Droga i prostitucija - slučaj Novog Pazara

Bivši načelnik novopazarske policije tvrdi da je taj grad postao centar za trgovinu drogom i prostituciju. Zbog geografskog položaja, u Novom Pazaru cveta trgovina drogom, koja se ilegalno doprema istim kanalima već nekoliko godina. Pre akcije Sablja postojale su tri grupe koje su se bavile trgovinom, a danas ih je pet i sve su odlično organizovane, tvrdi bivši načelnik policije. Načelnik SUP-a poriče da je Novi Pazar jedan od centara tih aktivnosti i navodi da su putevi droge na drugim mestima.

Marija Nenić

Info

Izvor: Marija Neniæ

Ponedeljak, 19.02.2007.

16:23

Default images

Novinarka B92 je boravila u Novom Pazaru i ispitivala navode o raširenoj trgovini drogom i prostituciji u tom gradu. Ekipa B92 posetila dva striptiz-bara.

"U Novom Pazaru u svakom trenutku možete naći oko 100 kilograma heroina. Najveće količine droge stižu direktno iz Turske, međutim sve više se otvaraju kanali i putevi sa Kosova jer centrala narko-mafije trenutno je na Kosovu", kaže Suad Bulić, bivši načelnik policijske uprave Novi Pazar.

"Jedan deo droge dolazi i iz Crne Gore. Količina droge iz dana u dan sve je veća, a ono što se radi da bi se to sprečilo jedostavno nije ni za pohvalu", kaže on.

Muamer Nicević, sadašnji našelnik policijske uprave Novi Pazar odbacuje ove tvrdnje. "Apsolutno nije tačno i to ne odgovara istini", navodi on.

"Za tranzit te droge iz Turske, Bugarske, a jednim delom i s Kosova i Metohije koriste se drugi pravci ka zemljama zapadne Evrope. Mogu sa sigurnošću da kažem da ovde taj problem nije izražen u takvom obimu kao što je u možda u drugim delovima Republike", kaže Nicević.

Od dvadesetak građana sa kojima je razgovarala novinarka B92, niko se ne usteže da kaže da je Novi Pazar grad u kome se nesmetano odvija kriminal.

Suad Bulić tvrdi i da, pored poslova sa drogom, u Novom Pazaru cveta prostitucija, koja se organizuje na više načina, a jedan od njih je vezan za noćne klubove, striptiz-barove i kafane.

Upravo u jednom, navodno proizvodnom građevinskom preduzeću, krije se striptiz-bar. Jedna od striptizeta je kazala da svaka devojka radi na ugovor, ima mesečnu platu i da dnevno uzimaju po 20-30 evra.

"Gazda nam ništa od toga ne uzima njemu je još i drago što mi zarađujemo. Ima gostiju koji dođu i kažu: daću ti recimo 500 evra, samo da izađeš sa mnom", kaže ona.

Uprkos nagim devojkama u striptiz-barovima, koje se uvijaju oko šipke nudeći se mušterijama, kao i u kućnim lokalima gde prostitutke mušterije vode na sprat, u novopazarskoj policiji tvrde da svega toga nema.

"Mi u Novom Pazaru, kao centru nemamo faktičkih lokala koji izvode muzički i scenski program", kaže Muamer Nicević, sadašnji načelnik lokalne policije.

Na napomenu novinarke da je bila u dva striptiz-bara, gde su nuđene usluge za 30-50 evra, Nicević je kazao. "Ja sa sigurnošću mogu da vam kažem da tamo ne postoji nikakvo izvođenje scenskog programa."

Na insistiranje novinarke da je razgovarala sa četiri plesačice, Nicević kaže: "Četiri plesačice - to je nemoguće, ukoliko nisu uvežene za tu priliku da bi vama prikazali to što ste hteli da čujete, možda."

Prostitucija maskirana legalnim poslovima, kao i organizovana trgovina drogom, mogle bi da se suzbiju većom saradnjom policije, tužilaštva i suda, kao i stvaranjem posebne, dobro opremljene uprave za borbu.

Međutim, sve dok se zaplenjuju samo male količine droge u Novom Pazaru i dok se hapse i osuđuju samo sitni raznosači i vozači, a ne organizatori, borba nije ni počela.

B92 će i narednih dana istraživati ovu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: