Ilustrcija/Foto:Shutterstock/husjur02
Ilustrcija/Foto:Shutterstock/husjur02

Dovoljno je samo nekoliko minuta dnevno i poboljšaćete imuni sistem i rad srca

Svetski dan smeha osnovao je 1998. godine indijski lekar Madan Katari, a obeležava se da podstakne ljude da se smeju jer je smeh zdrav, važan i dobar.

Naučno je dokazano da je smeh najbolji lek protiv mnogih bolesti, pre svega protiv stresa, koji je u porastu u savremenom načinu života.

Doktori i naučnici kažu da treba da se smejemo svaki dan.

Smeh poboljšava imuni sistem, smeh poboljšava rad srca i cirkulaciju krvi, smanjuje hormone stresa, stimuliše cirkulaciju i snabdevanje kiseonikom, smeh smanjuje krvne ugruške, začepljene arterije, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Smejući se i gubimo na težini, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Smeh ublažava strah i anksioznost i pomaže u smirivanju besa. Takođe doprinosi promeni psihičkog stanja, što blagotvorno utiče na lečenje bolesti.

Zanimljivo je i da se žene češće smeju muškarcima nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekada smejali u proseku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na samo šest minuta.

Smeh se ponekad doživljava kao zarazan, a sam smeh jedne osobe može izazvati smeh kod drugih kao pozitivnu povratnu informaciju.

Usled glasnog smejanja aktivira se više od 300 mišića lica, stomaka, dijafragme, leđa, nogu i ruku, zenice očiju se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže, dostižući brzinu i do 100 km na sat, a broj otkucaja srca raste, ponekad i do 120 otkucaja u minuti.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smeha isto što i 15 minuta vežbanja na sobnom biciklu. Smeh proizvodi više endorfina, hormona koje nazivaju hormonom sreće.

Pridružite se zajednici #kakosi na Viberu