Tramp i Tilerson – od ljubavi do mržnje za godinu dana

Posle nešto više od godinu dana u fotelji američkog državnog sekretara Reks Tilerson napušta tu funkciju, odlukom čoveka koji ga je i imenovao – Donalda Trampa.

Spasoje Veselinović
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Najavljivan je kao “čovek za dil sa Putinom“, a opisivan kao “tajkun sa Putinovim Ordenom“, koji ga je zaslužio dugogodišnjim poslovnim vezama kompanije koju je vodio – Ekson mobajl, sa Rosnjeftom i intimusom ruskog lidera Igorom Sečinom.

Prema Trampovoj proceni, ništa od toga nije pomoglo da se relaksiraju odnosi Vašingtona i Moskve, a javno je isticao da nije zadovoljan razvojem situacije i Tilersonovim akcijama na “drugim žarištima“, poput Irana i Severne Koreje.

Kao razlog za ekspresno skraćivanje mandata državnom sekretaru, američka javnost ističe najnovija pomeranja u odnosima Bele kuće sa režimom Kim Džong-una.

Kako se sve češće pominje da bi moglo da dođe do nekakvog “istorijskog događaja”, vredi istaći da je Tramp kritikovao Tilersonove napore da se diplomatskim kanalima okonča “zveckanje nuklearkama”, za koje najveća odgovornost ide na leđa ekscentričnog milijardera i severnokorejskog diktatora.

Rojters primećuje da je Tilerson, po svoj prilici, bio neinformisan prošle nedelje kada je Tramp objavio da će se sastati s liderom Severne Koreje i postati prvi predsednik SAD na dužnosti koji će to učiniti, a tim povodom je “odlučio da želi novi tim za predstojeće razgovore”.

Tramp je javno "sasecao" Tilersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a poslednji put u ponedeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji izneo komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bele kuće, navodi britanska agencija.

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

AP podseća da su većinu Tilersonovog mandata pratile glasine o njegovim trvenjima sa Trampom, pri čemu je u oktobru televizija NBC objavila da je generalni sekretar predsednika, pred članovima Kabineta, nazvao "moronom", a to Tilerson zapravo nikada nije porekao.

Ipak, dosadašnji državni sekretar je sve vreme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima s Trampom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice.

Američki mediji su u oktobru objavili i da je Tilerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog leta, ali da je pozvan da ostane na tom mestu do kraja godine, a većina američkih medija danas, posle Trampovog saopštenja, navodi da je na relaciji Tramp-Tilerson bilo sukoba "između četiri zida".

CNN primećuje da je do takvih međusobnih sukoba došlo u jeku velike međunarodne krize, uključujući potencijalni nuklearni obračun sa Severnom Korejom.

Tenzije između njih dvojice su, napominje ta televizija, dostigle vrhunac kada se Tilerson javno distancirao od predsednikovog "mlakog" odgovora na nasilje i skup belih neonacista u Šarlotsvilu u Virdžiniji prošlog leta.

Foks njuz navodi da je Tramp u petak putem Tvitera negirao glasine da bi Tilerson mogao da ode sa funkcije, te da je tada istakao da "iako se sa njim ne slaže po nekim pitanjima, njih dvojica dobro sarađuju".

Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Ipak, do smene je došlo uoči najavljenog susreta sa Kimom (Severna Koreja) jer ga smatra previše "establišmenski nastrojenim".

Imao je nekoliko značajnih razmimoilaženja s Trampom u vezi sa Severnom Korejom, pri čemu je, kako mediji navode, Tramp pretio "vatrom i besom", a Tilerson tražio mirna rešenja.

Neslaganja je bilo i u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom, gde je Tilerson tražio da šestorka koja je potpisala taj sporazum sa Iranom poštuje potpisano, nasuprot Trampu koji je zagovarao ukidanje sporazuma i govorio da će ga "sahraniti" (sporazum).

Međutim, Tramp nikada javno nije rekao zbog čega bi se moglo dogoditi da smeni državnog sekretra.

Kako prenosi AP, podsekretar Stejt departmenta za javnu diplomatiju Stiv Goldstajn kaže da je Tilerson imao nameru da ostane na tom poslu, jer je smatrao da je napravio bitan pomak u nacionalnoj bezbednosti.

Dva zvaničnika Bele kuće kazala su da je Tilersonu rečeno još u petak da će biti smenjen, međutim Goldstajn kaže da Tilerson nije razgovarao sa Trampom i da ne zna razlog smene.

Uoči Trampove odluke, Tilersonova bivša kompanija se potpuno povukla iz poslova u Rusiji, a ostaće i upečatljiv detalj da se “ruski čovek” veoma loše proveo prilikom svoje prve zvanične posete Moskvi, u novoj ulozi.

Info

"Test za Zapad, Rusi se ne zaleću"

Zapadni svet je daleko od jedinstvenog, tome svedoče Bregzit, migrantska kriza, odnos prema Turskoj, prema kosovskom pitanju, optužbe na račun Brisela da "gazduje" Evropom su česte, niti Trampova administracija nema najbolje relacije sa liderima Starog kontinenta. "Zajednički neprijatelj" je jasan politički razlog za novo izjašnjavanje i proveru "snage konsenzusa".

Tema dana četvrtak 29.03. 10:29 Komentara: 4
strana 1 od 3 idi na stranu