Avionske nesreće: Više od 1.000 mrtvih za godinu dana

Info

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2015.

18:13

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Niko od 144 putnika i šest članova posade nije preživeo pad aviona nemačke kompanije Džerman vings koji se srušio u južnom delu francuskih Alpa.

Avion nemačke kompanije na letu 4U 9252 iz Barselone u Dizeldorf srušio se danas oko 11 sati.

Prema prvim informacijama spasilačkih službi, avion je potpuno uništen, a delovi su rasuti u krugu od dva kilometra.

28. decembar, 2014.

Avion “Er Azije” QZ8501 na letu iz indonezijske Surabaje u Singapur nestao je iznad Javanskog mora sa 162 putnika i članova posade. Avion se srušio u Javansko more.

Još uvek se 56 osoba vodi kao nestalo, ali će zbog teških uslova i nemogućnosti dolaska do olupine potraga biti obustavljena, saopštili su nedavno zvaničnici Indonezije.

24. jul, 2014.

Avion “Er Alžira” na letu AH5017 nestao je iznad Malija nedaleko od granice s Burkinom Faso. U padu aviona poginulo je svih 116 putnika i članova posade.
Foto: Beta/AP, arhiva
23. jul, 2014.

Pri prinudnom sletanju tajvanskog aviona ATR72-a na lokalnom letu GE222 47 osoba je poginulo, a 11 je povređeno.

Nesreća je dogodila na ostrvu Pengu, a pretpostavlja se da su uzrok nesreće loši vremenski uslovi i snažan tajfun koji je zahvatio tu oblast. Mediji su javili da je pri prinudnom sletanju došlo do eksplozije i da se avion zakucao u dve kuće, ali u njima nije bilo stradalih.

17. jul, 2014.

Avion "Malezija erlajnsa" na letu MH17 srušio se nedaleko od mesta Grabove u istočnoj Ukrajini, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Reč je o Boingu 777-200, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

Sumnja se da je avion pogođen raketom zemlja-vazduh koju su ispalile proruske snage u jeku borbi u istočnoj Ukrajini, ali oni ove tvrdnje odbacuju kao netačne.
Foto: Beta/AP, arhiva
8. mart, 2014.

Nestao je avion "Malezija erlajnsa" sa 239 putnika i članova posade na letu MH370 između Kuala Lumpura i Pekinga.

Uprkos najvećoj i najskupljoj operaciji potrage u istoriji, dosad nije pronađen nijedan trag nestalog aviona. 11. februar, 2014.

U planinskom području severozapadnog Alžira pao je vojni transportni avion Hercules C-130, a od 78 ljudi u njemu preživela samo jedna osoba.

Avion tipa je leteo iz vojne baze u gradu Tamanraset na jugu zemlje za grad Konstantin, a srušio se tokom loših vremenskih uslova na oko 380 kilometara istočno od Alžira, prestonice istoimene države.

Nesreća se dogodila u planinskoj oblasti provincije Um El Buagi (Oum El Bouaghi), a uzrok bi, prema prelimiranim podacima, mogli biti loši vremenski uslovi - slaba vidljivost u kombinaciji sa obilnim snežnim padavinama i jakim vetrom.

Prema rečima svedoka, avion je jednim delom udario u planinu, a potom se srušio te da se raspao na tri dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: