Izveštaj o zloupotrebama čeka izbore na Kosovu

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2013.

15:21

Default images

Anketni odbor o trošenju novca na Kosovu već mesec dana kasni s izveštajem o utvrđenim zloupotrebama.

Predsednik odbora, Momir Stojanović iz Srpske napredne stranke, kaže za B92 da je izveštaj gotov, ali da se zbog izbora na Kosovu 3. novembra još uvek neće predstaviti Skupštini.

Momir Stojanović, predsednik Anketnog odbora: U samom izveštaju se pominju brojni događaji od 2000 do 2012. pominju se mnogi pojedinci, mnoga lica, mnogi događaji na KiM. Sve bi to dodatno opteretilo ionako tešku situaciju oko sprovođenja izbora. Zato, ponavljam, u konsultaciji sa pojedinim članovima AO i u konsultaciji sa predsednikom parlamenta preovladao je stav da je u sadašnjem trenutku najbolje da zbog osetljive situacije na Kosovu i Metohiji da izveštaj sačeka i da dođe na dnevni red odmah nakon realizacije izbora na KiM.

B92: Da li je to opet neko političko kalkulisanje i tolerisanje zloupotreba zbog političkih razloga?

Stojanović: Ne. Ne radi se o nikakvom političkom kalkulisanju.

Članovi odbora iz opozicije, međutim, smatraju da iza svakog odlaganja donošenja izveštaja stoje politički razlozi, jer se inače neće prekinuti s dosadašnjom praksom.

Ivan Jovanović, član Anketnog odbora: Da bi se to uradilo mora da se utvrdi prethodna odgovornost, pritom ne sme biti zaštićenih i nećemo štititi ni one koji su, ako postoje takvi, koji su iz Demokratske stranke učestvovali u tome. Ali zahtevamo i od ostalih stranaka i pre svega od vladajućih stranaka i vodeće SNS da na isti način se odnosi i da dozvoli da Anketni odbor završi svoj rad onako kako treba.

Zoran Ostojić, član Anketnog odbora: Ja sam čekao izveštaj zato što znamo svi mi da na Kosovu od para poreskih obveznika su zvanično građene kuće, stanovi, građeni putevi, postavljane kamere u vrednosti od milion evra u nekim malim opštinama, znamo svi da mnogo toga nema na Kosovu i Anketni odbor je utvrdio to i ja sam želeo da vidim izveštaj da vidim šta fali od onoga što znam. Prosto, mislim da ćemo sačekati završetak krune realizacije briselskog sporazuma, a to su kosovski izbori, pa tek onda se baviti kako su za ovih 13 godina trošene pare građana Srbije na Kosovu i Metohiji.

Anketni odbor imao je zadatak da utvrdi koliko je sredstava iz budžeta Srbije izdvajano za Kosovo, da li su ova sredstva namenski trošena, da li je bilo zloupotreba u javnim nabavkama ili zloupotreba u oslobađanju robe od poreza na dodatu vrednost.

O svim ovim zloupotrebama izveštavao je Insajder u serijalu „Patriotska pljačka“ 2012. godine. Tada je objavljeno da su građani Srbije od 2000. do 2012. godine za Kosovo izdvojili oko 2.8 milijardi evra, odnosno u proseku oko 650 hiljada evra dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: