Nove članice sporo troše pomoć EU

EU upozorila nove članice iz centralne i istočne Evrope da presporo troše milijarde evra pomoći. Taj novac je ključan za njihov ekonomski rast. Nove članice, njih deset, mahom bivše komunističke zemlje, potrošile su samo 26,2 odsto regionalne razvojne pomoći planirane za period 2004-2006, saopštila je Evropska komisija. "To nije katastrofa, ali jeste upozorenje", rekla je evropska komesarka za budžet Dalija Gribauskaite i ukazala na Poljsku i Češku koje imaju posebne teškoće sa korišćenjem pomoći EU.

Info

Izvor: B92

Petak, 22.09.2006.

10:32

Default images

Gribauskaite je takođe ponovila da EU premalo troši na istraživanja i inovacije i da njen budžet, kojim dominiraju regionalna i poljoprivredna pomoć, mora da se reformiše.

Nova desetorka je od maja 2004, kada je ušla u EU, potrošila 5,6 milijardi evra prema predviđenih za trošenje do kraja tekuće godine 21,5 milijardi.

Do fondova EU za izgradnju autoputeva, čišćenje čovekove sredine ili naučna istraživanja teško je doći kroz birokratske "lavirinte" koje je EU napravila u strahu da će biti optužena da se novac poreskih obveznika ne troši kako treba.

Neke nove članice su, pored toga, i same podigle nepotrebne birokratske prepreke kojima usporavaju priliv fondova, napomenula je evropska komesarka.

To se, pre svih, odnosi na Poljsku, najveću novu članicu. U toj zemlji priliv pomoći usporavaju politička nestabilnost i česte promene funkcionera, ocenila je Gribauskaite.

Poljska je od maja 2004. iskoristila 2,7 milijarde evra "strukturne pomoći" EU od 11 milijardi, koliko je planirano za period do kraja 2006.

Češka je potrošila 522 miliona evra od predviđene 2,2 milijarde, Mađarska 959 miliona od gotovo tri milijarde, a Slovačka 452 miliona od 1,6 milijardi, pokazuju zvanični podaci.

"Taj novac još nije izgubljen", rekla je Gribauskaite, pitajući se istovremeno kako će nove članice apsorbovati mnogo veću regionalnu pomoć alociranu budžetom za 2007-13. od čak 167 milijardi evra.

Za trošenje sredstava za period 2004-06. ne postoji rok. Međutim, od sledeće godine zemlje će imati rok od dve godine da uzmu sredstva iz linije za određenu godinu ili će izgubiti taj novac.

Komisija procenjuje da bi fondovi EU, ako se ispravno iskoriste, omogućili otvaranje još dva i po miliona radnih mesta u regionu i doprineli ekonomskoj proizvodnji sa 12 odsto.

Podaci Komisije takođe su pokazali da su Grčka, Portugalija i baltičke zemlje prošle godine najviše dobile iz budžeta EU, dok su Holandija, Švedska i Nemačka najviše dale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: