Uoči drugog Prajda 2. oktobra

"Parada ponosa" i dalje deli javnost u Srbiji u pogledu (ne) održavanja te manifestacije, dok su organizatori zadovoljni jer kažu da se ove godine, ipak, otišlo korak napred zato što se sada raspravlja samo o bezbednosti učesnika, ali ne i o održavanju te manifestacije.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

16:59

Default images

Skup je najavljen za narednu nedelju, 2 oktobra, a njena maršruta se ne razlikuje od prošlogodišnje - sve će početi i završiti se u parku "Manjež".

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je tokom održavanja Parade povređeno 158, privedeno 249 pripadnika različitih desničarskih organizacija i pričinjena materijalna šteta veća od 12 miliona dinara, iz Organizacionog odbora i MUP-a uveravaju da će ove godine bezbednost biti na višem nivou u odnosu na lane.

Parada će se kretati od parka "Manjež", kroz Nemanjinu ulicu, Kneza Miloša do Masarikove, a potom natrag u park gde će biti organizovan muzički program.

Manifestaciju će obezbeđivati oko 5.000 pripadnika policije.

Predstavnik LGBT populacije Goran Miletić je pohvalio saradnju sa MUP-om i gradskim vlastima istakavši da su pripreme za održavanje Parade privedene kraju i da, kako je rekao, sve teče u najboljem redu.

Miletić je primetio i da ove godine "nema toliko grafita po gradu niti javnih pretnji" kao prosle godine. Apelom se, međutim, u ponedeljak oglasila Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris koja od države traži reagovanje na preteće nalepnice koje su primećene na nekoliko lokacija u gradu.

Sa nalepnica se, kako se navodi, poručuje: "Pedere u blendere", "Omladina bez nade posao čeka, a režim pedere Beogradom šeta, e sad je dosta!" koji potpisuje Srbska akcija - podvig i borba.

Kako se najavljuje, na ovogidšnjoj paradi će učestvovati značajno više ljudi iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, a osim pripadnika LGBT populacije, tu će biti članovi njihovih porodica i prijatelji.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika medjunarodnih institucija, poslanika Evropskog parlamenta Jelko Kacin, kao i predstavnici OEBS-a i Evropske komisije, dok su od domaćih političara svoje učešće najavili predsednici nekoliko političkih stranaka.

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer, koji je prošle godine prisustvovao Paradi ponosa, izjavio je da održavanje te manifestacije nije uslov pristupanja Srbije EU, ali je dodao da se time ispunjava Ustav koji predvidja zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava.

MInisitar policije Ivica Dačić, koji smatra da bi za Beograd i Srbiju bilo najbolje da se Parada ponosa uopšte ne održi, rekao je da njegovo ministarstvo, odnosno Uprava policije ne treba da budu sudije, veh treba da štite narod.

On je ponovio da će svako ko bude narušavao javni red i mir ili napadao policiju, biti najoštrije sankcionisan, jer, kako je rekao, policija više neće dozvoliti da njeni pripadnici budu 'glineni golubovi'. Iako organizatori Parade tvrde da nemaju saznanja o održavanju paralelnih javnih skupova desničarskih organizacija, agenciji Tanjugu je u MUP-u rečeno da je za subotu,1. oktobra i na sam dan održavanja te manifestacije u Beogradu prijavljeno četiri skupa.

Za subotu 1. oktobra porodičnu šetnju prijavila je organizacija pokret "Dveri", a u 18 sati toga dana i navijači Fudbalskog kluba "Crvena Zvezda" na stadionu tog kluba.

Za nedelju okupljanje su prijavili desničarska organizacija "Obraz" i raščinjeni monah Antonije Davidović.

"Dveri" će, kako je najavljeno, u subotu organizovani "Porodičnu šetnju" kojom će biti promovisane tradicionalne porodične vrednosti. "Porodična šetnja" će krenuti u 14 sati sa platoa ispred Filozofskog fakulteta, ali maršruta nije saopštena.

Komesar za ljudska prava LDP-a Marko Karadžić smatra da prošlogodišna Parada nije bila uspešna i da činjenica da će i ove godine tu manifestaciju obezbedjivati 5.000 policajaca je, loša poruka Evropi.

Član glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Boris Milićević veruje da će Parada proći bez problema i da su policija i organizatori dobro promislili pre nego što su doneli odluku o održavanju "prajda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: