Bizarni slučaj "slučaja ubistva Jelene Marjanović"

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, ubica i dalje nije pronađen, a godinu i po dana kasnije medijski rijaliti o njenom ubistvu i dalje traje.

Info

Izvor: Slobodan Marièiæ

Utorak, 24.10.2017.

14:00

Bizarni slučaj

Mediji svakodnevno štancuju izjave “neimenovanih izvora bliskih istrazi“, konsultuju poznate ličnosti, astrologe, numerologe, dolaze do “najnovijih šokantnih dokaza“ i “ključnih svedoka koji će sve promeniti“, dok ubijenu pevačicu oslovljavaju samo kao "Jelena", a osumnjičenog kao "Zoran".

Inače, zvanični podaci o istrazi nisu objavljeni, a i policija i tužilaštvo demantuju da iz njihovih redova cure informacije.

U prilog tezi da je većina medijskih tekstova u stvari izmišljena je i izveštaj poverenika Rodoljuba Šabića o drugom slučaju koji je dugo bio u žiži javnosti i medija. Reč je o ubistvu trogodišnje devojčice A.S. o kome su objavljivani “najsitniji detalji“, mahom uznemirujući, za koje se ispostavilo da su izmišljeni.

“Prema utvrđenom stanju, u medijima objavljeni, najdelikatniji, izuzetno mučni navodi o do detalja ’preciznim’ izjavama okrivljenog o načinu izvršenja krivičnog dela, o načinu prikrivanja tela žrtve nakon izvršenja krivičnog dela, te o navodnoj sadržini obdukcionog nalaza ili psihijatrijskog veštačenja, nemaju osnov u službenoj dokumentaciji organa, odnosno od nje se razlikuju u veoma velikoj meri ili u potpunosti. Nije zadatak Poverenika da se upušta u ocenu da li je to posledica pouzdanja u loš izvor, nasedanja na nečiji ’spin’ ili svesno kreiranje neistina motivisano borbom za tiraž. Ali, imajući u vidu da se slične stvari dešavaju često i u kontinuitetu, to svakako zaslužuje pažnju i reakciju ne samo novinarskih asocijacija, već i drugih nadležnih državnih organa, daleko ozbiljnije od dosadašnje“, naveo je Poverenik.

U slučaju “srpske Lore Palmer“, kako su mediji nazvali ubistvo pevačice, tabloidi su prvo mesecima opsedali kuću Marjanovića i licitirali oko toga ko je ubica, nakon čega se situacija neko vreme malo smirila. Slučaj je ponovo "isplivao na površinu" posle hapšenja Zorana Marjanovića sredinom septembra od kada tabloidi lik ubijene pevačice ne skidaju sa naslovnih strana.
Dodatnom podgrevanju rijaliti atmosfere doprinelo je i to što je Marjanović nekoliko dana pre hapšenja ušao u rijaliti “Zadruga“, a njegovo hapšenje na televiziji je najavio “mastermajnd“ Hepi televizije Milomir Marić.

Marjanović je uhapšen u trenutku kada je "na nekoliko dana izašao iz rijalitija".

"Marjanović je rekao istinu i ponovio sve što je već pet puta rekao istražnim organima", kratko je nakon hapšenja rekao njegov branilac Aleksandar Zarić, ističući da je suprug ubijene pevačice neigrao sve optužbe.

Prema pisanju medija, on je ranije rekao da je tog dana, 2. aprila 2016. bio sa suprugom i ćerkom u šetnji u Borči nakon čega je Jelena produžila na džoging, a on se vratio sa ćekom kući oko 15-16 časova. Nestanak supruge je prijavio oko 20 časova, a njeno telo je policija pronašla sutradan. Marjanović je i ranije privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Podsetimo, predsednik, a tadašnji premijer, Aleksandar Vučić je 20. aprila 2016. godine za "Kurir" izjavio da će ubica Jelene Marjanović biti uhapšen u roku od 48 sati, a dan kasnije je naveo da ne treba otkrivati ime ubice do dana održavanja parlamentarnih izbora koji su bili 24. aprila, kako to ne bi bilo zloupotrebljeno u političke svrhe.

On je dodao da se ne meša u rad policije ni na koji način i da je uveren da će policija to ubistvo rešiti u najkraćem mogućem roku.

Osim toga, ministar Stefanović izjavio je 21. aprila iste godine da se "steže obruč oko ubice pevačice Jelene Marjanović", kao i da policija "ima situaciju pod kontrolom", a da on detaljima ne može da priča da ne bi narušio dalji tok istrage.

Slučaj je obeležila i smena načelnika beogradske Uprave kriminalističke policije Dragana Kecmana, što je ministar unutrašnjih poslova, tada u tehničkom mandatu, Nebojša Stefanović obrazložio “lošim obavljanjem posla“.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše Kecmanovu izjavu da je istraga o ubistvu pevačice Jelene Marjanović rađena traljavo i da je njegov zamenik na osnovu direktive iz vrha MUP-a vodio slučajeve umesto njega, Stefanović je tada rekao da je sve te informacije Kecman mogao da dostavi pre nego što je smenjen.

Blato i svedočenja

Odmah nakon hapšenja Zorana Marjanovića počele su nove spekulacije o “ključnim dokazima“ u istrazi i mediji su bili saglasni u jednom – da je ključ u blatu.

Kako navode, blato sa mesta zločina pronađeno na telu ubijene pevačice identičnog je sastava kao blato koje su forenzičari pronašli na odeći njenog supruga. Marjanovićev advokat je sve negirao, ističući da taj dokaz ne postoji.

"Ja sam to pročitao u medijima, u predmetu toga za sada nema. Odbrani u ovom trenutku nije predočen nijedan ozbiljan dokaz koji bi zaista ukazivao da je on izvršilac dela stoga očekujemo oslobađajuću presudu", rekao je advokat Veljko Delibašić.

Marjanoviću je određen pritvor od mesec dana, koji je potom produžen, a odbrana je na tu odluku uložila žalbu navodeći da za to nema osnova.

U međuvremenu je sudski veštak i "jedan od najboljih patologa na ovim prostorima" doktor Zoran Stanković obavio superveštačenje.

Mediji su objavili šta je navodno pisalo u njegovom izveštaju, a usledio je i Stankovićev demanti. Međutim, čak je i demanti različito interpertiran u medijima, iako je bivši ministar rekao da nema nameru da komentariše bilo šta, osim pred sudom.

Kako su pojedini mediji objavili, Stanković je po tragovima prskanja krvi "utvrdio da je Jelena Marjanović ubijena na kanalu u Borči, kao i da je ubijena sa više udaraca tupim predmetom".

Mediji su prethodno spekulisali da se zločin dogodio na nekom drugom mestu, kao i da je telo žrtve potom bačeno u kanal. Čak je i broj udaraca bio predmet spekulacija, ali ne samo medijskih, jer je i presednik Srbije govorio njemu.

"Da ste videli samo slike glave te nesrećne žene... Lobanja joj je bila probijena nekoliko puta. Takvi monstrumi zaslužuju najstrašniju kaznu. Ne razumem kako neki mogu da pružaju simpatije nekome, ko je majci svoga deteta probio lobanju na nekoliko mesta", rekao je Vučić.

Potom je u okviru istrage protiv Zorana Marjanovića ispitana sestra ubijene pevačice Teodora Krsmanović i kuma Vera Vukomanović, dok su brat, otac, majka i sin iz prvog braka osumnjičenog iskoristili svoje pravo da odbiju da svedoče u ovom slučaju jer su u bliskom rodu sa osumnjičenim.

Marjanovićeva odbrana ističe da dosadašnja svedočenja jasno ukazuju na to da osumnjičeni nije mogao da ubije svoju suprugu.

A šta smo sve za godinu i po dana “saznali“ iz medija?

  • Numerolozi su rekli da će do septembra 2016. počinilac biti otkriven
„Godina Neptuna u kojoj je bila, na ovogodišnjem nivou donosi tajnu koja će teško biti otkrivena. Do septembra ove godine mnoge stvari vezane za Jelenin nestanak biće jasnije i počinilac će biti otkriveni“, rekla je numerolog Vesna Virgo.
  • Astrolozi su rekli da je “pevačici bilo predodređeno da nastrada u vodi“, kao i da joj “zvezde nisu bile naklonjene do momenta kada je ubijena"
“Osma kuća u Ribama i Neptun u Strelcu mogu da se povežu s rekreacijom pred vode. Donekle, sada kad znamo šta se dogodilo, jasno se vidi da su zvezde predvidele opasnost na tom nasipu. Takođe, s obzirom na to da se Neptun nalazio u njenom osmom polju, nije ni čudo što je ovo jezivo ubistvo obavijeno velom tajne i misterije. Pitanje je da li će ubica ikada biti otkriven“.
  • Konsultovan i “sektolog“
“Sektolog Srđan Mijaljević uveren je da je ubistvo Jelene Marjanović deo nekog rituala i navodi da se radi o guruističkoj sekti, gde su Zorica i Zoran, njen sin mesije, a ostali ukućani uživaju u plodovima njihovog rada“, pisao je jedan tabloid.
  • Rumunski isterivač demona Aksentije Durli tvrdi da Marjanovićem "vladaju nečiste sile i demoni koji mu ne daju mira", kao i da je "ubijao u prošlom životu"
“Marjanovića ne može da prođe napast demonska, čak i pored posta, molitve i odlaska u crkvu. U prošlom životu je bez trunke griže savesti ubijao žene i za to nije odgovarao pred nebeskim carstvom jer ga je Lucifer spasao“, rekao je Durli.
  • Dvojnica Jelene Marjanović trčala nasipom, dok je pevačica oteta i ubijena. Mediji su u to vreme pisali o “misterioznoj crnki“
“Sumnja se da je na snimku sigurnosne kamere mlađa crnka, obučena u plavu trenerku! Njeno lice se ne vidi jasno i zasad nema potvrde da je to Jelena. Na istom snimku se ne vidi ni mala Jana u kolima, što dovodi u pitanje Zoranovu izjavu da su on i Jana bili na nasipu dok je Jelena trčala“, rekao je za jedan beogradski tabloid neimenovani izvor.
  • Telo dovučeno i bačeno u kanal, Jelena Marjanović nije ubijena u Borči, već je oteta u subotu oko podneva i ubijena u Zemunu
  • Zločin dugo planiran, u likvidaciji učestvovalo više osoba – glavni biznismen koji je građevinski investitor i koji je bio ljubavnik pevačice
  • Porodica Marjanović je puna “mračnih tajni“, majka osumnjičenog je “isceliteljka“ i “vračara“. Osim toga, mediji su pisali i da su oni deo “satanističke sekte ’Crna ruža’ iz Subotice“, dok je pevačica ubijena u “strašnom satanističkom ritualu“
  • Zoran Marjanović se dopisivao sa “ženom iz Beča“ nakon ubistva
  • Tužioci se tokom saslušanja članova porodice Marjanović “uplašili vradžbina svekrve“, dok je Zoranov sin iz prvog braka "pobegao od babe"
  • Kuća Marjanovića oprana varikinom posle ubistva
  • Svekar ubijene pevačice snimljen kako nagovara suprugu da laže na sudu, obezbedi im alibi i govori “Zorice, izvukli smo se, sve smo ih zajebali“
  • Zoran Marjanović znao da je Jelena Marjanović bačena u kanal - rekao je da je pretražio nasip u Borči i da ona nije tamo, "osim ako nije upala u neki rupu", a pevačica je potom "pronađena u kanalu, koji je rupa"
  • Zoran Marjanović hteo da proda kuću u Borči
  • Ljubavnica Zorana Marjanovića kaže da njen sin ima astralne projekcije i paranormalne sposobnosti kao Zoran Marjanović
  • Od infarkta preminuo drug Zorana Marjanovića iz Borče
  • Jelena Marjanović noktima grebala po blatu da preživi
  • Mobilni Zorana Marjanovića vodi do ubice
  • Zoran Marjanović bacio u đubre krvave krve i palicu u noći ubistva
  • Pevačica trpela torturu kod Marjanovića
  • Otac Zorana Marjanovića upao u kuću porodice ubijene pevačice i govorio im da su "seljančure", besan zbog njihovih nastupa u medijima
  • "Krunski svedok" rekao da Jelena nikada nije džogirala
  • Zoran Marjanović udario i onevestio Jelenu Marjanović, odneo je sa ukućanima do kupatila i tamo je ubio

A ko je sve bio ubica?

  • “Čovek sa štapom“
Prema pisanju medija Zoran Marjanović je dok je tražio suprugu prošao pored “čoveka sa štapom“. Kasnije je navodno utvrđeno da je reč o Kanisu Veselinović (64) iz Crvenke koji je, kako su mediji pisali, prošao poligrafsko testiranje.
  • Čamdžije znaju ko je ubica zato što je telo ubijene pevačice pronađeno na nekoliko stotina metara od Dunava.
  • “Mladić u belom dresu sumnjiv“, bio na četrdesetodnevnom pomenu pevačici na groblju
  • “Kamiondžija koji ubija po Austriji i Nemačkoj umešan u zločin“
  • Sekta u kojoj je porodica Marjanović

Posledice?

Za ovih godinu i po dana povodom medijskih spekulacija o slučaju ubistva pevačice više puta su reagovala novinarska udruženja, kao i i Savet za štampu po prijavama građana.

Međutim, manija o ubistvu Jelene Marjanović ne jenjava i deluje da, po ko zna koji put, neće biti poslednica zbog toga što je većina napisanog o slučaju puka izmišljotina i laž.

Slobodan Maričić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: