Krv na derbiju, Vučić i Beli

Srbija i ostatak sveta su preko glave preturili još jednu burnu godinu, a u digitalnoj eri je lako izmeriti šta je privuklo najviše pažnje.

Info

Izvor: B92

Petak, 29.12.2017.

15:00

Krv na derbiju, Vučić i Beli
Foto: Starsport

Iako se mediji uvek trude da u svojim "premotavanjima" godine pokriju sve važne događaje, često se njihovi kriterijumi ne poklapaju sa čitalačkim, pa se iz vida izgube oni koji su u očima javnosti u stvari bili "važniji" od drugih "stvarno važnih".

Zato, umesto uobičajenih "događaja koji su obeležili svet", ovog puta predstavljamo listu najčitanijih članaka na B92.net. KRV NA DERBIJU - (link)

Ovogodišnji "pobednik" definitivno nije nešto čime se treba ponositi, a na vrh liste je izbio u finišu godine.

U pitanju je foto-izveštaj sa poslednjeg "večitog derbija" u kome se ne nalaze fotografije igrača Partizana i Zvezde, već niz slika isprebijanih huligana posle velike tuče na južnoj tribini Partizanovog stadiona.

Ispostaviće se da to nisu "domaći" već "strani" huligani, preciznije državljani Hrvatske, što je donelo još (veoma čitanog) materijala i najavu barem jednog delimičnog sudskog epiloga novog u nizu divljanja na srpskim tribinama.

Naravno, kako to ovde obično biva, otvoren je niz drugih pitanja, pa se ponovo govori o tome da li država može (i želi) da se obračuna sa huliganima i organizovanim grupama sa tribina, šta se podrazumeva pod pojmom "navijač", kao i to koliko se sprovode zakoni u Srbiji.

Preciznije, ostalo je nejasno kako je moguće da je posle masovne tuče snimljene policijskim i medijskim kamerama, uprkos onome što piše u Krivičnom zakoniku i Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, bude saopšteno da je u "policijske prostorije dovedeno" (?) više od 20 ljudi, a da zatim broj kojim se bave tužilaštva bude manji od deset.
Foto: Tanjug/Rade Preliæ
VUČIĆ PREDSEDNIK - (link)

Druga najčitanija priča u godini za nama bili su predsednički izbori u Srbiji, koji su imali dosta uzbudljivu uvertiru, kao i manje-više očekivan ishod.

Sada bivši premijer, a i dalje lider SNS Aleksandar Vučić osvojio je 55 odsto glasova, a njegova pobeda je bila očekivana, pa samim tim i "manja vest" od činjenice da drugog kruga neće biti.

Izborna noć je bila za srpske prilike neuobičajeno mirna, veoma brzo su utihnule reakcije kandidata koji su završili iza Vučića, a najupečatljivji je bio bivši ombudsman Saša Janković koji je, baš kao i Vučić, proglasio pobedu i rekao da "Srbija više nije ista".

Janković je osvojio 16 odsto glasova, a trećeplasirani je bio Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, sa 9,43 odsto.
Foto: Tanjug/Milutin Markoviæ
KANDIDATURA BELOG - (link)

Upravo je Beli na trećem mestu godišnje liste najčitanijih članaka, odnosno vest u kom je posle male opsade Republičke izborne komisije i burne sednice, odnosno energije koja se dugo nije videla na političkoj sceni u Srbiji konačno potvrđena njegova kandidatura.

Beli i njegova ekipa iz Mladenovca su trgnuli mlade (i deo starijih) iz političke letargije izvrgavajući ruglu političare u Srbiji, što im je prvo donelo odbornička mesta u Mladenovcu, a zatim i neverovatnih 344.000 glasova na predsedničkim izborima.

Preletačevićeva poruka "Ljubi čika, esam vam reko" je donela i više od 600 odobrenih komentara na sajtu B92.net.
Foto: Fiba.com
FINALE EUROBASKETA I PORAZ SRBIJE - (link)

Rubrika Sport se nalazi na listi srećom i zbog sportskog takmičenja. Nažalost, nije vest o nekoj velikoj pobedi već o porazu sjajnih reprezentativaca Srbije u finalu Eurobasketa.

Ceo specijal posvećen takmičenju na kom je ekipa Aleksandra Đorđevića i uz niz problema potvrdila epitet heroja nacije bio je izuzetno praćen, a uprkos razočaranju na kraju, vest o finalu je privkla na desetine hiljada čitalaca.
Foto: Thinkstock, ilustracija
ŠVAJCARCI ZOVU - (link)

Na kraju, među pet najčitanijih vesti se našla i jedna sa rubrike Biz, koja je nastavila svoj rast i u 2017. godini.

Obično mnogo pažnje privlače priče iz dijaspore (istakao se naš serijal o iskustvima ljudi koji su otišli iz Srbije), ali je ubedljivo najviše publike (i na sajtu, i na aplikacijama, i preko društvenih mreža) privukla ideja jednog švajcarskog sela da osobama koje bi došle da žive kod njih bar deset godina ponude i novac za to. Zanimljivo je da se lista pet najčitanijih razlikuje kada se gleda pojedinačno po platformama na kojima nas čitate, pa iako je ista na desktop računarima, publiku koja koristi Android telefone je privukla vest o hapšenju muža ubijene pevačice Jelene Marjanović, dok se na našoj iPhone aplikaciji među najčitanijih pet našla najava predsedničke kandidature Tomislava Nikolića, od koje na kraju nije bilo ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: