Slovenija podeljena oko Roma

Slovenački premijer Janez Janša traži od ombudsmana Matjaža Hanžeka da se odmah izvini svim državljanima zbog štetnog ponašanja, onbudsman to odbija. U međuvremenu, evropski komesar za ljudska prava Tomas Hamarberg je dobio pismo slovenačkog omdusmana i tražio dodatne informacije o preseljenju Roma od ministra unutrašnjih poslova Slovenije.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2006.

18:10

Default images

Slovenački premijer Janez Janša traži od ombudsmana Matjaža Hanžeka da se odmah izvini svim državljanima zbog štetnog ponašanja.

"Ovoga puta njegovo blaćenje Slovenije pred međunarodnim institucijama prešlo je sve granice, a tako i njegov pokušaj da odgovornost za posledice svojih aktivnosti pripiše drugima", piše u premijerovom saopštenju. Do sukoba između premijera i ombudsmana došlo je juče u vezi sa preseljavanjem Roma iz zaseoka Ambrus.

Slovenački premijer je reagovao na jučerašnje saopštenje ombudsmana i naglašava da nije prvi put da Matjaž Hanžek svojim neodgovornim ponašanjem šteti funkciji koju obavlja.

Reagovao je povodom oštrih optužbi ombudsmana da je vlast u Sloveniji, reagujući smeštanjem Roma u Centar za strance, poklekla pod pretnjama linčom grupe ljudi, što predstavlja kraj pravne države.

Ombudsman je o ovim događajima obavestio i nadležne institucije Saveta Evrope, što je premijerov kabinet ocenio  kao "tuženje Slovenije". U premijerovom prvom saopštenju ombudsman je optužen da nerazumno, neodgovorno i neosnovano blati Sloveniju, a prebacuje mu se i da do sada nije doprineo ništa da se romski problem reši, iako on postoji već godinama.

Hanžek je, u svom saopštenju za javnost, premijerovo saopštenje ocenio kao prikrivenu pretnju i otvoreni poziv u lov na njega i njemu bliske. "Želim da se zna ko će biti kriv, ako se neka od pretnji koje dobijam u poslednje vreme, ostvari", zapisao je ombudsman i dodao da bi slovenačka vlada morala da poznaje ingerencije ombudsmana, kome je posao da registruje i upozorava na slučajeve kršenja ljudskih prava, a država mora da ih rešava, jer ona za to ima instrumente i potrebne institucije.

Hanžek je dodao i da bi premijerove tvrdnje da do sada nije doprinosio rešavanju romskog pitanja u nekoj drugoj situaciji bile smešne, jer ombudsman već pet godina sluša optužbe kako se samo bavi Romima i drugim manjinama, a sada mu se prebacuje upravo suprotno.

Posle ombudsmanovog odgovora na premijerove optužbe, usledilo je pomenuto saopštenje, u kome se od ombudsmana  zahteva izvinjenje, odmah.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Jelko Kacin ocenio je da je slovenački ombudsman opravdano reagovao na mere Vlade u vezi sa romskom problematikom.

"Vlada očito želi da podredi sebi nezavisnog ombudsmana za ljudska prava, izabranog u parlamentu, sa potrebnom dvotrećinskom većinom", navodi u saopštenju Kacin. U Liberalno-demokratskoj stranci smatraju da "preseljenje Roma iz Ambrusa u Postojnu nije odgovarajuće rešenje", i ističu da su "Romi u tom slučaju kolektivno kažnjeni i deportovani u kasarnu kao građani drugog reda".

"KKK bez kapa"

Tim povodom je Evropska komisija saopštila da nasilje nije primeren način za rešavanje sporova i dodala da su jednake mogućnosti i nediskriminacija temeljna načela i prava u EU. Evropska komisija smatra da je nesporno da je većina romskog stanovništva u Evropi potisnuta na rub društva i da je njihova socijalna isključenost trenutno jedan od najozbiljnijih socijanih problema u Evropi.

Pravni stručnjak Silvo Debelak sa mariborskog Pravnog fakulteta  za slovenačku TV POP je ocenio da je privremeno preseljenje Roma kršenje ljudskih prava koja važe za sve, bez obzira na rasu ili veru.

"Taj događaj potvrđuje da su u nekom incidentu izbila osećanja rasne netrpeljivosti prema romskom stanovništvu, što podseća na rad KKK u SAD prema crnačkom stanovništvu", kaže Debelak i dodaje da bi preseljenje bilo legalno samo ako bi Romi mogli da slobodno izraze svoju volju.

"Ali, kao što znamo, do pristanka je došlo u uslovima kada im je pretila smrtna opasnost, kada je masa, koja me je podsetila na rad KKK, samo kape nisu imali, pretila da može da dođe do fizičkog uništenja te grupe, koju je onda morala da štiti policija. To onda nije slobodna odluka, to je izlaz u sili, pred pretećom opasnošću", izjavio je Debelak.

Bojazan slovenačkog omdusmana, civilnih i nevladinih organizacija da bi preseljenje Roma iz Ambrusa moglo da postane model za rešavanje sličnih problema, pokazuje se kao opravdana. Regijska civilna inicijativa za rešavanje romske problematike na području Dolenjske, Bele Krajine i Posavja namerava da posle drugog kruga lokalnih izbora u Sloveniji traži od države preseljenje Roma iz naselja Brezje, javljaju slovenački mediji.

Predsednik te inicijative Silvo Mesojedec za TV POP kaže da će tražiti preseljenje Roma na lokaciju van opštine Novo Mesto. "Država umesto programa za socijalizaiju Roma priprema nekakav zakon o Romima, koji ništa neće urediti. Pomere se tek onda kada se dogodi nešto slično kao u Ambrusu", kaže on.

Zahtev za preseljenje lokalnih Roma poslaće i mesna zajednica Bučna vas, u neposrednoj blizini romskog naselja Brezje, koje se, prema njihovim trvdnjama, nekontrolisano širi. Predstavnik Roma Novog Mesta Zoran Grm za slovenački portal 24ur.com kaže da je takve zahteve očekivao i da ne želi da se događaji iz Ambrusa ponove i drugde u Sloveniji i da se nada da ih Vlada neće ponoviti. "Mogu da daju inicijativu, ali mi nećemo napustiti svoj kraj, ni pod kakvim uslovom", kaže on.

Najveća slovenačka opoziciona stranka, Liberalna demokratija Slovenije, smatra da se ombdusman opravdano odazvao na mere koje je Vlada sprovela u Ambrusu, podsećajući da je zaštitnik ljudskih prava u svom radu nezavisan i samostalan. LDS smatra da su Romi u ovom slučaju bili kolektivno kažnjeni i deportovani u kasarnu u Postojni kao državljani drugog reda, što predstavlja poraz lokalne i državne politike u oblasti romske problematike u Sloveniji.
Evropski komesar za ljudska prava Tomas Hamarberg je, kako javljaju slovenački mediji, dobio pismo slovenačkog omdusmana i tražio dodatne informacije o preseljenju Roma od ministra unutrašnjih poslova Slovenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: