Planirano ubistvo Snežane Malović

Planiran atentat na ministarku pravde Snežanu Malović. Policija maksimalno obezbeđuje sve predstavnike vlasti, tvrdi ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

10:27

Default images

Kriminalna grupa za koju se sumnja da je povezana sa Sretenom Jocićem pretila je i planirala ubistvo ministarke pravde Snežane Malović, potvrđeno je za B92. Prema informacijama o kojima je pisao i današnji “Blic”, istražni organi došli su do informacija da su plaćene ubice bile angažovane da Malovićevu ubiju u januaru prilikom njenog ulaska u porodilište.

U Ministarstvu pravde nisu želeli da potvrde ali ni da demantuju pretnje ministarki, navodeći da neće biti sprečeni u reformi pravosuđa.

Ova vest pojavila se na godišnjicu ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića, za šta je osumnjičen Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, kome sledeće nedelje ističe šestomesečni pritvor, do kada bi trebalo da bude podignuta optužnica.

Insistiranje ministarke pravde na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom moglo je da je košta glave.

Naime, istražni organi sumnjaju da je baš zbog toga nekoliko kriminalnih grupa, među kojima i jedna navodno povezana sa Sretenom Jocićem, pretila smrću Snežani Malović, potvrđeno je za B92.

Prema navodima dnevnika “Blic”, koji su i nama potvrđeni, prvi motiv za atentat na ministarku Malović bio je njeno insistiranje na usvajanju Zakona o oduzimanju imovine i na saradnji sa zemljama u okruženju u borbi protiv organizovanog kriminala.

Prema saznanjima iz prisluškivanih razgovora, kriminalne šefove posebno je uznemirila i ministarkina najava reizbora sudija i tužilaca jer to podrazumeva da svi u pravosuđu koji su imali bilo kakav kontakt sa ljudima iz podzemlja neće biti izabrani.

Ministar policije Ivica Dačić nije želeo da komentariše navodne pokušaje likvidacije ministarke pravde Snežane Malović, ocenivši da "takvi tekstovi ne doprinose bezbednosnsti".

On je kazao da svi predstavnici vlasti znaju da su "maksimalno obezbeđeni".

Državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen nije želeo da potvrdi niti demantuje pretnje ministarki Snežani Malović.

“Od samog početka, mi smo svesni rizika koji nosi ovako velika reforma, i rizika koji nosi donošenje 50 zakona suštinskih u borbi protiv organizovanog kriminala za manje od godinu dana“, rekao je Homen.

“Mislim da ne treba da pričam mnogo o značaju Zakona o oduzimanju imovnske korisi stečene kriminalom, i o izmenama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika. Pooštrene su kazne, nema više izricanja ispod minimuma, nema više izricanja uslovnih kazni, država se jasno opredelila da završi konačno priču sa organizovanim kriminalom”, kaže on.

“Sa ovakvom politikom, naravno, dolaze i rizici, mi smo spremni da ih prihvatimo, i zaista ne bih komentarisao nijednu pojedinačnu pretnju, ali sigurno da nas to ne može zaustaviti da završimo posao koji smo započeli”, poručio je Homen.

Prema pisanju “Blica” opasne i sve ozbiljnije pretnje su počele na početku mandata ministarke Malović.

Na njen privatni telefon stigao je SMS iz kriminalnih krugova: ”Vidimo se pred Vladom”.

Pošto je zakon o oduzimanju imovine stupio na snagu 1. marta, stigle su ozbiljne pretnje smrću i ministarki, ali i njenim saradnicima, među kojima je i Slobodan Homen.

“Duboko verujem i zaista imam poverenje da o svima nama vode računa, pre svega, Bezbednosno informativna agencija i Vojnobezbednosna agencija, na kraju krajeva, i što se nas lično tiče, mislim da se svi osećamo potpuno sigurni”, kaže Homen.

“Mislim da i samo hapšenje ovih najvećih kriminalnih grupa šalje jasnu poruku da se takve stvari neće tolerisati. Ja duboko verujem da već od 1. januara, kada krene novi sistem sudstva, kada krenu novi sudovi da rade, da više neće ni biti svrhe da se preti, jer će državni sistem i institucije raditi same od sebe”, zaključio je on.

O pretnjama ministarki pravde, koje su navodno upućene od kruga ljudi povezanih sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam javnost saznaje na godišnjicu ubistva novinara Ive Pukanića za šta se sumnjiči sam Jocić.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala sumnja da je Jocić organizovao ubistvo Pukanića zbog tekstova u hrvatskom nedeljniku “Nacional”. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da je istraga protiv Sretena Jocića još u toku i da će tužilaštvo voditi računa o rokovima za podizanje optužnice.

"Istraga je još uvek u toku, vodimo računa o rokovima, tako da će odluka tužilaštva o daljem toku postupka biti doneta na vreme”, kazao je on.

Hrvatski novinar Drago Hedl, koji prati slučaj Pukanić, kaže da se za poslednjih godinu dana ništa nije promenilo o rasvetljavanju tog ubistva.

On navodi da pored toga što optužnica još nije podignuta, ni policija sa sigurnošću ne zna ne samo ko je ubica nego ni ko je nalogodavac.

Kriminalci iz regije sarađuju neusporedivo bolje od policija iz regije, iako su pomaci definitivno napravljeni, smatra Hedl.

“Oni su uvek korak ispred policije, imaju mnogo bolje veze i bolje izvore i mnogo su efikasniji u onome što nameravaju da učine”, rekao je Hedl.

“Policije u zemljama regiona trgle su se da međusobno sarađuju, ali činjenica je da ta saradnja još uvek nije dovoljno efikasna, jer, kao što vidimo, u slučaju Pukanića, mada ima uhapšenih i pritvorenih, još uvek nema optužnice i ne znamo, zapravo, ko je kriv za to ubistvo”, naveo je on.

Sretenu Jociću sledeće nedelje ističe šestomesečni pritvor posle čega bi, ukoliko ne bude podignuta optužnica morao da bude pušten na slobodu. Jedina mogućnost da on bude zadržan u pritvoru je da se proširi optužnica.

U međuvremenu pojedini mediji pišu da su u srpskom tužilaštvu nezadovoljni saradnjom sa hrvatskim kolegama i navode primer da se istražni sudija Specijalnog suda Vučko Mirčić, koji vodi slučaj protiv Jocića nedavno vratio vrlo nezadovoljan iz Zagreba, gde je otišao da se upozna sa dokazima koje Hrvatska ima protiv Jocića.

Umesto dokaza da je Jocić organizovao ubistvo Pukanića, hrvatski tužilac je Mirčiću dao samo izjavu zaštićenog svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: