Hronologija afere satelit

Prenosimo hronologiju "afere satelit".

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

19:56

Default images

4. maja 2005 - Bivši ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić je, prema navodima Okružnoig javnog tužilaštva, bez dozvole nadležnih potpisao ugovor vredan 45 miliona dolara, sa izraelskom kompanijom "Imidžset internešenel". Izraelska strana se obavezala da Ministarstvu odbrane na šest godina iznajmi satelite tipa "Eros A" i "Eros B", kojima bi se nadgledao prostor juga Srbije i područje Kosova i Metohije, kao i da instalira kontrolnu stanicu.

decembar 2006 - Okružno javno tužilaštvo podnelo zahtev za pokretanje istrage protiv Davinića.

2008. godine - Zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora, izraelska kompanija tužila Srbiju Medjunarodnom arbitražnom sudu u Parizu i dobila spor, tako da je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara. Srbija se žalila Londonskom sudu, ali je izgubila i taj spor.

novembar 2008 - Vojno odeljenje Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu donelo rešenje kojim je odbačen zahtev Tužilaštva za sprovodjenje istrage protiv Davinića.

-Krivično vanraspravno veće Okružnog suda utvrdilo da nema osnovane sumnja da je Davinić izvršio delo za koje se tereti i da nema mesta sprovodjenju istrage. Odluka je doneta povodom neslaganja istražnog sudije Vojnog odeljenja sa zahtevom Okružnog javnog tužilaštva za pokretanje istrage protiv Davinića.

11. januara 2009 - Vrhovni sud Srbije ukinuo rešenje Okružnog suda u Beogradu da nema mesta sprovodjenju istrage protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića. Time je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. maj 2010 - Davinić je u više izjava beogradskim medijima tvrdio da 2005. godine nije potpisan obavezujući ugovor tadašnje državne zajednice SCG sa izraelskom kompanijom o zakupu satelita.

28. maj 2010 - Vlada Srbije skinula oznaku tajnosti sa dokumenata vezanih za aferu „Satelit“. Za predsednika vladinog pregovaračkog tima za razrešenje afere imenovana generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević.

- Premijer Mirko Cvetković rekao je na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, da je zadatak komisije da u pregovorima sa "Imidžsetom" minimizira štetu koja je nastala.

4. jun 2010 - Dinkić najavio podnošenje krivične prijave zbog klevete protiv bivšeg ministra odbrane SCG Davinića.

7. septembar 2010 - Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo krivičnu prijavu koju je Davinić podneo protiv Dinkića.

30. septembra 2010 - Prvi osnovni sud u Beogradu odložio početak sudjenja na neodredjeno vreme kako bi pribavio odredjenu poverljivu dokumentaciju i da bi odlučio o predlogu Davinićeve odbrane za isključenje javnosti sa sudjenja.

29. decembra 2010 - Novi šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za razrešenje afere, Borislav Stefanović rekao na konferenciji za novinare da je posle višemesečnih teških pregovora postignut dogovor sa izraelskom kompanijom "Imidžset"da se iz budžeta Srbije plati 27,85 miliona evra kao poravnanje za "štetan i protivpravan sporazum". Stefanović je dodao da bi se u suprotnom da sporazum nije potpisan stekli uslovi za plenidbu iz budžeta Republike Srbije kao i za plenidbu nepokretnosti u vlasništvu Srbije u inostranstvu. januar 2011 - Vlada Srbije donela odluku o isplati 27,8 miliona evra izraelskoj firmi „Imidžset". Prema navodima pojedinih medija, celokupan iznos izdvojen je iz tekuće rezerve i uredno uplaćen, a izraelska kompanija je potvrdila da je novac legao na njihov račun.

11. juli 2011 - Prvi osnovni sud zakazao sudjenje Daviniću, a u optužnici se precizira da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponudjača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG, radi utvrdjivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga.

19. septembar 2011 - U prvom osnovnom sudu nastavak sudjenja odložen za 6. decembra, jer sudu nisu dostavljeni dokumenti bez kojih sudjenje ne može da počne, a Davinić da iznese svoju odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: