Dovoljno je samo nekoliko minuta dnevno i poboljšaćete imuni sistem i rad srca

Svetski dan smeha osnovao je 1998. godine indijski lekar Madan Katari, a obeležava se da podstakne ljude da se smeju jer je smeh zdrav, važan i dobar.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2022.

17:45

Dovoljno je samo nekoliko minuta dnevno i poboljšaćete imuni sistem i rad srca
Ilustrcija/Foto:Shutterstock/husjur02

Naučno je dokazano da je smeh najbolji lek protiv mnogih bolesti, pre svega protiv stresa, koji je u porastu u savremenom načinu života.

Doktori i naučnici kažu da treba da se smejemo svaki dan.

Smeh poboljšava imuni sistem, smeh poboljšava rad srca i cirkulaciju krvi, smanjuje hormone stresa, stimuliše cirkulaciju i snabdevanje kiseonikom, smeh smanjuje krvne ugruške, začepljene arterije, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanog udara.

Smejući se i gubimo na težini, borimo se protiv depresije, anksioznosti i nesanice. Smeh ublažava strah i anksioznost i pomaže u smirivanju besa. Takođe doprinosi promeni psihičkog stanja, što blagotvorno utiče na lečenje bolesti.

Zanimljivo je i da se žene češće smeju muškarcima nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekada smejali u proseku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na samo šest minuta.

Smeh se ponekad doživljava kao zarazan, a sam smeh jedne osobe može izazvati smeh kod drugih kao pozitivnu povratnu informaciju.

Usled glasnog smejanja aktivira se više od 300 mišića lica, stomaka, dijafragme, leđa, nogu i ruku, zenice očiju se šire, a vrhovi prstiju postaju vlažni. Disanje postaje duboko i brže, dostižući brzinu i do 100 km na sat, a broj otkucaja srca raste, ponekad i do 120 otkucaja u minuti.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko minuta smeha isto što i 15 minuta vežbanja na sobnom biciklu. Smeh proizvodi više endorfina, hormona koje nazivaju hormonom sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: