Insajder: Cena gasifikacije

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2013.

19:00

Default images

Prema istraživanju Insajdera, Srbijagas je u poslednjih nekoliko godina sa privatnim firmama ugovorio radove vredne najmanje 240 miliona evra za izgradnju mreže tih gasovoda širom Srbije. Rukovodstvo javnog preduzeca najavljuje da će Srbija prolazak Južnog toka sačekati gotovo potpuno gasifikovana.

Tako se praktično pravdaju ogromne investicije Srbijagasa u situaciji kada potrošnja gasa opada zbog visoke cene, što znači da nema velikog broja zainteresovanih da se priključe na nove gasovode, a samim tim je neizvesno da li će se i kada sva ova ulaganja Srbijagasa isplatiti.

Ovo Javno preduzeće je od 2007 do kraja 2012. godine s privatnim firmama ugovorio poslove gasifikacije vredne najmanje 242 miliona evra. Skoro sve ove poslove dobija samo pet firmi, koje su praktično podelile teritoriju tako da ispada da jedna drugoj ne konkurišu.

Lokalne mreže gasovoda su se gradile po nekoliko različitih načina finansiranja. Model javnog i privatnog uveden je 2005. godine i bio je osmišljen kao zajedničko ulaganje privatnika sa jedne, Srbijagasa i opština sa druge strane, čime se deli i rizik ulaganja i zarada.

Isplativost investicije zavisila je od broja građana zaiteresovanih da se priključe na mrežu.U posao se zato nije ni ulazilo bez istraživanja tržišta.

Međutim, ovaj sistem danas je postao izgovor izbegavanje Zakona o javnim nabavkama i gotovo nekontrolisano prebacivanje ogromnih sredstava sa računa Javnog preduzeća Srbijagas na račune privatnih firmi jer izgradnju gasovoda finansira isključivo Srbijagas.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Ne možete vi da gasifikujete brda i doline i negde gde nema ispltivosti i neće je biti ne znam za veliki broj godina, nego to radite tamo gde možete sigurno da isplatite investiciju.

Svetislav Krstić, predsednik UO Srbijagasa 2005 - 2008: Vi da biste dali nekome posao vi uvodite gas i razvodni gasovod i distribuciju tamo gde nemate potrošače i za to uzimate kredit i date tom strateškom partneru.

B92: Šta je pozadina?

Krstić: Pa pitate me nešto što se vidi iz aviona, ja to neću da vam kažem.
B92
Iako radove finansira Srbijagas, privatnu firmu koja će graditi gasovod, a koja se samo formalno naziva strateškim partnerom, bira lokalna samouprava često bez tendera. Pošto opštine ne snose nikakve troškove, tvrde da nemaju ni bilo kakvu odgovornost za način dodeljivanja poslova.

Državni revizor u svom izveštaju o poslovanju Srbijagasa tokom 2011. godine ukazuje da ne postoji nikakav osnov da se poslovi na izgradnji gasovoda dodeljuju mimo Zakona o javnim nabavkama.

Prema istraživanju Insajdera, sistem u kom opština bira strateškog partnera, koji je zapravo izvođač radova, a ceo posao finansira Srbijagas, po svemu sudeći znači da nikoga ne zanima kolika će na kraju biti cena radova. Tako je moguće da se cene u ugovorima uvećavaju i do 20 odsto, što na kraju privatnim firmama plaća javno preduzeće Srbijagas, odnosno platiće građani Srbije.

Insajder je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama dobio dokumentaciju iz koje se vidi da su cene u ugovorima uvećane u odnosu na cene koje su opštine prihvatile kao Plan za gasifikaciju. Samo u ugovorima koje je analizirao Insajder, cene radova su uvećane za više od 12 miliona evra.

Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca 2008 - 2012: Program je jedna analiza koja može da bude i promenljiva i ona može da se menja.

B92: Ali kako se uvek menja na gore?

Milosavljević: Verujte mi ne znam. Za to nemam odgovor da vam kažem. Da se, da se to ticalo grada Požarevca sigurno bi insistirali na tome, ali pošto to ne zadire u naše interese i jednostavno mi ništa ne plaćamo, to nas nije interesovalo.

Način izbora strateškog partnera razlikovao se od opštine do opštine. U pojedinim opštinama se raspisivao tender ili javni poziv, ali se kao po pravilu nije javljalo mnogo firmi a rokovi za dostavljanje ponuda su često bili veoma kratki. U pojedinim opštinama strateški partner se birao bez tendera.

Rakovica je za strateškog partnera u poslu vrednom 6,5 miliona evra, koji finansira Srbijagas, izabrala firmu Millennium Team. Strateškog partnera formalno je, bez tendera, izabrala Skupština Opštine u kojoj su većinu u tom trenutku činili DS, SPS I LDP.
B92
Darko Rogan, predsednik SO Rakovica 2009 - 2012: On je strateški partner Srbijagasa i tako su nama predstavili kao nekoga ko sa njima sarađuje, ko je njihov strateški partner i sa kojim oni dugo sarađuju. I kažem opet imaju poverenja, dugoročnu saradnju, sposobni su da završe taj posao u predviđenom roku.

Na slične načine, sa ili bez raspisanog tendera, ugovore su potpisivale i ostale opštine. Predsednici opština koji su potpisivali ovakve ugovore dolaze iz gotovo svih stranaka: DS-a, SNS-a, SPS-a...

Firme koje dobijaju najviše poslova su DM Invest, Millennium Team, Visokogradnja inženjering, Promont Group i Bobar Beška. Ove firme beleže drastičan rast profita u poslednjih pet godina, dok Javno preduzeće Srbijagas beleži značajne gubitke.

Pored toga što novac odlazi na ulaganja, određeni deo gubitka Srbijagsa posledica je i socijalne cene gasa za potrošače.

Prema odgovoru Agencije za energetiku na pitanja Insajdera, gubitak Srbijagasa od 2008. do 2012. po ovom osnovu iznosi 230 miliona evra.

Bez obzira na gubitke, Vlada Srbije ovlastila je Srbijagas da ulaže u poslove proizašle iz energetskog sporazuma između Rusije i Srbije.

Ovo javno preduzeće tako je u poslednjih nekoliko godina osnovalo više preduzeća sa ruskim partnerima, u šta su uloženi milioni evra. U svim rusko-srpskim preduzećima ruski partner ima većinsko vlasništvo a interese Srbije predstavljaju ljudi koje postavlja Srbijagas. Na rukovodećim funkcijama u svim ovim preduzećima su Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa i Dragiša Martinović, njegov savetnik za finansije.

Transkript treće epizode serijala Insajder: "Energetski (ne)sporazum" možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: