(De)konstruktivni "Utisak"

Suzana Grubješić iz G17 plus navodi da ta partija nema nameru da ruši Vladu, niti da traži ostavku premijera, Jelena Trivan iz DS tvrdi da lideri vladajućih stranaka o stanju u Vladi Srbije razgovaraju na dnevnoj bazi, a Dijana Vukomanović iz SPS smatra da se Vlada nalazi u "fazi rekonstrukcije, a ne dekonstrukcije".

Info

Izvor: A. K.

Ponedeljak, 14.02.2011.

06:53

Default images

G17 plus ne ruši Vladu Srbije, tvrdi potpredsednica te stranke Suzana Grubješić nakon što je G17 plus javno optužio Vladu da nema autoritet jer, između ostalog, neke njene odluke donose ljudi koji ne sede u institucija.

Iako je u nedelju u svom saopštenju G17 plus naveo da ne želi da bude talac pojedinih nesposobnih kadrova Tadićeve stranke koji se kriju od očiju javnosti, ni Grubješićeva nije želela bilo koga da imenuje.

Suzana Grubješić: Ne rušimo Vladu. Želimo da sa sadašnjim partnerima...

B92: Ogovarate Vladu?

Suzana Grubješić: Ne, ne. Želimo da sa sadašnjim partnerima u koaliciji razgovaramo otvoreno, bez ikakvih ograda, i da vidimo da li možemo dalje da nastavimo. Ali, drugim ritmom, jer ovako ne ide. U Vladu treba ubaciti “svežu krv”. Ne može uvek da postoji kolektivna odgovornost za sve. Hajde da vidimo pojedinačno ko je šta radio.

Nije baš "Rambuje" u pitanju

Za razliku od G17 plus, koji očekuje poziv na pregovore kod predsednika Srbije Borisa Tadića, u Demokratskoj stranci smatraju da za specijalnim susretima nema potrebe.
Boris Tadiæ, Mlaðan Dinkiæ (FoNet, arhiva)
Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je da narednih dana očekuje pozitivan epilog razgovora koje na dnevnom nivou vode lideri vladajuće koalicije.

“Sve vreme postoji neka percepcija da su razgovori o rekonstrukciji ili o odnosima u koaliciji nekakav ‘Rambuje’ koji treba da se zakaže”, rekla je Trivanova.

“Svi ti lideri stranaka imaju dnevne kontakte. Dakle, pitanje – to što će se na kraju formalno sesti i saopštiti to što se danima razgovara – to je formalnost. Suštinski, o tome se razgovara”, kazala je ona.

“Verujte da, u narednim danima, imaćete epilog ovog razgovora”, najavila je Jelena Trivan.

Dorasli i nedorasli trenutku

Demokratska stranka se ne protivi rekonstrukciji Vlade, ali smatra da premijer Mirko Cvetković nije problem ove Vlade.
Mirko Cvetkoviæ (FoNet, arhiva)
Jelena Trivan: Problem je u tome što ne rade svi podjednako dobro svoj posao, što nisu svi dorasli trenutku, što je Vlada formirana u drugačijim okolnostima, što se našla u centru svetske ekonomske krize, štrajkova...

B92: Je li Dinkić dorastao trenutku?

Jelena Trivan: Mislim da Mlađan Dinkić ima jednu neverovatnu energiju koja stvari pomera unapred, ali koja ponekad utiče na njegovu brzopletost ili na brzopleto izgovaranje stavova i mišljenja, ali da, sa druge strane – srećom – postoji zajednički interes da se ova zemlja izvuče iz krize, pa će za sve to na kraju da se nađe zajednički jezik.

"Ko drži pare" - nastavak

U nedelju, G17 plus je na konstataciju potpredsednika DS Bojana Pajtića da Mlađan Dinkić kritikuje Vladu u kojoj poslednje tri godine kontroliše većinu finansijskih resursa, odgovorio da je državni novac, pre svega, u rukama – demokrata.

Ko “drži pare”, a ko probleme u Vladi, bila je tema rasprave između Suzane Grubješić i potpredsednice Socijalističke partije Srbije Dijane Vukomanović.

Dijana Vukomanović: Bojim se da neki ministri u Vladi polako klize u jedan oblik državnog socijalizma ili komandne ekonomije gde, recimo, investicije iz budžeta “dele kao šećerleme” po Srbiji.

Suzana Grubješić: Jao, Dijana, dakle, stvarno. Nemojte, molim Vas...

Dijana Vukomanović: Od političkog marketinga nema ništa...

Suzana Grubješić: A rokovi i putevi 3 dana pre roka, odakle se to, je li to iz budžeta ili iz nečijeg džepa?

Dijana Vukomanović: Putevi ostanu na zemlji, kad se dobro to asfaltira...

Suzana Grubješić: Pa ostanu i fabrike, ostanu i radna mesta.

Dijana Vukomanović: Ne može ni jedan ministar da shvata resor kojim upravlja, da je to svojina njegove partije...

Suzana Grubješić: Odlično! Pa hajde da izmešamo, hajde da stavimo za infrastrukturu nekog iz G17 plus, hajde vi uzmite neki drugi resor.

Dijana Vukomanović: Naša partija ne drži ministarstva gde ima mnogo para. To svako zna. Ima samo više problema...

Suzana Grubješić: A odakle se uzimaju krediti za puteve?

Dijana Vukomanović: Ima više problema...

Suzana Grubješić: Ma, nije valjda.

"Ćutanje kao odobravanje"

Upravo je slučaj subvencija bio neposredan povod da G17 plus počne sa javnim napadanjem Vlade Srbije, insistirala je potpredsednica te stranke Suzana Grubješić.
Suzana Grubješiæ (Tanjug, arhiva)
Ćutanje Demokratske stranke na kritike koje je njen državni sekretar uputio Mlađanu Dinkiću u G17 su protumačili kao odobravanje.

“Da li je moguće da će sutra neko drugi, neki pomoćnik nekog opet ministra... To su naprosto stvari koje se ne rade”, kaže Grubješićeva.

“Ne može kao državni sekretar to da kaže potpredsedniku Vlade. To ne biva”, rekla je ona.

Jelena Trivan: Složićeš se, Suzana, da je predsednik ipak više nego potpredsednik. Sada bi trebalo Mirko Cvetković da traži da Mlađan Dinkić više ne bude potpredsednik, s obzirom na oštre reči koje je izgovorio na njegov račun?

Suzana Grubješić: Pa, eto, to sam čitala u novinama.

Jelena Trivan: Dakle, ja ne verujem da je to način na koji se da funkcionisati, naročito ukoliko želite u nestabilno vreme da imate stabilnu Vladu.

Potpredsednice stranaka vladajuće koalicije složile su se oko nekoliko stvari: nijedna stranka se ne protivi rekonstrukciji Vlade, ostavka premijera nije tražena, neki ministri nisu dobro radili svoj posao, ali njih, za sada, neće imenovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: