice, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" je na beogradskom Trgu Republike organizovala pružanje podrške našim sugrađanima kroz razne testove na depresiju, anksioznost i demenciju. Takođe, tim stručnjaka iz ove ustanove je i davao savete svakome ko je imao pitanje iz oblasti mentalnog zdravlja, jer je pandemija u poslednjih godinu dana uticala na sve nas, a pogotovo na adolescente.

Loše raspoloženje, iako ga mnogi olako odbacuju, za puno ljudi predstavlja realan problem. I to se ne odnosi samo na one koji pate od značajnih kliničkih depresija, već i na druge - koje muče sezonske apatije ili opšti naleti tuge. I to jesu realni problemi.

"Žao mi je što je našu generaciju zahvatila korona i sve zaustavila, bukvalno nam je napravila haos od života. Nadam da ćemo se uskoro izvući iz svega ovoga. Ima nade, valjda".

Ministarstvo omladine i sporta i ministar Vanja Udovičić podržali su #kakosi, projekat portala B92.net kreiran na ciljem da temu mentalnog zdravlja pojedinca i nacije stavi u prvi plan.

Najnovija istraživanja pokazuju da, nakon godinu dana pandemije, najveći broj mama u našoj zemlji ima osećaj da će "pući", zbog stresa oko posla i obaveza. Većina nema dovoljno vremena za fizičku aktivnost, a svaka treća ne spava dovoljno.

strana 1 od 2 idi na stranu