Komunikacija fotografijom

Nevladina organizacija Kiosk dve godine radi na fotografskom projektu komunikacije s mladima različitih nacionalnosti.

Info

Izvor: B92

Sreda, 01.11.2006.

09:07

Default images

U toku su radionice u Subotici, Novom Pazaru, Bujanovcu i Prištini, a tokom 12 nedelja polaznici, mladi, pokušavaju da se bolje upoznaju kroz fotografiju. Na početku, svi polaznici, od 16 do 18 godina, dobijaju fotoaparat, od kog se ne odvajaju naredna tri meseca.

Ana Adamović vodi fotografsku radionicu u Prištini i kaže da njena grupa ima predrasude, ali da su se stavovi vremenom menjali. "Na prvoj radionici, kada su pokazivali fotografije na temu autoportret, sva srpska deca, koja su iz Lipljana, fotografisala su se na identičnim mestima. Onda su albanska deca imala komentar da su iste slike, što je odmah bio povod za razgovor koji su sami započeli, o ograničenom kretanju na Kosovu, o tome kuda smeju da idu Srbi, kuda Albanci, šta znači sloboda kretanja i života. Ti razgovori, koji njihove fotografije pokreću, u stvari su poenta projekta", kaže ona.

Esat Hetemi kaže da su mu fotografije pokazale kako žive njegovi vršnjaci Srbi i Romi u Bujanovcu. "Nismo se znali ranije, ali sad smo se, ja mislim, dobro družili. Ja bih nastavio da se družim s njima. Fotografije nam govore kako živimo i shvatio sam da sve tri porodice, srpke, romske i albanskem imaju više zajedničkih stvari. Interesuju nas iste stvari, naravno to su društvo, filmovi, sport", kaže on.

Stanislavka Petković je fotografisala mesto u kom živi, kolektivni centar u Bujanovcu. "Svi su mi postavljali pitanja. Ja sam im objasnila da živimo u jednoj sobi, da tu imamo kupatilo i da je to sve. Mnogi nisu znali da postoji kolektivni centar u Bujanovcu. Na radionicama smo učili o običajima drugih. Saznali smo da Romi imaju jednu kuću i odlaze tamo jer nemaju džamiju. Enis nam je objasnio te njihove običaje jer je tamo snimio sve detalje, kako se oni klanjaju i sve to. A kasnije smo i mi objasnili kako je kod nas u crkvi", kaž ona.

Ana Adamović kaže da se kvalitet fotografija koje rade deca ogleda u tome što su deca insajderi u svojim zajednicama i imaju slobodu gledanja kakav nema nijedan profesionalni fotograf. "Nijedan dokumentarni fotograf ne može da dobije takve fotografije. Ne pričam o tehničkom kvalitetu, već o sadržaju. I prošle i ove godine imamo fotografije u Bujanovcu od klinaca Roma, svi ti njihovi drugari su u vazduhu, ali bukvalno. Oni skaču, lete, to izgleda neverovatno", kaže ona.

Enis Iselji je upravo tako fotografisao svoje drugove. "Najviše volim slike koje se dešavaju u vazduhu jer moji drugari i ja volimo brejkdens. Oni izvode te korake i fore, a ja ih fotografisem. A radionice su super, svi se super slažemo i družimo".

Na kraju radionica, svi polaznici zadržavaju fotoaparate i pripremaju radove za izložbu, koja će biti organizovana u Subotici, Novom Pazaru, Bujanovcu i Prištini.

U Beogradu će na kraju biti organizovana zajednička izložba svih učesnika projekta, koji se ove godine ostvaruje uz pomoć Vlade Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: