Od knjige do farme

U selu Grguru nedaleko od Blaca izgrađena je jedna od najsavremenih farmi krava-muzara. Vlasnik farme, 38-godišnji Jovan Stojadinović, sa sestrama i majkom je napustio kuršumlijsko selo blizu administrativne granice s Kosovom, gde nisu imali ni minimum uslova za život, i od puste livade napravili farmu nastala mukotrpnim višegodišnjim radom. . Priča Ljiljane Danilović.

Info

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2006.

10:25

Default images

Jovan Stojadinović kaže da se uselio u kolibu prekrivenu slamom i da je imao samo 40 ari zemlje. ''Tu nije bilo ničega sem jedne livade i kolibe. Sestre su išle da kopaju za nadnice da bismo se prehranili. Moji drugari su u to vreme imali televizore, a ja sam morao da učim'', kaze Stojadinović.

U međuvremeni Jovan Stojadinović je završio Višu poljoprivrednu školu i nastavio da se bavi poljoprivredom na svom imanju, koje je u međuvremenu uvećano na 10 hektara. Kolibu pokrivenu slamom zamenila je komforna porodična kuća. Znanje sa studija primenio je na porodičnoj farmi izgrađenoj po svetskim standardima, s nekoliko desetina grla stoke. U sklopu farme su i mešaonica hrane i najsavremenija mini-mlekara.

Jovan Stojadinović, iako je stekao zavidan imetak, sa suprugom i dvoje dece i dalje radi od jutra do večeri. "Radimo mnogo, od 5.00 do 23.00. Imamo objekte, mešaonicu, vozila, kvalitetna grla, sve", kaže Stojadinović i dodaje da planira da proširi farmu i stvori jedinstven centar u Srbiji za uzgajanje rasnih vrsta krava-muzara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: