Irinej, Amfilohije i politika: Ko, kad i sa kim

Iako je Srbija zvanično sekularna država, visoki crkveni zvaničnici se često nalaze u društvu političkog vrha i daju izjave koje se mogu smatrati političkim.

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

11:31

Irinej, Amfilohije i politika: Ko, kad i sa kim
Foto: Tanjug, arhiva

Najčešća tema o kojoj se govori je Kosovo, a upravo na toj temi je počeo odnos "nove vlasti" posle promena 2012. godine, a sada javnost ponovo polemiše o izjavama crkvenih velikodostojnika o istom pitanju. U međuvremenu, iz SPC su društvu upućivali i poruke o natalitetu, abortusu i drugim temama koje se manje ili više mogu povezati sa crkvom, ali se govorilo i o Hagu, Mladiću...

Tradicionalno, najglasniji u političkim porukama je kontroverzni mitropolit Amfilohije, ali se poslednjih godina u političkom kontekstu spominje i patrijarh Irinej.

Upravo su njihovi disonantni stavovi poslednjih dana okupirali srpsku javnost, povodom pitanja Kosova i Metohije i politike koji zvanični Beograd sprovodi prema južnoj srpskoj pokrajini, odnosno samoproglašenoj državi.

Verovatnu tačku na celu diskusiju, koju je pokrenuo Amfilohije izjavom da strahuje da politika Beograda, oličena u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću vodi predaji Kosova, stavio je Irinej, koji je jasno poručio u kakvu politiku veruje vrh SPC.

Irinej se na liturgiji u Banjaluci “zahvalio Gospodu na Vučiću“, odnosno na tome što je na mestu predsednika Srbije “čovek koji se lavovski bori za srpski narod i KiM“.

Uticaj SPC na društveno-politički život u Srbiji odavno nije vest, a iako je i sam Vučić mnogo puta isticao da je Srbija pre svega sekularna država, sastanci patrijarha i državnog vrha, odnosno predstavnika političke elite, kao ni komentari aktuelnih pitanja iz vrha Crkve nisu novost.

Upravo je sa Vučićem Irinej u novembru ove godine posetio prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu, kada je rekao da se po pitanju žrtava “ne očekuje ljudska, već božja pravda“, te da su “na Kosovu pravda i istina zakopane“.

Prethodno je Irinej bio gost u Predsedništvu, a kako je tada javila državna agencija Tanjug, iza zatvorenih vrata su on i Vučić, u prisustvu i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, razgovarali o “natalitetu, pritiscima i Hramu Svetog Save“.
Tanjug, arhiva
Vučić i patrijarh su se videli i nakon predsedničkih izbora, kada je lider SNS i dalje bio na funkciji premijera, ali je i već bio izabrani predsednik Srbije. Na tom sastanku je takođe bio Selaković, a javnost je malo toga saznala o temama razgovora.

Njih trojica su se sastali i 2014. godine, kada je Vučić u svojstvu mandatara za sastav Vlade Srbije, kako je tada saopšteno iz Vučićevog kabineta, “ukazao patrijarhu na složenu situaciju u kojoj se Srbija nalazi“, da bi godinu dana kasnije Selaković, sa pozicije ministra pravde, istakao da su Irinej i Vučić “jedinstveni u zaštiti srpske baštine na Kosovu i odbrani državnih interesa“.

"Rukovodstvo države sa jedne strane i vrh Srpske pravoslavne crkve itekako dobro razumeju težak politički trenutak u kome se Srbija nalazi, a sa druge strane ekonomsku vezanost Srbije za EU i za zemlje zapada" rekao je Selaković.

Nešto disonantniji tonovi čuli su se 2016. godine, kada je patrijarh, govoreći o Kosmetu, istakao da se silom vraća ono što je silom oteto. Ta izjava nije mogla da prođe bez Vučićevog komentara.

“Ne volim da govorim o sili Srbije, ali bih voleo da svaku vrstu sile, tuđe ili naše, izbegnemo. Siguran sam da partijarh misli i želi najbolje našoj zemlji“, naveo je Vučić.

Slična poruka se mogla čuti i iz ovogodišnje božićne poslanice srpskog patrijarha.

Kao neuralgičan momenat u odnosima države i crkve predstavljeno je kandidovanje Ane Brnabić za poziciju premijera, a sve zbog njene seksualne orijentacije. U medijima su se tada pojavili navodi da Srpska pravoslavna crkva na sve načine pokušava da spreči imenovanje Brnabićeve, posle čega se oglasila SPC.

“To je prljava izmišljotina u kojoj nisu pošteđeni ni patrijarh Irinej, ni predsednik Aleksandar Vučić“, navedeno je iz SPC.
Foto: Tanjug
Povod za oglašavanje Irineja bilo je i Vučićevo “pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosmetu“, kada je istakao da Kosmet ne sme ni da se otuđi ni da se pokloni.

Podsetimo, još 2012. godine je Kosmet bio tema o kojoj je Irinej razgovarao sa političkim vrhom Srbije, tada sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Irinej je o Kosovu u ime SPC govorio i 2012. godine, kada je objavljeno da je tadašnjem predsedniku Tomislavu Nikoliću dostavljeno pismo sa stavom crkve, samo da bi nekoliko meseci kasnije SPC uputila apel predsedniku, premijeru (Dačiću) i prvom potpredsedniku vlade (Vučiću) da "ne iznevere predizborno obećanje i da u ovom smutnom vremenu ni pod kakvim uslovima ne predaju, izdaju ili prodaju KiM".

Takođe, u žići javnosti je pred kraj 2017. godine bila izjava patrijarha nakon presude Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, koju je on ocenio kao "delo đavola", istakavši da nije prvi put da ispada da su samo Srbi krivi za sve dok su ostali nevini.

Inače, Nikolić je posle jednog od razgovora, koji je Irinej ocenio kao “više prijateljski nego zvanični“, istakao da je rekao patrijarhu da je “potrebna neka vrsta konsenzusa“, na šta je Irinej odgovorio da “Crkva nikada neće izbeći i da sama preuzme odgovornost“.

Kao preuzimanje odgovornosti se može shvatiti i nedavna izjava mitropolita Amfilohija, koji je upozorio na odnos zvaničnog Beograda prema kosovskom pitanju. Usledila je lavina reakcija u kojima je njegova izjava ocenjena kao “atak na Vučića“, što je mitropolit demantovao.

Irinej je stao u odbranu predsednika Srbije, “zahvaljujući Gospodu“, što je nastavak njihovog međusobnog branjenja, pošto je Vučić prošle godine oštro reagovao na “uvredljive fotomontaže vrhovnog poglavara SPC koje su se pojavile na Tviteru“.

Što se tiče kritika na račun Amfilohija iz okruženja predsednika Srbije, one su se odnosile i na situaciju iz 2013. godine, kada je zajedno sa umirovljenim vladikom Atanasijem služio “liturgiju za upokojenje Vlade i Skupštine“.

Kao što je Amfilohije i rekao prethodnih dana, on tada nije držao opelo tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću (“protiv koga nema ništa lično“), već prvenstveno premijeru Ivici Dačiću.

Atanasije je tada rekao da Dačića očigledno ne interesuje nebeska politika, da je tako govorio i ubijeni premijer Zoran Đinđić, uz rečenicu “neka Bog sudi kako je završio“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: