Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Lekovito je: Sve prednosti plakanja

Ne samo da vam plakanje može pomoći da se osećate mentalno i emocionalno bolje, već postoji i niz neočekivanih fizičkih prednosti plakanja.

Zdravlje očiju

Dok preterano plakanje može biti znak depresije, anksioznosti ili određenih neuroloških stanja, postoji i ono umereno kojim može da se osveži telo i um.

Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji se ne nalaze u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama. One mogu imati opuštajuća ili ublažavajuća svojstva koja pomažu u regulisanju tela i vraćanju u prethodno stanje, objašnjavaju stručnjaci.

Suze su 98 odsto voda, ali, takođe, sadrže so, masna ulja i 1.500 različitih proteina, kao i antibakterijsku hemikaliju poznatu kao lizozim koji pomaže u borbi protiv infekcija. Tako da, suze su neophodne za zdravlje naših očiju.

Plakanje je prirodan način pokazivanja ili oslobađanja emocija. Istraživanja ukazuju na to da plač ima katerističan efekat koji može da donese olakšanje. Studije pokazuju da snažne emocije, poput plača, mogu biti rezultat prekomerne emocionalne energije, a suze zapravo pomažu u oslobađanju.

Smanjuje napetost

Plač ima moć da smanji napetost ili negativna osećanja, bez obzira na to da li je izvor stresa uklonjen. Iako nema tačnih podataka o tome koliko često treba da plačete, Američko psihološko udruženje (APA) navodi da žene plaču emocionalne suze u proseku od 30 do 64 puta godišnje, a muškarci od 5 do 17 puta godišnje.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu