Južnoafrička republika slavi rođendan Nelsona Mandele

Anti aparthejd ikona će svoj rođendan dočekati u krugu porodice u svom rodnom selu Kunu.

Nelson Mandela, koji je heroj za mnoge Južnoafrikance, slabog je zdravlja od kada se povukao iz javnog života 2004. godine. Od kada je januara primljen u bolnicu zbog problema sa disanjem, Mandela je pod konstantnom medicinskom kontrolom.

Mandela se u javnosti poslednji put pojavio prošle godine kada je zatvorio Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2011.

14:14

Default images

Fondacija Nelson Mandela, uz podršku Ujedinjenih nacija, želela je da rođendan Nelsona Mandele iskoristi kao motiv koji bi pokrenuo ljude učine nešto dobro kako bi svet postao bolje mesto za život.

"Ako je jedan čovek mogao da posveti 67 godina svog života kako bi promenio svet, zamislite šta bi se desilo ako bi svako od nas posvetio samo 67 minuta da učini isto" , rekao je Ahmat Dangor, predsednik Fondacije.

Južnoafričke kompanije, humanitarne organizacije i poznate ličnosti, objavile su svoje planove akcija.

Tako je i poznati holivudski glumac Morgan Friman pozvao svoje fanove da izdvoje 67 minuta.
Poslednje pojavljivanje Nelsona Mandele (Foto: nelsonamandela.org)
Nelson Mandela je rođen 1918. godine u malom selu u ističnom delu Južnoafričke republike. U rodnoj zemlji Mandelu najčešće zovu po imenu njegovog plemena – Madiba.

Englesko ime Nelson dobio je po svom učitelju.

Tokom 1943. godine priključio se Afričkom nacionalnom kongresu. Devet godina kasnije, otvorio je advokatsku kancelariju sa Oliverom Tambom, nakon čega je započeo brobu protiv aparthejda.

Tokom 1956. godine, sa 155 aktivista, optužen je za izdaju. Međutim, tokom četvorogodišnjeg suđenja, usled nedostatka dokaza Mandela je oslobođen.

Tenzije protiv režima aparthejda su dostigle svoj vrhunac kada su policijaci 1960. godine ubili 69 crnaca.

Taj momenat je označio i kraj Mandelinog mirnog života, koji je pozvao građane na ekonomsku sabotažu.

Uhapšen je i optužen za sabotažu i nasilan pokušaj rušenja vlasti. U svoju odbranu rekao je : "Zastupam ideju demokratije i slobodnom društva u kome su svi slobodni i žive u harmoniji i sa jednakim mogućnostima."

Na zimu, 1964. godine osuđen je na život u zatvoru.

Šesnaest godina kasnije, Mandelin stari prijatelj Tambo, koji se nalazio u egzilu, pokrenuo je međunarodnu kampanju kako bi se Mandela oslobodio.

Pritisci su imali rezulate, pa je skinuta zabrana za okupljanje Afričkog nacionalnog kongresa, a Mandle je oslobođen. Tako je nova multi rasna demokratija u Južnojafričkoj republici počela. Nakon 27 godina provedenih u zatvoru, Nelson Mandela bio je prvi predsednik Južnoafričke republike tamne puti. Imao je vodeću ulogu u uspostavljanju mira. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.

Njegova harizma, smisao za humor na sopstveni račun, pa i ona gorčina koja ga je pratila tokom života, delimično objašnjava njegovu nesvakidašnju svetsku popularnost.

Od kada je otišao sa mesta predsednika 1999. godine, Mandela je najbolji ambasador Južnoafričke republike. Pomogao je kampanju protiv HIV-a, ali se potrudio i da osigura svojoj zemlji da bude domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine.

Pa čak i sa dijagnozom raka prostate, Mandela je posredovao u mirovnim pregovorima između Konga i Burundija.

Pre sedam godina, kada je odlučio da se povuče iz javnog života kako bi više vremena provodio sa svojom porodicom i prijateljima. Ipak, ostavio je malo upozorenje svima koji su imali nameru da ga pozovu na javne skupove: "Ne zovite me, ja ću zvati vas".

Pre dve godine Ujedinjene nacije su 18. jul proglasile su kao međunarodni dan kada bi ljudi trebalo da preuzmu makar i mali korak kako bi svet učinili boljim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: