Foto: Shutterstock/Photographee.eu
Foto: Shutterstock/Photographee.eu

Porastao broj odlazaka kod psihijatra zbog koronavirusa

Prema nekoliko nedavnih istraživanja, zbog pandemije je uočen značajan porast odlazaka psihijatrima i psihoterapeutima usled porasta intenziteta anksioznosti, depresivnosti, stresa i nesanice.

Ima moć da uzrokuje nekontrolisani iracionalni strah, koji može da stvori osećaj lične i kolektivne panike.

Pogodno tlo

Stručnjaci upozoravaju da će sa smirivanjem širenja koronavirusa, psihijatrijska struka imati još više posla, jer će mnogi tek tada uvidjeti sve posljedice trpljenja situacije uzrokovane svetskom zarazom, a neretko se napominje da je pandemija utiecala i na porast broja samoubistava.

Stručnjaci kažu da se situacija sa pandemijom najnegativnije odrazila na pacijente koji već pate od anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja ili depresije. Oni koji su pre korone bili zdravi, a nisu uspeli da se prilagode na sve promene koje je uzrokovala pandemija postali su pogodno tlo da ispolje brojne psihofizičke simptome.

Drugim rečima, izmenjene prilike u svetu used zaraze za mnoge zdrave ljude su bile okidač koji ih je doveo u psihijatrijsku ordinaciju, jer pandemija ima moć da uzrokuje nekontrolisani iracionalni strah, koji može da stvori osećaj lične i kolektivne panike i pokrenuti osećaj sumnje u sve.

Nevidljiv je

Ta vrsta iracionalnog straha je veoma teška, navode stručnjaci, jer konkretan objekt uznemiravanja ne postoji, već je tu negde oko vas, nevidljiv.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu