Ima li prostitucije u Novom Pazaru

Posle istraživanja B92 o prostituciji u Novom Pazaru, B92 se javila devojka iz Sombora, žrtva trgovine ljudima. Ona kaže da je neko vreme bila zatočena i prinuđivana na prostituciju upravo u lokalu koji je posetila ekipa B92. I operativac somborske policije koji radi na terenu i akcijama spasavanja potvrdio je da trgovine ženama u Novom Pazaru ima.

Marija Nenić

Info

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2007.

16:33

Default images

MUP Srbije odlaže akciju hapšenja i pored dostavljenog dokaznog materijala somborske policije, koji bi vlasnicu lokala, organizatorku trgovine, i njene pomagače stavilo iza rešetaka.

Dve devojke iz Sombora, žrtve trgovine ljudima, više godina bile su zatočene u novopazarskom lokalu gde su uz pretnje i fizičko zlostavljanje prinuđavane na prostituciju. Spasene su zahvaljujući somborskoj policiji, koja je o njihovoj sudbini saznala od ljudi koji su bili u Novom Pazaru i koji su kontaktirali s devojkama.

Operativac somborske policijekažeda suizjave policijskih izvora ukazivale na to da su devojske bile životno ugrožene. "Imali smo mogućnost da pomognemo, ali da se išlo na neke legalne načine, silnu papirologiju, to bi potrajalo i pitanje je šta bismo uradili. Na svu sreću, uspeli smo da iskoristimo momenat, ljudsku vrlinu ili slabost, zaljubljenost jednog momka koji je bio spreman na sve. Njega smo obezbedili, on je otišao i odradio sve onako kako je bilo zamišljeno", kaže on.

Kako saznaje B92, vlasnica novopazarske javne kuće prikrivene iza noćnog bara, dobro opremljenog video kamerama i bravama, bezbednosti radi, poreklom je iz Sombora, a njeni prijatelji su ti koji biraju potencijalne žrtve i regrutuju ih na proveren način, odnosno obećanjima boljeg života.

U Centru za socijalni rad, koji sarađuje s policijom, neke od devojaka potražile su pomoć i ispričale svoju sudbinu. Biljana Vukeljić iz Centra za socijalni rad u Somboru, kaže da se jedna devojka zaljubila i mislila da ide da zasnuje bračni život. "Međutim, ušla je u ropski odnos gde je prinuđavana na prostituciju.Druga devojka je, idući za oglasima, odnosno za poslom, da će raditi kao konobarica, stigla do Novog Pazara, gde je takođe stavljena u ropski odnos i u njemu držana izvesno vreme i prinuđavana na seksualne usluge", kaže ona.

Devojkama su po dolasku oduzeta dokumenta, držane su u socijalnoj izolaciji, a kada bi odbile da seksualno zadovolje mušteriju bile bi, kako su ispričale, vezivane i prebijane. Za život dvadesetogodišnje S.B, jedne od spasenih devojaka, lekari se, zbog krvarenja u plućima i tuberkuloze, bore za život. Ona je više godina prinuđivana na prostituciju različitim pretnjama, torturama i fizičkim zlostavljanjem. Jednom prilikom pokušala je da pobegde, što ju je skupo koštalo.

Operativac somborske policijekaže da je, prema izjavama svih ostalih devojaka, doživela tešku torturu od vlasnice tog lokala, od nekih muškaraca. "Bila je vezivana selotejp-trakom, skidana gola, ležala na betonu par dana", kaže on.

Pored lokala iz kog su spasene, u Novom Pazaru postoje još tri mesta na kom se prostitucija većinom obavlja na isti način, prinudom. Načelnik novopazarske policije u izjavi za B92 je tvrdio da prostitucije i trgovine ženama u tom gradu nema, čak i kada ga je B92 obavestio da je bio u dva striptiz-bara u kojima je ekipa B92 razgovarala s devojkama.

Operativac somborske policijekaže da policijaka uprava u Somboru poseduje određena operativna saznanja da je određen broj devojaka sa područja Sombora regrutovan i da na području policijske upoarve Novi Pazar rade kao prostitutke. "Jedna sinhronizovana akcija morala bi dovesti do rezultata i da se to prekine. Opet, to nije ingerencija naše policijske uprave. Imamo određena operativna saznanja, dostavimo ih MUP i tu sve naše prestaje", kaže on.

I pored dostavljenog dokaznog materijala soborske policije, koje bi vlasnicu lokala i njene pomagače stavilo iza rešetaka, a zatočenim devojkama omogućilo da kroz program reintegracije počnu novi život, MUP Srbije nekoliko meseci odlaže akciju hapšenja. Postavlja se pitanje zašto, kao i pitanje da li će unutrašnja kontrola sprovesti istragu o radu novopazarske policije koja ignoriše taj problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: