Usvojen izveštaj o zloupotrebama na Kosovu

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

17:51

Default images

"Drskost bahatost i neodgovornost koja se graniči i s bezobrazlukom u trošenju budžetskih sredstava Republike Srbije", ovim rečima je Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora o trošenju budžeta Srbije na Kosovu, ocenio neke od zloupotreba sredstava namenjenih najugroženijima na Kosovu.

Odbor je utvrdio da je od 2000. do 2012. na Kosovo dnevno odlazilo 53 miliona dinara, bez adekvatne kontrole. Rezultat su plaćene, a nikada završene zgrade, nedovršeni putevi, zloupotrebe u zdravstvu koje poprimaju zabrinjavajuće razmere, preplaćeni projekti i sumnjive javne nabavke na koje su odlazili milioni evra .

"Ovaj izveštaj nije uperen protiv našeg naroda na Kosovu i Metohiji koji živi u veoma teškim egzistencijalnim i bezbednosnim uslovima već naprotiv onih koji su se raznim malverazacijama i zloupotrebama bezobrazno obogatili", rekao je Stojanović.

Marko Jakšić iz opozicionog DSS-a, koji se protivio i samom osnivanju Anketnog odbora, smatra da su istrage o trošenju sredstava namenjenih Kosovu upravo uperene protiv srpskog naroda na tom prostoru.

"Imali smo, da tako kažem, jednu celu salvu medijskih napada oko trošenja sredstava više s namerom i jednom pripremom da se pre svega zaokruži drzavnost Kosova i Metohije. Svi znamo da krađe, lopovluka i svega ostalog ima svuda u državi Srbiji", rekao je Jakšić.

Deo opozicije ukazuje na to da Anketni odbor kasni sa usvajanjem izveštaja jer je rok istekao još polovinom septembra. Osim toga, raspušten je i saziv skupšitne koja je osnovala odbor.

"Važno je da utvrdimo konačno i političku odgovornost za ovo što se desilo jer ne verujem da neki direktor doma zdravlja može da bude najodgovorniji ili državni sekretar za rad i socijalnu politiku. Sigurno je da postoji njegova odgovornost ali verovatno je trebalo da proverimo i sa ministrom", rekao je Ivan Jovanović iz DS-a.

Iako mu je to bilo u mandatu, Anketni odbor se nije bavio švercom na granici s Kosovom, pa tako nije utvrdio zloupotrebe Uredbe o oslobađanju od PDV-a, što su građani Srbije gledali u serijalu “Patriotska pljačka”, a na čemu su pojedinci na Kosovu, ali i u Srbiji, izgradili čitave poslovne imperije.

"Zašto u izveštaju nema ni 'n' od nafte kada se sećamo da je to bila jedna velika priča", rekao je Zoran Ostojić, nezavisni poslanik.

Izveštaj odbora nije dovoljan za sprovođenje istrage, već, ukoliko ga usvoji i novi saziv Narodne skupštine, predstavlja preporuku Vladi da sprovede istragu i sa rezultatima izađe pred poslanike u roku od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: