Od premijera do zatvorenika

Ivo Sanader je rođen 8. juna 1953. godine u Splitu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a studije komparativne književnosti i romanistike završio je na Filozofskom fakultetu u Insbruku u Austriji, gde je 1982. godine i doktorirao. osamdesetih Sanader se, posle nekoliko godina provedenih u Hrvatskoj, vraća u Austriju, gde osniva dve privatne firme. U toj zemlji je 1990. godine osnovao ogranak HDZ-a i ostvario prve kontakte sa Franjom Tuđmanom, a u Hrvatsku se ponovo vraća na samom izbijanju rata na prostorima nekadašnje SFRJ.

Info

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2011.

00:19

Default images

Za poslanika HDZ u hrvatskom Saboru izabran je 1992. godine. U avgustu te godine postaje ministar za nauku i tehnologiju, a potom u januaru 1993. godine i zamenik ministra spoljnih poslova.

Od 1995. godine Sanader je bio na funkciji šefa kabineta tadašnjeg predsednika Tuđmana i glavni sekretar Veća odbrane i nacionalne sigurnosti.

Na petom Opštem saboru HDZ-a, u aprilu 2000. godine, izabran je za predsednika stranke, nasledivši preminulog Franju Tuđmana, a posle pobede na parlamentarnim izborima, 23. decembra 2003. godine, postaje premijer Hrvatske.

Drugi mandat na mestu predsednika vlade započeo je 12. januara 2008. godine, da bi 1. jula 2009. godine iz, kako je nevaom "ličnih razloga", podneo ostavku na mesto premijera i na sve funkcije u stranci.

Hrvatske vlasti, koje ga terete za korupciju i druga krivična dela počinjena tokom vremena na vlasti, 9. decembra prošle godine su izdale poternicu za njim, na osnovu koje je dan kasnije, 10.decembra, uhapšen u Austriji i smešten u pritvor u Salcburgu, gde je bio smešeten do danas.

Sanader je osumnjičen da je preko firme Fimi- medije pomogao u izvlačenju više od 100 miliona kuna (oko 13 miliona eura) iz ministarstava i javnih preduzeća.

Bivši hrvatski premijer se tereti i za slučaj nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede, i za slučaj uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna (oko 500.000 eura) tokom pregovora sa "Hipo bankom" o davanju kredita Hrvatskoj.

Oženjen je Mirjanom, sa kojom ima dve kćerke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: