Očajnički potez zbog duga za struju: "Nije samo to..."

Miroslav Stojanović (44) iz Jelašnice izvršio je samoubistvo nakon što mu je isključena struja zbog duga od 22.000 dinara. U Centru za socijalni rad u Nišu kažu da “postoji duža priča”.

Info

Izvor: B92, Nevena Zdravkoviæ

Četvrtak, 12.07.2018.

13:02

Očajnički potez zbog duga za struju:
screenshot/Prva

Medije su u sredu preplavili naslovi da je Stojanović izvršio samoubistvo jer nije mogao da podnese siromaštvo i to što je njegovoj šestočlanoj porodici nedavno isključena struja.

Kako je tvrdila njegova sestra Stana Stojanović, on je ženu sa decom poslao kod njene majke u Niš, a potom je popio inesekticid etiol.

Inače, M. S. i njegova porodica doselila se sa Kosova 1999. godine. Pre tri godine, nastanili su se u kuću koju im je obezbedio Komesarijat za izbeglice, a izdržavali su se od socijalne pomoći.

Direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović navodi da postoji duža priča, da “novinari pišu kako pišu” i da “nije samo u pitanju račun za struju”.

Jović navodi da je M. S. kao izbeglo lice ostvario pravo na socijalnu pomoć, te da su njegove dve sestre i nevenčana supruga nakon njegove smrti posetile Centar za socijalni rad, ali da su mogućnost da ga sahrani Grad odbile, te da su insistirale da on bude sahranjen u selu.

“Ja sam ih primio, dve sestre i suprugu. Njima je dato 10.000 dinara, insistirale su da on bude sahranjen u selu. On i supruga živeli su u odvojenim domaćinstvima, on je živeo sam”, navodi Jović, dodajući da će porodici biti dato još novca.

Direktor CZR kaže i da su natpisi u medijima “pompezni”.

“Nije u pitanju samo račun za struju, nije samo to. Postoji geneza. Živeli su u siromaštvu, došli su sa Kosova, ali takvih ima puno…”, rekao je on.

Njegova supruga Slavica Spasojević izjavila je za “Večernje novosti” da je socijalna pomoć iznosila 19.000. Kako je saopštilo javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije”, uvidom u dokumentaciju utvđeno je da je Miroslavu Stojanoviću u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je taj dug dostigao 35.000 dinara.

EPS je apelovao na sve socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate. Dodaje se u saopštenju da EPS nema mogućnost da socijalno ugroženim građanima promogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koji je usvojila Vlada Srbije.

“EPS nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana, niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat sate”, navodi se u saopštenju.

Inače, Zoran Jović napominje da je u Nišu oko 3.000 ljudi na spisku onih koji koriste takve subvencije, a da je njih 49 na spisku onih koji su “zaštićeni od isključenja”, koriste struju u zdravstvene svrhe, odnosno za sprave koje im održavaju vitalne organe.

Da podsetimo, u Nišu se nedavno jedan čovek upravo zbog duga za struju odlučio na neobičan potez. On je odlučio da proda bubreg jer, kako je rekao, nema drugoh rešenja jer sa teško bolesnom ženom ne može da živi u mraku.

Račun iznosi više od 177.000 dinara i nemaju sredstava da ga plate.

“Živimo sa 17.000, supruga, ćerka i ja. Da bih spasao bolesnu ženu, prodaću bubreg da dođem do struje. To je nezakonito, znam. Ali to je jedino rešenje”, ispričao je on nedavno za Prvu televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: