Info / 53

Bizarni slučaj "slučaja ubistva Jelene Marjanović"

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, ubica i dalje nije pronađen, a godinu i po dana kasnije medijski rijaliti o njenom ubistvu i dalje traje.

Slobodan MaričićIzvor:

Mediji svakodnevno štancuju izjave “neimenovanih izvora bliskih istrazi“, konsultuju poznate ličnosti, astrologe, numerologe, dolaze do “najnovijih šokantnih dokaza“ i “ključnih svedoka koji će sve promeniti“, dok ubijenu pevačicu oslovljavaju samo kao "Jelena", a osumnjičenog kao "Zoran".

Inače, zvanični podaci o istrazi nisu objavljeni, a i policija i tužilaštvo demantuju da iz njihovih redova cure informacije.

U prilog tezi da je većina medijskih tekstova u stvari izmišljena je i izveštaj poverenika Rodoljuba Šabića o drugom slučaju koji je dugo bio u žiži javnosti i medija. Reč je o ubistvu trogodišnje devojčice A.S. o kome su objavljivani “najsitniji detalji“, mahom uznemirujući, za koje se ispostavilo da su izmišljeni.

“Prema utvrđenom stanju, u medijima objavljeni, najdelikatniji, izuzetno mučni navodi o do detalja ’preciznim’ izjavama okrivljenog o načinu izvršenja krivičnog dela, o načinu prikrivanja tela žrtve nakon izvršenja krivičnog dela, te o navodnoj sadržini obdukcionog nalaza ili psihijatrijskog veštačenja, nemaju osnov u službenoj dokumentaciji organa, odnosno od nje se razlikuju u veoma velikoj meri ili u potpunosti. Nije zadatak Poverenika da se upušta u ocenu da li je to posledica pouzdanja u loš izvor, nasedanja na nečiji ’spin’ ili svesno kreiranje neistina motivisano borbom za tiraž. Ali, imajući u vidu da se slične stvari dešavaju često i u kontinuitetu, to svakako zaslužuje pažnju i reakciju ne samo novinarskih asocijacija, već i drugih nadležnih državnih organa, daleko ozbiljnije od dosadašnje“, naveo je Poverenik.

U slučaju “srpske Lore Palmer“, kako su mediji nazvali ubistvo pevačice, tabloidi su prvo mesecima opsedali kuću Marjanovića i licitirali oko toga ko je ubica, nakon čega se situacija neko vreme malo smirila. Slučaj je ponovo "isplivao na površinu" posle hapšenja Zorana Marjanovića sredinom septembra od kada tabloidi lik ubijene pevačice ne skidaju sa naslovnih strana.

Dodatnom podgrevanju rijaliti atmosfere doprinelo je i to što je Marjanović nekoliko dana pre hapšenja ušao u rijaliti “Zadruga“, a njegovo hapšenje na televiziji je najavio “mastermajnd“ Hepi televizije Milomir Marić.

Marjanović je uhapšen u trenutku kada je "na nekoliko dana izašao iz rijalitija".

"Marjanović je rekao istinu i ponovio sve što je već pet puta rekao istražnim organima", kratko je nakon hapšenja rekao njegov branilac Aleksandar Zarić, ističući da je suprug ubijene pevačice neigrao sve optužbe.

Prema pisanju medija, on je ranije rekao da je tog dana, 2. aprila 2016. bio sa suprugom i ćerkom u šetnji u Borči nakon čega je Jelena produžila na džoging, a on se vratio sa ćekom kući oko 15-16 časova. Nestanak supruge je prijavio oko 20 časova, a njeno telo je policija pronašla sutradan. Marjanović je i ranije privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Podsetimo, predsednik, a tadašnji premijer, Aleksandar Vučić je 20. aprila 2016. godine za "Kurir" izjavio da će ubica Jelene Marjanović biti uhapšen u roku od 48 sati, a dan kasnije je naveo da ne treba otkrivati ime ubice do dana održavanja parlamentarnih izbora koji su bili 24. aprila, kako to ne bi bilo zloupotrebljeno u političke svrhe.

On je dodao da se ne meša u rad policije ni na koji način i da je uveren da će policija to ubistvo rešiti u najkraćem mogućem roku.

Osim toga, ministar Stefanović izjavio je 21. aprila iste godine da se "steže obruč oko ubice pevačice Jelene Marjanović", kao i da policija "ima situaciju pod kontrolom", a da on detaljima ne može da priča da ne bi narušio dalji tok istrage.

Slučaj je obeležila i smena načelnika beogradske Uprave kriminalističke policije Dragana Kecmana, što je ministar unutrašnjih poslova, tada u tehničkom mandatu, Nebojša Stefanović obrazložio “lošim obavljanjem posla“.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše Kecmanovu izjavu da je istraga o ubistvu pevačice Jelene Marjanović rađena traljavo i da je njegov zamenik na osnovu direktive iz vrha MUP-a vodio slučajeve umesto njega, Stefanović je tada rekao da je sve te informacije Kecman mogao da dostavi pre nego što je smenjen.

Blato i svedočenja

Odmah nakon hapšenja Zorana Marjanovića počele su nove spekulacije o “ključnim dokazima“ u istrazi i mediji su bili saglasni u jednom – da je ključ u blatu.

Kako navode, blato sa mesta zločina pronađeno na telu ubijene pevačice identičnog je sastava kao blato koje su forenzičari pronašli na odeći njenog supruga. Marjanovićev advokat je sve negirao, ističući da taj dokaz ne postoji.

"Ja sam to pročitao u medijima, u predmetu toga za sada nema. Odbrani u ovom trenutku nije predočen nijedan ozbiljan dokaz koji bi zaista ukazivao da je on izvršilac dela stoga očekujemo oslobađajuću presudu", rekao je advokat Veljko Delibašić.

Marjanoviću je određen pritvor od mesec dana, koji je potom produžen, a odbrana je na tu odluku uložila žalbu navodeći da za to nema osnova.

U međuvremenu je sudski veštak i "jedan od najboljih patologa na ovim prostorima" doktor Zoran Stanković obavio superveštačenje.

Mediji su objavili šta je navodno pisalo u njegovom izveštaju, a usledio je i Stankovićev demanti. Međutim, čak je i demanti različito interpertiran u medijima, iako je bivši ministar rekao da nema nameru da komentariše bilo šta, osim pred sudom.

Kako su pojedini mediji objavili, Stanković je po tragovima prskanja krvi "utvrdio da je Jelena Marjanović ubijena na kanalu u Borči, kao i da je ubijena sa više udaraca tupim predmetom".

Mediji su prethodno spekulisali da se zločin dogodio na nekom drugom mestu, kao i da je telo žrtve potom bačeno u kanal. Čak je i broj udaraca bio predmet spekulacija, ali ne samo medijskih, jer je i presednik Srbije govorio njemu.

"Da ste videli samo slike glave te nesrećne žene... Lobanja joj je bila probijena nekoliko puta. Takvi monstrumi zaslužuju najstrašniju kaznu. Ne razumem kako neki mogu da pružaju simpatije nekome, ko je majci svoga deteta probio lobanju na nekoliko mesta", rekao je Vučić.

Potom je u okviru istrage protiv Zorana Marjanovića ispitana sestra ubijene pevačice Teodora Krsmanović i kuma Vera Vukomanović, dok su brat, otac, majka i sin iz prvog braka osumnjičenog iskoristili svoje pravo da odbiju da svedoče u ovom slučaju jer su u bliskom rodu sa osumnjičenim.

Marjanovićeva odbrana ističe da dosadašnja svedočenja jasno ukazuju na to da osumnjičeni nije mogao da ubije svoju suprugu.

A šta smo sve za godinu i po dana “saznali“ iz medija?

„Godina Neptuna u kojoj je bila, na ovogodišnjem nivou donosi tajnu koja će teško biti otkrivena. Do septembra ove godine mnoge stvari vezane za Jelenin nestanak biće jasnije i počinilac će biti otkriveni“, rekla je numerolog Vesna Virgo. “Osma kuća u Ribama i Neptun u Strelcu mogu da se povežu s rekreacijom pred vode. Donekle, sada kad znamo šta se dogodilo, jasno se vidi da su zvezde predvidele opasnost na tom nasipu. Takođe, s obzirom na to da se Neptun nalazio u njenom osmom polju, nije ni čudo što je ovo jezivo ubistvo obavijeno velom tajne i misterije. Pitanje je da li će ubica ikada biti otkriven“. “Sektolog Srđan Mijaljević uveren je da je ubistvo Jelene Marjanović deo nekog rituala i navodi da se radi o guruističkoj sekti, gde su Zorica i Zoran, njen sin mesije, a ostali ukućani uživaju u plodovima njihovog rada“, pisao je jedan tabloid. “Marjanovića ne može da prođe napast demonska, čak i pored posta, molitve i odlaska u crkvu. U prošlom životu je bez trunke griže savesti ubijao žene i za to nije odgovarao pred nebeskim carstvom jer ga je Lucifer spasao“, rekao je Durli. “Sumnja se da je na snimku sigurnosne kamere mlađa crnka, obučena u plavu trenerku! Njeno lice se ne vidi jasno i zasad nema potvrde da je to Jelena. Na istom snimku se ne vidi ni mala Jana u kolima, što dovodi u pitanje Zoranovu izjavu da su on i Jana bili na nasipu dok je Jelena trčala“, rekao je za jedan beogradski tabloid neimenovani izvor.

A ko je sve bio ubica?

Prema pisanju medija Zoran Marjanović je dok je tražio suprugu prošao pored “čoveka sa štapom“. Kasnije je navodno utvrđeno da je reč o Kanisu Veselinović (64) iz Crvenke koji je, kako su mediji pisali, prošao poligrafsko testiranje.

Posledice?

Za ovih godinu i po dana povodom medijskih spekulacija o slučaju ubistva pevačice više puta su reagovala novinarska udruženja, kao i i Savet za štampu po prijavama građana.

Međutim, manija o ubistvu Jelene Marjanović ne jenjava i deluje da, po ko zna koji put, neće biti poslednica zbog toga što je većina napisanog o slučaju puka izmišljotina i laž.

Slobodan Maričić

Komentari 53
Čitajte
Pošalji komentar