"Kažu dete uplašeno slikama abortusa – eto, izvinjavam se"

Profesorka Biljana Spasić iz Kragujevca naišla je na osude javnosti posle predavanja koje je održala u Osnovnoj školi “Branko Radičević“ u Batajnici.

Prva, B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ona je učenicima sedmog razreda pokazala ekplicitne fotografije abortusa posle čega su reagovali roditelji uplašene dece. Spasićeva se inače poslednjih 20 godina bavi demografskim istraživanjima i autor je nekoliko knjiga na temu bele kuge.

Predavanje je održano u dogovoru sa veroučiteljem i direktorom škole, a u saradnji sa Eparhijom sremskom i vladikom Vasilijem. Ni direktorka ni veroučiteljka nisu znali šta sadrži taj film koji je prikazan.

“Ima zaista dve, tri slike koje pokazuju kako izgleda abortirani plod. Priznajem da nije prijatno za gledanje, međutim, mi vaspitači dobro znamo da prvi susret dece do predškolskog doba sa crtanim filmovima u kojima je zlo, dete do polaska u školu vidi do 10.000 ubistava, u našim medijima deca stalno mogu da vide krv, prostituciju, ubistva... Mi danas imamo rijaliti programe, koji utiču veoma negativno na decu u smislu zauzimanja vrednosnih stavova. Rijaliti programi su javna promocija bluda, prostitucije, promiskuiteta i sad pazite, dete koje preko virtuelnih mreža može da gleda šta želi i koje je videlo toliko slika, kažu uplašeno je tim slikama koje je videlo. Eto, ja se u svoje ime izvinjavam zabrinutim roditeljima i izvinjavam se deci. Ja nisam imala nameru da uplašim vašu decu“, rekla je profesorka Spasić za Prvu televiziju.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Ona objašnjava da film koji je prikazan deci govori o devojci koja je trudna i ne zna šta će sa bebom, a od lekra dobija sve potrebne informacije i objašnjenje o abortusu.

“Ono što je zanimljivo za film je lekar, on joj stručno objašnjava, prvo govori o lepotama materinstva, daje joj važnu poruku, što je bio moj cilj, začeto dete je živo i on joj objašnjava da je kasno, da je novi život u njoj. Objašnjava joj da ona ima pravo po zakonu da prekine trudnoću, ali da je to neljudski čin i onda joj lekar na stručan način objašnjava kakv je to čin kad se abortira. Kad deca vide film, devojke kažu hvala vam, neću sebi da dozvolim da dođem u ovakvu situaciju. Film se završava odlukom devojke da rodi, film slavi život. Shvatila je da je plod u njenoj utrobi živ, da to nije deo njenog tela i da ona ne sme da ubije dete. Onda obična deca aplaudiraju i onda govorimo o radostima života. Poruka tih predavanja je, deco pogledajte, upozoravamo vas, da se ne upuštate rano u odnose, da čuvate čednost, da vam cilj bude porodica, brak, to su najveće vrednosti“, dodala je ona.

Soasićeva navodi da će izbaciti sporne slike, međutim dodaje da je poražavajuća činjenica to da je zvanično regisptrovano preko 120.000 abortusa, a rodi se 64.000 beba.

“Mislim da nije pogrešno ono što radim, imam povratne informacije od dece da je to dobro, da se uzdržavaju od odnosa, da vode računa, a ko misli da je to štetno, neka ostaje pri tome. Naša Srbija je podeljena na mondijalističku i svetosavsku, to su dva pogleda na svet koja su nespojiva“, dodala je ona.

Ministarstvo prosvete najavilo je da će ispitati slučaj, a javnost je podeljena.

Inače, Spasićeva ekipi Jutarnjeg programa na Prvoj televiziji nije prosledila film koji je pušten sedmacima, jer joj je, kako kaže, to “savetovao njen duhovnik“. Novinari navode i da određeni dokumentarni filomovi do kojih su došli nisu prikladni za taj program.

Direktoka škole u Batajnici Ljiljana Mijić, otkazala je gostovanje u emisiji iz zdravstvenih razloga.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Radmila Vujić Bojović, psihoterapeut, navela je da mlade osobe u tom uzrastu ne bi trebalo uopšte da se bave tom temom.

“To je mnogo šira priča, tema seksulanosti koja se započinje mnogo pre osmog razreda osnovne škole. Mislim da je ta priča o abortusu više iz nekog drugog okvira – verskog. Mislim da mlada osoba u osmom razredu, ne da ne bi trebalo da zna, ne bi trebalo da se bavi time. Cela ova priča vraća više koraka unazad i dovodi nas u situaciju da govorimo o nečemu što može da bude tema ali svakako nije prioritet. Ona je verski agnažovana osoba, to je više nego jasno i ja mislim da je to najveći problem. Najveći problem je što se to dešavalo u okviru škole, a da škola ništa o tome nije znala. Neki sadržaj koji uopšte ne pripada tom diskursu je nekako proturen. To je očigledno neka misija profesorke i crkve. Takav sadržaj potpuno neprimeren i potpuno nesvrsishodan“, rekla je Vujić Bojović.

Ginekolog Igor Jeremić kaže da je otprlike upoznat sa onim što je prikazano, ali da je on takve fotografije video tek kao student.

“Ja sam otpilike upozant sa onim što je prikazano. Tu nije reč samo o abortusu, ti fetusi koji su iskasapljeni, to je već odmakla trudnoća. Ja sam to prvi put video kao student. Abortus je kod nas dozvoljen do desete nedelje. Ja se pitam da li je tema ove tribine bila seksualno obrazovanje ili je tema bila da se trudnoća iznese. Ako je tema seksualno obrazovanje, nikada u tom dobu ne polazimo sa fiziološkim stanjem, to je trudnoća, uvek polazimo sa patološkim stanjem, tačnije sa bolestima koje donosi nezaštićen seksualni odnos. Mi uvek kad želimo da ih obrazujemo krećemo sa bolestima i na taj način ih uvodimo u seksualno obrazovanje“, kaže ginekolog.

Kako kaže, tema je kako da se zaštitite da ne dođe do neželjene trudnoće, a ne kako izgleda abortus.

“Edukacija potiče iz porodice, a škola sa pravom temom i pravim predavačima napraviće nadogradnju te edukacije“, dodao je on.

Vujić Bojović je dodala da taj uzras nije zako mlad, te da su deca do tog doma već dosta toga videla.

“Profesorka ako hoće da zaštiti čednost dobru je ilustraciju odabrala za svoju propagandu. Ona je uspela u svojoj misiji, ako nekoga hoće da šokira, da parališe“, navela je ona.

Info

"Test za Zapad, Rusi se ne zaleću"

Zapadni svet je daleko od jedinstvenog, tome svedoče Bregzit, migrantska kriza, odnos prema Turskoj, prema kosovskom pitanju, optužbe na račun Brisela da "gazduje" Evropom su česte, niti Trampova administracija nema najbolje relacije sa liderima Starog kontinenta. "Zajednički neprijatelj" je jasan politički razlog za novo izjašnjavanje i proveru "snage konsenzusa".

Tema dana četvrtak 29.03. 10:29 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu