Tači srušio vladu, motiv – izbeći Specijalni sud za OVK?

Godinu i po političke krize u samoproglašenoj državi i južnoj srpskoj pokrajini – rezultat su pad vlade i raspuštanje parlamenta i novi izbori.

Info

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Sreda, 10.05.2017.

18:01

Tači srušio vladu, motiv – izbeći Specijalni sud za OVK?
Getty Images

Poslanici partije kosovskog predsednika Hašima Tačija su praktično oborili vladu koju su činili, podržavši inicijativu opozicije kojoj se usprotivio premijer Isa Mustafa.

Poznavaoci prilika ističu da bi narednu parlamentarnu većinu mogle da čine političke opcije koje oličavaju Tači, nedavno uhapšeni pa oslobođeni nekadašnji haški optuženik Ramuš Haradinaj i nekada visokopozicionirani oficir terorističke OVK Fatmir Ljimaj.

Glavni motiv za ovakvu raspodelu snaga je navodna želja da se kroz učešće u vlasti obezbedi politički imunitet za sve one koji bi mogli da se nađu na spisku optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

Ipak, verovatno je da postoji i više linija za razmišljanje od te, podele među albanskim življem u južnoj srpskoj pokrajini su velike, a sve zbog aktuelnih problema, koji nisu i ne moraju da budu usko povezani sa devedesetim godinama prošlog veka.

Albancima je obećavano da će živeti u "evropskom projektu", ali je jasno da je ta perspektiva daleko, vizna liberalizacija je na dugom štapu, učlanjenje u međunarodne organizacije takođe, a sve je u vezi sa dijalogom sa Beogradom koji se vodi pod okriljem Brisela.

Od potpisivanja sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom traju politička trvenja, ako se uopšte i može reći da u poslednjih 30 godina takvo stanje nije redovno na kosovskom tlu.

Taj dokument, koji zvanični Brisel predstavlja kao ključni za mogućnost da Kosovu bude dozvoljena vizna liberalizacija, nije mogao da bude usvojen u Skupštini, a dalju krizu upotpunilo je odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština, kao i najava formiranja Specijalnog suda za zločine OVK.
Getty Images
Poslednji čin, bar u ovoj političkoj drami koju su režirali gotovo svi kosovski politički akteri, dogodio se u sredu, kada su za nepovenje vladi u kojoj i sami učestvuju glasali poslanici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Hašim Tači, predsednik samoproglašene države.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo, uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz partija na vlasti.

Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je na početku skupštinske sednice da je predlog za izglasavanje nepoverenja vladi "politički, bez argumenta i da za cilj ima sakrivanje ranijih koruptivnih afera".

"Peticija ima za cilj destabilizaciju zemlje i cilj je sakrivanje koruptivnih afera odranije. Mi imamo najviše uspeha u borbi protiv ekstremizma, migracije i korupcije. Ova vlada je sprovela mnoge reforme, nasledili smo dugove odranije, ali smo ispunili obaveze i povećali budžet, otpisali smo dugove i ostvarili budžetsku stabilnost. To govori o kredibilitetu ove vlade", rekao je Mustafa, prenosi RTK 2.

Svi ti argumenti su bili nedovoljni, a iza svega, kako se čini, stoji namera da se "obezbede" oni koji bi mogli da se nađu pred sudom za zločine OVK.

Najglasniji u kritikovanju vlasti bio je Ramuš Haradinaj, čija partija je bila u opoziciji, ali je vlast stala uz njega kada je uhapšen u Francuskoj i blokirala je pregovore u Briselu sa Beogradom.

Kako postoje velike sumnje da mnogi koji su bili poslanici u ovom sazivu parlamenta, ali i visoki funkcioneri samoproglašene države mogu da se nađu na spisku optuženih, čini se da je ideja da se oni zaštite kroz političke imunitete.
Getty Images
Pretpostavlja se da će narednu kosovsku vladu formirati partije Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, odnosno različita krila bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uz podršku manjinskih partija.

U toj varijanti, izvan vlasti bi mogli da ostanu partija Ise Mustafe, kao i ekstremistički pokret Samoopredeljenje.

Ipak, kažu poznavaoci prilika u južnoj srpskoj pokrajini, "to je Kosovo i nikada se ne zna", uz opasku da će se "dogovarati oni kako njima odgovara jer bivši lideri OVK žele da se zaštite i da obezbede sebi politički imunitet kako ne bi došli pred Specijalni sud".

Za pad vlade su glasove dali i poslanici Srpske liste, koji su istakli da je evidentno da niko od političkih aktera koji predstavljaju građane u institucijama nema jasnu političku poziciju niti perspektivu u pogledu novonastape političke situacije.

"Nama nedostaju efikasna i održiva rešenja da se stvari pomere sa mrtve tačke, potrebna je vlada koja ima plan, viziju i definisane ciljeve, bez toga nema prosperiteta. Najviše razloga da podrši današnju opciju o nepoverenju vlade ima Srpska lista, jer se nijedan element niti obaveza koalicionog sporazuma nije implementirala, čak se mnogi elementi sporazuma degradiraju, proces dijaloga je u zastoju, ZSO se politički i ustavno marginalizuje, uzurpirana je imovina SPC, nije poništena privatizacija u opštinama sa srpskom većinom, dakle Srpska lista je imala ključnu ulogu da spreči nefunkcionalnost institucija i vlade i to je jedini način da sprečimo nepoštovanje i pokušaj institucija da se srpski narod potpuno obespravi", navode iz Srpske liste.

Pitanje Zajednice srpskih opština i dalje ostaje da lebdi u vazduhu, a dijalog Beograda i Prištine nije izvesno kada će se nastaviti. Na jednoj strani je premijer izabran za predsednika, na drugoj premijera neće biti do daljeg, što dovodi do zaključka da će se pregovori, ako ih i bude bilo, voditi na najvišem mogućem nivou – predsedničkom, gde će se za stolom naći Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Dva su moguća datuma za izbore, dopisnik B92 Bojan Trajković javlja da se razmišlja o 25. junu, dok Radio slobodna Evropa dodaje da su u opticaju 11. i 18. jun.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: