Insajder: Gasifikacija po uvećanim cenama

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2013.

13:47

Default images

Ekipa Insajdera analizirala je više ugovora o gasifikaciji opština u Srbiji. Mehanizam za izbegavanje zakona je takav da su opštine formalno proglašavale privatne firme za strateške partnere. Finansiranje svih radova preuzeo je Srbijagas, koji je samim tim, po zakonu, trebalo da raspisuje tendere i izabere izvođače. Sve ovo omogućilo je da se cene radova uvećavaju, što se vidi iz dokumentacije do koje je Insajder došao po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Pre potpisivanja ugovora skupština opštine usvaja program gasifikacije u kom je navedena procena vrednosti radova. Međutim, cene u ugovorima veće su od cena navedenih u tim zvaničnim programima za 10 do 20 odsto.

- Obrenovac, strateški partner DM Invest. CENA U PROGRAMU 25.6 miliona evra. CENA U UGOVORU 30.3 miliona evra. POVEĆANJE CENE ZA 4,7 miliona evra;

- Grocka, strateški partner Millennium Team. CENA U PROGRAMU 21.2 miliona evra. CENA U UGOVORU 24.4 miliona evra. POVEĆANJE CENE ZA 3,2 miliona evra;

- Zemun, Millennium Team. CENA U PROGRAMU 13,6 miliona evra. CENA U UGOVORU 15,7 miliona evra. POVEĆANJE CENE ZA 2,1 milion evra;

- Rakovica, Millennium Team. CENA U PROGRAMU 5,6 miliona evra. CENA U UGOVORU 6,5 miliona evra. POVEĆANJE CENE ZA 900 hiljada evra;

- Požarevac, Gas Invest. CENA U PROGRAMU 11.8 miliona evra. CENA U UGOVORU 13 miliona evra. POVEĆANJE CENE ZA 1,2 miliona evra.

Samo na ovih nekoliko primera, privatne firme zaradile su 12 miliona evra na štetu Srbijagasa.

O tome kako se bez kontrole troše stotine miliona evra građana Srbije kroz poslove gasifikacije ali i kroz osnivanje novih rusko-srpskih firmi pod izgovorom realizacije energetskog sporazuma gledaćete u trećoj epizodi serijala “Energetski (ne)sporazum”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: